Per stad wordt geteld hoeveel horigen ("boeren") van elke speler zich bevinden in aangrenzende weilanden. De speler die de meeste boeren aan een stad heeft grenzen, krijgt 4 punten voor die stad.
De Big Box van Carcassonne bevat 11 uitbreidingen. Te weten de twee grote Kathedralen & Herbergen en Kooplieden & Bouwmeesters. Een groot deel van de negen mini- uitbreidingen is niet meer verkrijgbaar. Dat maakt het een zeer aanlokkelijk spelpakket met 188 landtegels.
Alle spelers hebben één duidelijk doel bij het bordspel Carcassonne. De gelijknamige stad moet namelijk opgebouwd worden door de deelnemers. Er moet gedacht worden aan kloosters, wegen, weiden en steden. Er moeten zogenaamde horigen ingezet worden en door projecten af te bouwen kunnen er punten gescoord worden.
Een spelletje Carcassonne duurt ongeveer 20-30 minuten en is daardoor erg geschikt om te spelen als je even de tijd hebt!
Carcassonne is een zeer leuk spel om zowel met meer ervaren vrienden als beginners te spelen. Het is snel te spelen, vereist niet veel uitleg en zorgt voor veel interactie tussen spelers. Daarnaast verloopt het spel elke keer anders en is het dus eigenlijk eindeloos herspeelbaar.
Kooplieden & Bouwmeesters is de beste uitbreiding van Carcassonne. Het lost sommige minpuntjes van het basisspel op. En wat nog belangrijker is: de nieuwe goederen-tokens maken plaats voor veel nieuwe strategieën.
Carcassonne, dat absoluut tot de beste en leukste bordspellen in 2021 behoort, is een van de weinige spellen in deze lijst die je met meer dan 2 spelers kunt spelen. Hoewel je met 3 of 4 spelers een andere ervaring hebt is dit spel ook hartstikke leuk met zijn tweeën!
De spelregels in het kort:
Bedenk dus goed of je deze tegel wel aan jouw eigen project wil aanleggen! Iedere speler heeft daarnaast een extra grote meeple om projecten makkelijker over te nemen of te verdedigen. Speel Carcassonne met 6 spelers.
Elke beurt begint met het gooien van de dobbelsteen en daarna het uitvoeren van een actie. Wanneer je het spook gooit verplaats je het spook 1 kamer in de aangegeven richting. Wanneer je een aantal gooit mag je jouw speelfiguur maximaal het aantal kamers verzetten zoveel als op de dobbelsteen staat.
Carcassonne, Occitaans: Carcassona, is een vestingstad in Frankrijk. Ze ligt in de regio Occitanie op 90 km ten zuidoosten van Toulouse, globaal tussen de Pyreneeën en de Montagne Noire. De stad ligt aan beide kanten van de rivier de Aude en ook het Canal du Midi gaat door de stad.
Wat zijn meeples? Een meeple is het spelersjargon voor een houten mannetje, dat in de eerste editie “horige” werd genoemd.
Klassiek strategisch bordspel
Een zeer leuk en klassiek spel waarin strategie heel belangrijk is. Terrein veroveren en verdedigen is nog nooit zo leuk geweest als bij dit spel! Let wel goed op met de troepen!
Middeleeuws Carcassonne en de beroemde citadel
Vandaag de dag geniet Carcassonne wereldwijd bekendheid vanwege de UNESCO-classificatie van de Bastide Saint Louis en de ommuurde citadel en vanwege zijn ligging naast het Canal du Midi.
Bezoek aan La Cité de Carcassonne
Parkeren kan op een van de grote parkeerterreinen net buiten de stadsmuren (of je pakt de fiets, zie onder). Van daar is het enkele minuten lopen. Entree is gratis, met uitzondering van de toegang tot het kasteel dat ook een museum is.
Hoe speel ik Catan met 2 spelers? Het basisspel samen met de uitbreiding Kooplieden & Barbaren is met 2 spelers te spelen. Ook onze reiseditie is geschikt voor 2 spelers. Daarnaast is er nog het kaartspel Catan: Het Duel en Catan: Het Dobbelspel, die voor 2 spelers geschikt zijn.
Wil je Catan Steden en Ridders spelen met meer dan 4 spelers? Koop dan de uitbreiding Steden en Ridders en de uitbreiding Steden en Ridders voor 5-6 spelers. Let op: om de uitbreiding Steden en Ridders voor 5-6 spelers te spelen, heb je ook de Basisspel uitbreiding voor 5-6 spelers nodig.
De plaats González Catán ligt in: Argentina, Buenos Aires, Buenos Aires, González Catán.
De inwoners werden Romeins staatsburger. In de nadagen van het Romeinse Rijk werd er een stadsmuur om het stadje heen gebouwd, om zo de inwoners te beschermen tegen eventuele aanvallen. Na de val van het Romeinse Rijk kwam de stad in handen van De Visigoten, die de naam Carcaso veranderden in Carcassonne.