Kipster staat voor een moderne manier van kippen houden, waarbij het dier en milieu centraal staan. Zo worden de haantjes niet direct na het uitkomen gedood, zoals bij traditionele houderijen het geval is, krijgen de kippen veel ruimte en worden de eieren verpakt in doosjes van herbruikbare materialen.
Voor de productie van de rookworst en gehaktballen wordt zowel het vlees gebruikt van legkippen die op een leeftijd van 20 maanden uit productie gaan, als het vlees van de haantjes. Met deze producten maken we het verhaal van Kipster écht rond! De producten zijn alleen te koop bij Lidl.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
Voor je gezondheid maakt het niets uit welk ei je eet. De eieren zijn allemaal even (on)gezond. De Consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.
Van de eieren met cijfer 2 als begincijfer, zijn de rondeeleieren de beste. Deze kippen zijn namelijk hetzelfde als de kippen die biologische eieren leggen, alleen krijgen ze geen biologisch voer. Wel hebben ze genoeg ruimte en mogen ze naar buiten.
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Elk ei dat je in de winkelrekken vindt, heeft namelijk een stempel met een code. Die 'eicode' bestaat uit 7 of meer cijfers en letters en vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het een bio-ei.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
Het zogenoemde Rondeel-ei (met Milieukeur en Beter Leven drie sterren) voldoet volgens Natuur en Mileu ook aan de hoogste duurzaamheidseisen. Wettelijk gezien is dit ei 'slechts' een scharrelei, dus zonder vrije uitloop naar buiten, maar de praktijk is anders.
Er zijn vier soorten eieren van legkippen te onderscheiden, naargelang de manier waarop de kippen gehouden worden. Belangrijk om weten is dat wat we in de volksmond scharreleieren noemen, iets anders is dan eieren van kippen met vrije uitloop.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Vroeger hoorde je weleens dat eieren ongezond zijn voor je lever, omdat die veel cholesterol bevatten. Ondertussen weten we wel beter. Je lever maakt elke dag een bepaalde hoeveelheid cholesterol aan om je lichaam optimaal te doen werken.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Waarom je door te ontbijten met ei kan afvallen
Dat een ontbijt met eieren afvallen bevordert, komt doordat een ei maar 78 calorieën bevat. Eieren zijn daarnaast heel gezond, omdat ze veel eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevatten. Met name de eidooier biedt veel goede voedingsstoffen.
Eieren zijn inmiddels terug in de kijker als gezonde voeding; maar ze zijn ook een serieus spieropbouwend voedingsmiddel. De cholesterol in eigeel dient als bouwsteen voor steroïde hormonen en de halve gram leucine per ei is als olie op je spieropbouwende vuur gooien.
De 2 geeft aan hoe de kip heeft geleefd. Er kan ook een 0, 1 of 3 opstaan. 3= koloniehuisvesting. Dit nummer zal je niet aantreffen op eieren in de supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland.
Check de code
Op de eierdoos en op het ei zelf staat een code zodat je zelf kunt nagaan hoe diervriendelijk het ei is. Dat is verplicht, zodat je ook kunt zien waar het ei vandaan komt. Het eerste cijfer geeft de diervriendelijkheid aan: 0 = biologisch ei.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.