Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan, deze laag wordt thermolon genoemd. Thermolon bestaat uit de natuurlijk bestanddelen keramiek en titanium.Dit laagje vormt de anti-aanbaklaag. De keramische pan is vrij van schadelijke stoffen.
Is een keramische pan gezond? We hebben het hierboven al een paar keer benoemd hebben, maar omdat wij er zo trots op zijn: Ja!Keramische pannen zijn inderdaad gezond omdat er geen giftige stoffen in zitten.
Keramische anti-aanbaklaag
Deze coating is gemaakt met nanodeeltjes van siliciumdioxide- of titaniumdioxide. Deze deeltjes worden over de pan gespoten en in de oven uitgehard. Deze anti-aanbaklaag kan goed tegen een hoge temperatuur.
Keramische pannen, het verantwoorde alternatief
Heel simpel: ze zijn volledig vrij van PFAS. Goed voor het milieu en goed voor onze gezondheid.
In tegenstelling tot teflon kan de keramische laag veel hogere temperaturen aan en is er daarnaast geen boter of olie nodig. Doordat de laag ook beduidend harder is zal deze ook minder snel gaan bladderen waardoor de kans dat het in je eten komt een stuk kleiner wordt. Gebruik geen metalen spatels/bestek.
Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden. Bakken in dit soort olijfolie raden wij dan ook af. Laat de pan altijd goed op temperatuur komen voordat je de ingrediënten toevoegt.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Demeyere Proline 7 Koekenpannen
De beste PFAS vrije koekenpan is een koekenpan die bovenaan de kwaliteit lijst staat. Deze RVS koekenpan is gemaakt van 7 lagen materiaal.
De officiële benaming voor teflon is PTFE. Deze antiaanbaklaag heeft al jaren een slechte reputatie. De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker.
In reclames zie je de verkopers keramische pannen snel afdoen met een keukenpapiertje. Het ziet er dan misschien wel schoon en makkelijk uit, maar je laat het eiwitresidu aan de pan zitten. En dat bakt bij het volgende gebruik weer aan. Gewoon even met heet water en wat afwasmiddel schoonmaken dus!
Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen, tot wel 450 graden. Hierdoor zijn ze een stuk duurzamer dan normale pannen, aangezien ze niet verbranden. De keramische pannen van Royalty Line Switzerland zijn geschikt voor alle warmtebronnen.Zowel gas, elektrisch, keramische als inductie.
Een keramische pan kan meer hitte verdragen dan normale pannen, maar wanneer de pan op temperatuur is hoeft u de pan niet verder te verhitten. Keramische pannen behouden hun warmte vrij lang. Het beste is dus om het vuur iets terug te draaien, om te voorkomen dat de keramische laag beschadigd.
Een keramische coating is een duurzame lak beschermer en komt in vele vormen en standtijden, van een standtijd van 1 jaar tot een standtijd van 5+ jaar! Een keramische coating bevat een basis van Siliciumcarbide(SiC) en biedt de meest duurzame, slijtvaste en harde bescherming voor uw autolak(9H).
Aangezien keramische coatings zijn ontworpen om de lak van uw auto te beschermen en te behouden, moeten ze een sterke chemische weerstand hebben en op de juiste manier aangebracht worden. Dat betekent dat ze tot wel vijf jaar mee kunnen gaan!
Bij een keramische pan hoef je niet zoveel boter of olie te gebruiken, omdat de keramische pan bijna niet aanbakt, je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Het voordeel van de keramische pan is dat hij de warmte beter verdeeld en langer vasthoudt, dit bespaart energie.
Er is geen behandeling mogelijk om PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen ) uit het lichaam te verwijderen. Alleen door verdere blootstelling zoveel mogelijk te beperken, zal de hoeveelheid PFAS in het lichaam langzaam afnemen.
Door het zeepgoedje met vervuilde grond of water te mengen en te verhitten breken verschillende soorten pfas af, ontdekten wetenschappers van de Northwestern-universiteit in Chicago. De nieuwe methode geeft gemeenschappen een goedkope oplossing om verontreinigde bodems en drinkwater te zuiveren, schrijft Science.
Meeste PFAS via voedsel
Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten.
Een van de meest gezonde koekenpannen is een RVS koekenpan. Hier zit niks in met stoffen en is puur gemaakt van Roest vrij staal (RVS). Maar koken met de Proline 7 is niet alleen gezond maar ook nog eens duurzaam. Deze pannen komen standaard met meer dan 20 jaar garantie!
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
Een goede selectie aan pannen voor iedere thuiskok (op ieder niveau) bevat minimaal 2 koekenpannen met of zonder anti-aanbaklaag (24 en 28 cm zijn goede formaten. Voor gezinnen raden we aan te kiezen voor minimaal twee kleine kookpannen van 16 tot 24 cm en een wat grotere soeppan van 20 tot 28 cm.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Gewone anti-kleeflaag
Het enige waar je op moet letten is dat je niet op een te hoge temperatuur gaat bakken; hier kan de anti-aanbaklaag niet tegen. Om de speciale laag zo lang mogelijk intact te houden raden we af de pan schoon te maken in de vaatwasser.
Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Al is het wel zo dat pannen die gebruikt zijn op een gaskookplaat, niet meer geschikt zijn om te gebruiken op een keramische kookplaat. Bij koken op gas trekken pannen vaak krom.