Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond.Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt. Bij natte wonden, bijvoorbeeld wonden die nog enige tijd bloeden of waar vocht uit komt, kan het helpen om de pleister in het begin regelmatig te vervangen.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast. Mocht dit gebeuren kun je ze los weken met warm water met zout (1 beker water, 1 afgestreken theelepel zout) of met babyolie.
Je gebruikt een niet-verklevend wondkompres op een vochtige wond. Door een dun laagje gel blijft het niet aan de wond plakken, waardoor het verwisselen van een gaasje pijnloos is en je de wond niet beschadigd. Een alternatief product is een metalline kompres.
Op de Spoedeisende Hulp is uw wond behandeld. De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Met een pleister op een wond geneest de wond sneller. Vaak worden pleisters aangebracht en wordt daarmee gezorgd voor gemoedsrust. Er is geen omkijken meer naar de wond.
Bloedende wonden kun je afdekken met een steriel gaasje, pleister of wondfolie. Grote, diepe of rafelige wonden binnen zes uur laten hechten door de huisarts.
Plak de pleister. Nooit rondom een lichaamsdeel. Dit voorkomt afknellen bij te strak aanleggen of zwelling. Plak openstaande delen van een pleister eventueel af met een kleefpleister.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf.Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Om te voorkomen dat er vuil in het wondje komt kan je het vervolgens met een schoon, steriel gaasje afdekken. Je verwisselt het gaasje zo vaak op een dag als nodig is. Dit hangt af van de hoeveelheid wondvocht die er is.
De werkgroep is van mening dat oppervlakkige, niet lekkende schaafwonden kunnen drogen aan de lucht, of bedekt kunnen worden met vaseline of een pleister.
Bij een oppervlakkige schaafwond kan er een normale pleister worden gebruikt. Zorg ervoor dat deze groot van maat geknipt wordt met een Hansaplast pleister omdat, een schaafwond meestal van een groot oppervlak is. De diepe schaafwond kan het beste worden verzorgd met een zalfkompres om het helingsproces te versnellen.
Hoe eerder hoe beter, liefst binnen 12 uur na ontstaan van de wond (heel soms ook nog wel binnen 24 uur na ontstaan van de wond). Een wondje in uw gezicht kan vaak goed gelijmd worden.
Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband.De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Breng een dunne laag Betadine Zalf aan op de wond en de huid eromheen. De zalf kan zowel op een open wond als onder een afdek- kend verband of pleister worden aangebracht. Verschoon het verband of de pleister 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig is totdat de wond dicht is.
Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is.
Vet gaas of parafine gaas zijn speciale gazen met een fijnmazige structuur die voorzien zijn van een laag vaseline of paraffine. Deze vette laag zorgt ervoor dat de gazen niet plakken aan de wond en het wondoppervlak vettig blijft.
De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan. Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts.
Houd de wond 12 uur droog (of 24 uur als de wond in het ziekenhuis gehecht is). Komt er nog vocht of bloed uit de wond? Draag dan een verband tot de wond droog is.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden. Dat zorgt voor een optimale genezing. U mag eventueel een pleister over de wond plakken.