1) aanwijzing voor iets dat nog moet komen of dat je niet goed rechtstreeks kunt waarnemen Voorbeeld: 'Kunt u mij een indicatie geven van de kosten?'
Indicatie is het Latijnse woord voor 'aanwijzing'. Het begrip wordt in meerdere contexten en vakgebieden gebruikt: Indicatie (geneeskunde), aanwijzing dat een bepaalde behandeling nodig is bij een aandoening. Indicatie (juridisch), aanwijzing dat een bepaalde rechtshypothese correct is.
Zorgindicatie aanvragen via wijkverpleegkundige en huisarts
Een zorgindicatie is aan te vragen bij uw wijkverpleegkundige of huisarts wanneer het thuis niet meer goed gaat. U kunt uw wijkverpleegkundige of huisarts machtigen voor de opname in een verpleeghuis. U hoeft zelf deze aanvraag alleen te ondertekenen.
De wijkverpleegkundige is als zorgprofessional verantwoordelijk voor de indicatiestelling voor 'zorg zoals verpleegkundigen die plegen te bieden' en het bepalen van de in dat kader noodzakelijke zorg. Het is daarbij aan de beroepsgroep om zo helder mogelijk te onderbouwen hoe zij tot deze indicatiestelling komt.
Een Wlz-indicatie is levenslang geldig. U kunt na toekenning van de indicatie niet 'terug' naar langdurige zorg via uw gemeente of zorgverzekeraar. Tenzij uw situatie zo verbetert dat u niet meer aan de criteria voldoet. Daarnaast is belangrijk om te weten dat u een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg.
Wat is een indicatiesteller? Als wij in de communicatie spreken over een indicatiesteller bedoelen wij een HBO- verpleegkundige of een verpleegkundig specialist (minimaal niveau 5). Deze verpleegkundige indiceert de zorg voor de cliënten en is betrokken bij het bewaken, opstellen en evalueren van de zorg.
De indicaties ZZP 1 tot en met 3 vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Met deze indicaties is geen zorg met verblijf in een verpleeghuis of woonzorgcentrum mogelijk.
Wanneer de zorg voor een naaste met dementie te zwaar wordt, kunt u een indicatie aanvragen om hulp te krijgen. Met een indicatie krijgt u toegang tot instellingen en hulpverleners. Er zijn drie soorten indicaties die aangevraagd kunnen worden bij dementie. Iedere indicatie heeft een eigen doel.
Een indicatie geeft recht op zorg in een Wlz-instelling of thuis. De cliënt bepaalt zoveel mogelijk zelf waar en hoe hij zorg krijgt. Hij kan kiezen uit verschillende leveringsvormen thuis of in een instelling.
Een indicatie hiervoor geeft veelal recht op een zorgzwaartepakket 5 (zzp 5 indicatie). Dit zorgzwaartepakket 5 voor verpleging en verzorging sluit goed aan op wat u nodig heeft voor intensieve dementiezorg. Met een zzp 5 indicatie is thuis wonen nog steeds mogelijk.
Dan is voor u het pakket Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging geschikt. In dit pakket krijgt u persoonlijke verzorging en begeleiding, en ook verpleegkundige aandacht. En u woont in een veilige, beschermde omgeving.
Een CIZ 6 indicatie staat voor “ Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging”. Dit is onder andere bestemd voor mensen die wonen in woonzorgcentra. Hier wordt begeleiding geboden in de dagelijkse gang van zaken en in de omgang met een aandoening.
De indicaties ZZP 1 tot en met 3 vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Met deze indicaties is geen zorg met verblijf in een verpleeghuis of woonzorgcentrum mogelijk.
ZZP indicatie 7
Er is sprake van een combinatie van lichamelijke en psychiatrische problemen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met: Een ernstige mate van dementie in combinatie met gedragsproblemen. Het syndroom van Korsakov.
Bij deze cliënten is niet of in geringe mate sprake van gedragsproblematiek en psychiatrische problematiek. De aard van het begeleidingsdoel is doorgaans gericht op stabilisatie of ontwikkeling. Dit uit zich in begeleiding gericht op opvoeding en het zo mogelijk deelnemen aan het maatschappelijk leven.
Beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg
Pakket 10 Beschermd verblijf met palliatief-terminale zorg is voor mensen die een terminale ziekte en in de eindfase van die ziekte verkeren.
ZZP 7 LG Wonen met zeer intensieve begeleiding en zeer intensieve verzorging. ZZP 7 VV Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding. ZZP 8 VV Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op verzorging/verpleging.
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
U heeft intensieve verzorging en verpleging nodig. Welke zorg heeft u nodig? Verzorging Omdat u zo ziek bent en zware lichamelijke beperkingen heeft, heeft u iedere dag veel hulp nodig. Bij het wassen, aan- en uitkleden, als u naar bed wilt gaan, of als u in een andere stoel wilt zitten.
Voor wijkverpleging is geen verwijzing van de huisarts nodig. Een verzekerde kan zelf contact opnemen met een zorgaanbieder op het moment dat dat nodig is. De wijkverpleegkundige bekijkt samen met de verzekerde welke zorg nodig is en wie de zorg moet leveren. Dit noemen we indicatiestelling.
In deze fase weet de persoon in kwestie -en de naaste familie en vriendenkring- dat hij of zij spoedig zal overlijden. Artsen noemen een patiënt doorgaans terminaal wanneer ze verwachten dat die persoon minder dan drie maanden te leven heeft. Natuurlijk is dit soms ook langer dan drie maanden.
Zorgprofiel 9B.
Deze indicatie wordt afgegeven wanneer terugkeer naar huis na een revalidatieperiode niet meer mogelijk is. Vaak is er sprake van een langdurige revalidatie in een lagere intensiteit dan bij een DBC (zie hieronder).