Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en Isotone Sportdrink.
Hypotone dranken hebben een relatief lage osmotische druk, wat betekent dat het drankje per 100 ml, minder deeltjes (koolhydraten en zouten) bevat dan het vocht in het eigen lichaam heeft. Je lichaam kan het dus eenvoudig opnemen. Deze drank kan je het best vóór en/of tijdens het sporten drinken.
Hypotone sportdrank
Je lichaam kan het sportdrankje eenvoudig opnemen. Dit komt omdat er een lage concentratie koolhydraten in zit. Dit sportdrankje kun je het best vóór of tijdens het sporten drinken. Een voorbeeld van dit drankje is sportwater of Aquarius.
Dit zijn dranken met een hogere concentratie aan suikers en/of zouten dan de vloeistoffen in ons lichaam. Ook het drinken hiervan bevordert bij een niet goed functionerende darm het water en zoutverlies via de ontlasting, stoma of fistel.
Een isotone drank vult aan wat jij verliest tijdens het sporten, er zitten snelle suikers (dextrose) in, de juiste hoeveelheid mineralen(natrium) en vocht (water). Dit zijn alle elementen die nodig zijn om langer door te kunnen tijdens het sporten.
Sportdrankjes kan je onderverdelen in hypotone, isotone en hypertone dranken. In deze dranken zitten suikers en zouten. Neem je een sportdrankje, kies dan voor de hypotone of isotone versie, adviseert het Voedingscentrum daarom.
Alleen water is niet voldoende!
Om je vochtbalans op orde te houden, is het dus belangrijk om niet alleen water te drinken, maar bij voorkeur een sportdrank met extra elektrolyten, Een goede sportdrank bevat naast koolhydraten ook een optimale concentratie elektrolyten en vult direct datgene aan wat je hebt verloren.
Een oplossing is hypertonisch als de osmotische waarde van de oplossing (bijvoorbeeld de inhoud van de cel) hoger is dan de osmotische waarde van zijn milieu. Een hypertonische cel zal water opnemen uit zijn omgeving. Een cel kan ook hypotoon zijn ten opzichte van het milieu.
3.3.1.3 Hypotone vloeistof
Een hypotone vloeistof (<275 mmol/l) heeft een osmolariteit die lager ligt dan het plasma. Ze kunnen enkel gebruikt worden als oplosmiddel voor medicatie en zijn niet geschikt voor continue intraveneuze toedieningen.
(letterlijk hogere druk) verwijst naar een oplossing waarvan het aantal opgeloste deeltjes per liter groter is dan die in een levende cel. Gerelateerde termen zijn hypotoon (lagere druk) en isotoon (gelijke druk).
Een hypertone drank heeft een hoge concentratie opgeloste deeltjes. Als een drank meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml bevat wordt deze hypertoon genoemd. Een hypertone drank blijft langer in de maag en wordt dus minder snel opgenomen dan bijvoorbeeld de hypotone en Isotone Sportdrink.
ISOTOON (AA isotone, Aquarius en Isostar)
Dit wordt een isotone drank genoemd. Met andere woorden een isotone drank wordt eerder in het bloed opgenomen dan water. Isotone dranken vallen onder de categorie sportdranken.
Aquarius Blue Ice Isotonic met isotone formule bevat koolhydraten en mineralen die je lichaam snel opneemt, wat je een energieboost geeft. Deze rehydraterende dorstlesser met aardbei en ananas smaak is de ideale drink tijdens langdurig sporten!
Het is belangrijk om dat moment te voorkomen en tijdens het sporten je energievoorraad op peil te houden door meer koolhydraten op te nemen via AA Drink Iso-lemon of AA Drink Isotone. Ze bevatten veel vocht en koolhydraten en zullen je sportprestaties aanzienlijk verbeteren.
Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten sportdranken: isotone, hypertone en hypotone sportdranken. De onderverdeling gebeurt op basis van de osmotische waarde ervan, de verhouding opgeloste deeltjes koolhydraten in de drank ten opzichte van de opgeloste deeltjes in het bloed.
Isotone dranken bevatten dezelfde hoeveelheid suiker en/of zouten als de rest van ons lichaam en als in het bloed. Dit betekent dat deze dranken snel worden opgenomen in het bloed. Voorbeelden van isotone dranken: karnemelk.
Isotoon (letterlijk gelijke druk) verwijst naar een oplossing waarvan het aantal opgeloste deeltjes per liter gelijk is aan die van een andere oplossing.
Isotone sportdranken hebben dezelfde osmotische druk als menselijk bloed. Daarom zijn ze in staat om het verbruik van mineralen en voedingsstoffen sneller in balans te brengen tijdens intensieve trainingen.
In feite kun je ook een isotone sportdrank maken door 250ml water met 250 ml vruchtensap te mengen en hieraan 1⁄2 theelepel zout toe te voegen. Echter, vanwege het hoge fructosegehalte in vruchtensap kan dit voor darmklachten zorgen tijdens het sporten.
Verhoogde spiertonus kan leiden tot pijn, toegenomen energieverbruik en moeite met het handhaven van de lichaamshouding. Hypertonie is een niet-snelheidsafhankelijke weerstand bij passief bewegen, die ongelijk verdeeld is over flexoren en extensoren.
Bij hypertonie zijn de spieren namelijk continu iets verkort door de verhoogde spierspanning. Door gebruik te maken van deze combinatie verminderen de klachten van hypertensie.
Een isotone sportdrank kun je zelf ook prima maken met limonadesiroop en een beetje zout. Check het suikergehalte van de sportdrank, zorg dat je aan 4-8 gram koolhydraten per 100 ml komt en voeg per bidon van 500 ml 0,5 gram (ongeveer een halve afgestreken theelepel) zout toe.
Je kan een hypotone sportdrank voor en gedurende een training (of wedstrijd) gebruiken als dorstlesser. Een hypotone sportdrank bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml. Net zoals een hypotone sportdrank wordt ook een isotone sportdrank snel en gemakkelijk opgenomen.
In een blikje Red Bull zit ongeveer 28 gram suiker. Door de grote hoeveelheid suiker gaat je lever extra suiker in je bloedbaan pompen, wat na ongeveer één uur voor een 'suikercrash' kan zorgen. Je kan je hierdoor suf gaan voelen en waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om een inspanning te leveren.
Sportdrankjes bevatten koolhydraten, zouten en vitamines die het vocht in je lichaam vasthouden. Voor veel inspanning is dit beter, zodat je niet uitdroogt. Een sportdrankje is eigenlijk niet meer dan een mengsel van water, zouten en suikers. Of moeilijk gezegd: koolhydraten en elektrolyten.