Hebbie in je nest gezeken? - Betekenis: wat ben je vroeg opgestaan. Heb ik een houten bek ofzo? - Betekenis: Hé, geef mij ook eens iets! De reuzel loop m'n reet uit - Betekenis: Wat is het verschrikkelijk warm.
Een houten kop hebben betekent zoveel als een kater hebben. Brouwerij Strubbe brouwt ook een biertje met de naam 'Houten Kop'.
Hard voor weinig, maar nooit chagrijnig - Betekenis: Ik werk hard en verdien heel weinig, maar heb het toch naar mijn zin.
Je kunt ze gebruiken om een eigen statement kracht bij te zetten of om met de ander in te stemmen, maakt niet uit, de boodschap is duidelijk: wij zijn het met elkaar eens.
Heb ik een houten bek ofzo? - Betekenis: Hé, geef mij ook eens iets! De reuzel loop m'n reet uit - Betekenis: Wat is het verschrikkelijk warm.
Jeetje is een uitroep in de Nederlandse taal waarmee meestal verbazing of verrukking wordt uitgedrukt, soms ook (lichte) ergernis. Het is verwant aan jeminee, dat al in 1613 voorkwam. Andere vormvarianten zijn jee, tjee, tjeempie, jemig, jeetjemina en jezusmina.
Het Rotterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt in Rotterdam. Het behoort tot de Zuid-Hollandse dialecten.
Levensduur tussen 50 en 300 jaar
Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.
Het begrip houtbouw betekent dat als je iets wilt gaan bouwen het in de basis van hout wordt gemaakt. Het gaat om de constructie van een woning of project. Hout, beton en steen zijn veelgebruikte materialen in bouwend Nederland. Het gaat om de opbouw van de vloeren, wanden en verdiepingen of deze van hout zijn.
Een houten huis voelt comfortabel aan.Dat komt omdat men zich van nature voelt aangetrokken tot de natuur. Wie vindt een wandeling in het bos niet ontspannen? Een houten huis met natuurlijk elementen in de woning zorgt voor minder stress, een lagere hartslag en is gezonder voor de bewoners.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor '(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad'.
Roffa is van oorsprong een Surinaams woord en staat voor stoer. Het is van oorsprong dus straattaal voor Rotterdam en nu een koosnaampje. Bepaalde straatgroepen gebruiken Roffa ook in combinatie met hun wijknummer.
Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam. Het harde werken is iets wat nog steeds kenmerkend is in Rotterdam en omgeving.
Dat Rotterdam een eigen een taal heeft, is algemeen bekend. Woorden als 'nassen' en 'bakkie pleur' zul je nergens anders in Nederland horen. Zo spreken Rotterdammerts met een typische natte 'T'.
Het Rotterdams is een Zuid-Hollands dialect en het is uiteraard een randstedelijk dialect. Dit is belangrijk omdat de taal van de Randstad het meest heeft bijgedragen aan de huidige standaardtaal.
Het wordt inderdaad gebruikt om een sufferd of een merkwaardig figuur aan te duiden. Waarom die met een krotenkoker vergeleken wordt? Kroten kan een eufemisme zijn van kloten, maar waarschijnlijker is het een verbastering van het Franse woord 'carotte' (wortel).
Misschien zijn Rotterdammers gewoon makkelijk in het overnemen van woorden uit een andere taal. Zo ook bij kapoentje. De rest van Nederland spreekt over een lieveheersbeestje, maar in het Rijnmondgebied wordt dit insect een kapoentje genoemd.
Denk aan de Maasstad, Poort van Europa, Rotjeknar, Steenbergen aan de Maas (vanwege het Duitse bombardement van 14 mei 1940), Koningin van de Maas, De Werkstad (tijdens de wederopbouwjaren), Rotown, Roffa (straattaal), Nultien, Bokitodonk, de Snoeptrommel van Fotografen, Manhattan aan de Maas of Little Londen.
Een joetje (of joet, joedje, juutje) is tien gulden.
Als je het tof vindt wat iemand doet of zegt, kun je dat dus bevestigen door aight (spreek uit ajt) te zeggen. Je kunt dan ook aye zeggen (spreek uit 'ai' of 'aaaai'). Je kunt het ook als bevestiging gebruiken, zoiets als 'oké goed', zoals in onderstaande app-conversatie met mijn dochter.
Het dient onder andere als bevestigend antwoord op ontkennende vragen en kan doorgaans vertaald worden als 'jawel'. Er du ikke sulten? ('Heb je geen honger? ') – Jo, jeg er sulten ('Jawel, ik heb honger'). Het kan ook wel de betekenis 'immers, toch' dragen, maar dat gebruik is overgenomen van het Nederduits.