Voor een gebruikte dieselauto is de ideale jaarkilometrage minder dan 100.000 km. Je kunt echter goede voertuigen vinden tussen 100.000 en 200.000 km, wetende dat dieselmotoren een uithoudingsvermogen hebben dat veel verder gaat dan deze grens.
Benzinemotoren gaan gemiddeld zo'n 300.000 km mee. Een diesel zal bijvoorbeeld zeker de 400.000 km kunnen halen en soms nog meer. Diesels werken namelijk met een hogere druk dan benzinemotoren, ze zijn hierdoor zwaarder en ook van betere kwaliteit.
De basisregel is nog altijd dat een benzinemotor zo'n 250.000 kilometer meegaat. Een dieselmotor zou eerder 350.000 kilometer meegaan. De praktijk is vaak anders. Sommige auto's, bijvoorbeeld van Japanse makelij, staan erom bekend zeer betrouwbaar te zijn.
Er bestaan verschillende meningen over de kilometerstand van tweedehands auto's: twee getallen worden over het algemeen als grens beschouwd: 100.000 (150.000 voor een diesel) en 200.000 km. In het eerste geval wordt aangenomen dat een technisch probleem tot zware reparatiekosten kan leiden.
Benzinemotoren gaan zo'n 250.000 kilometer mee, al kunnen ze bij goed onderhoud vaak meer kilometers maken. Dieselmotoren gaan nog een stapje verder, deze kunnen makkelijk de 350.000 aantikken.
Hoeveel kilometer een auto kan rijden is ook afhankelijk van het soort brandstof. Zo is de levensduur van een dieselmotor ongeveer 400.000 kilometer. De levensduur van een benzinemotor komt neer op ongeveer 300.000 kilometer.
Brandstoffabrikant BP geeft daar richtlijnen over: in een afgesloten container en een bewaartemperatuur van 30 graden blijft brandstof 3 maanden goed.Bij een bewaartemperatuur van 20 graden is dat meteen 6 maanden.
Over het algemeen halen dieselauto's 30 tot 35 procent meer kilometers uit een liter brandstof. De maximale kilometerstand voor een dieselauto wordt beschouwd als ongeveer 250.000 kilometer. Als je een SUV of 4×4 gebruikt, is het verschil meestal kleiner, maar toch hoger dan bij een benzinemodel.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen. Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar.
Antwoord van Erik Jan. 240.000 km is tegenwoordig geen uitzonderlijk hoge kilometerstand voor een benzine-auto. De gemiddelde kilometerstand op het moment dat een auto naar de sloop gaat, ligt in ieder geval hoger. De levensduur van een auto (in jaren of kilometers) is sterk wisselend.
De ANWB geeft aan dat de kilometerstand van een auto steeds minder belangrijk wordt, mits er een sluitende onderhoudshistorie aanwezig is. Auto's met een ijzersterke reputatie die goed zijn onderhouden, kunnen makkelijk betrouwbaar blijven tot een kilometerstand va meer dan 300.000.
Dat hangt af van hoeveel je de auto gebruikt. Wanneer je jaarlijks veel kilometers rijdt, is een dieselauto vaak een slimmere keuze. Dit omslagpunt zit vaak tussen de 20.000 en 30.000 kilometers per jaar.
Wanneer je op onderhoud moet, zal je bij een diesel vaak wat meer moeten betalen. De logische reden hierachter is dat in een dieselmotor meer fragiele en ingewikkelde onderdelen, zoals een roetfilter, zitten die duur zijn om te laten vervangen.
Dat hangt uiteraard van het type voertuig en de fluctuerende brandstofprijzen af. Het staat als een paal boven water dat als je minder dan 20.000 kilometers bolt per jaar, je beter af bent met een benzinewagen. Gemiddeld genomen is een diesel interessanter vanaf 30.000 kilometer per jaar.
Het Guinness World Record voor de meeste kilometers afgelegd door een niet-commercieel voertuig staat op naam van een Volvo P1800S uit 1966, bestuurd door de New Yorker Irv Gordon. De heer Gordon kocht de auto nieuw en reed er 3,2 miljoen mijl mee – oftewel 5,15 miljoen kilometer – tot aan zijn overlijden in 2020.
Waar een auto al 70.000 tot 150.000 kilometer kan rijden, is dit voor een motor al aan de hoge kant. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel bedrijven waar je vrijblijvend kunt uitzoeken hoeveel je motor waard is en waar je het beste bod krijgt.
Je vindt deze richtlijnen terug op de website van veel verzekeraars. De richtlijnen zeggen het volgende: WA – Auto's vanaf 10 jaar en ouder. WA beperkt casco – Auto's tussen de 5 en 10 jaar oud.
Op dit moment mag je volgens de wet rijles nemen als je 16,5 jaar oud bent. Op je 17e mag je praktijkexamen doen en na het behalen van je rijbewijs onder begeleiding rijden. Pas vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden.
Ga je voor een tweedehandsauto? Dan is september jouw maand. In september komen namelijk veel nieuwe auto's op de markt, waardoor de verkoop van tweedehandsauto's omhoog gaat. Zo is de keuze ineens reuze, wat jou in een goede onderhandelingspositie zet.
322.000 kilometer
Het Amerikaanse iSeeCars analyseerde data van meer dan twee miljoen auto's en rangschikte elk model met de hoogste kilometerstand. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Toyota Land Cruiser gemiddeld het langst meegaat.
Als de motor goed onderhouden wordt, is een paar 100.000 km best mogelijk.
Op 1 september 2027 volgt een verstrenging voor dieselwagens. Vanaf dan zijn enkel euronorm 6d en hoger nog toegelaten. Vanaf 1 januari 2028 worden dan ook de regels voor benzinewagens nog aangepast en moeten zij euronorm 4 of hoger hebben.
Als brandstof aan de pomp is diesel zijn prijsvoordeel weliswaar kwijtgespeeld, maar dieselmotoren zijn nog steeds zuiniger dan benzinemotoren, en dan vooral op de snelweg. Kortom, een dieselwagen blijft een verstandige keuze voor wie professioneel veel kilometers aflegt.
Euro 6d-TEMP (euro 6dt in de tabel) en euro 6d zijn voertuigen die in het labo én op de baan worden getest. Een euro 6dt mag op de baan meer uitstoten dan een euro 6d. Vanaf 1 januari 2028 zijn enkel dieselvoertuigen met euro 6d nog toegelaten.