hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.
Het beste wat je kunt doen bij hoefzweren is geduld hebben en afwachten. Vanaf de eerste verschijnselen tot het uitbreken van het abces zitten meestal één à twee weken, soms langer. Beweging helpt, dus boxrust is niet bevorderlijk.
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Hoefkanker is meestal erg pijnlijk bij aanraking, daarom vertonen veel aangetaste paarden ook kreupelheid. Maar kreupelheid is in het begin vaak subtieler dan latente gevoeligheid en wordt daarom vaak over het hoofd gezien als het eerste teken.
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
Verschijnselen. Paarden die zonder aanleiding plots heel kreupel zijn, worden sterk verdacht van een hoefzweer. De hoef voelt vaak lokaal warm aan en een duidelijke polsslag in de voet kan voelbaar zijn. Als het probleem iets langer bestaat kan het been tot aan de kogel dik worden.
Hoe ontstaat een hoefzweer? Een hoefzweer ontstaat vaak door een beschadiging in het hoorn. Dat kan door van alles komen, zoals een scherp voorwerp waar het paard in is gaan staan of een kneuzing van de zool – bijvoorbeeld doordat je paard op een steen is gestapt – waarbij een infectie is ontstaan.
Een hoefzweer begint meestal met een lichte kreupelheid die zich heel snel (soms binnen een dag) ontwikkelt tot een heftige kreupelheid waarbij het paard soms echt met één been omhoog staat. Een hoefzweer kenmerkt zich door lokale warmte.
Pas als er weer een laagje hoorn gevormd is kun je voorzichtig weer gaan rijden. Houdt rekening met 2 a 3 weken.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
Hoefkatrolontsteking ontstaat meestal aan een of beide voorbenen door overbelasting van het hoefkatrolgebied, bijvoorbeeld door het verdraaien of verstappen van de ondervoet, een verkeerde hoefstand, hoefvorm of (intensief) trainen op een onregelmatige, onvoldoende dempende bodem.
In de meeste gevallen worden de ijzers met speciale hoefnagels in de wand gespijkerd. Dat doet geen pijn, het is het gevoelloze gedeelte, vergelijkbaar met je nagel.
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
Boen direct na het bekappen de voeten en vooral de straal(groeven) schoon met een desinfecterende zeep. Soms moet je ook de middelste straalgroeve flossen met een stukje verbandgaas. Droog daarna de voet heel goed af en behandel die zo nodig met een indrogende spray. Houd de voeten goed droog en krab ze dagelijks uit.
Een hoornzuil is een rond (zuilvormig) stuk nieuw hoornweefsel wat in de lengterichting vanaf de kroonrand naar beneden groeit aan de binnenzijde van de hoefwand. Vanaf de buitenzijde van de hoef is een hoornzuil niet altijd zichtbaar.
De meeste kreupelheden zien we in de voorbenen. Dat is ook niet zo gek aangezien de voorbenen meestal rond de 60% van het gewicht van paard en ruiter dragen. Veel kreupelheden in het voorbeen komen vanuit een probleem in het onderbeen. Dat wil zeggen vanaf de hoef tot aan de voorknie.
Nageltred ontstaat doordat een scherp voorwerp de hoef heeft geperforeerd tot minimaal in de lederhuid. De verwonding kan heel ernstig zijn, hoe dieper hoe gevaarlijker. De plaats waar de hoef is geperforeerd is heel belangrijk. Een scherp voorwerp als een stuk glas, ijzer, spijker perforeert de zool van de hoef.
Het kan wel tot een halfjaar duren voordat een paard gewend is aan zijn nieuwe omgeving, nieuwe gewoontes, nieuw voer en een nieuwe dag/week indeling. Hoewel hij na een paar weken echt wel snapt wat hij van jou mag verwachten, zal de gewenning tot een 'perfect setje' echt wel maanden in beslag gaan nemen.
De juiste wijze is met het open gedeelte naar boven, in een U-vorm. Zo vangt men het geluk, dat van boven komt, op. Andersom zal het ijzer dat niet doen, sterker nog: er wordt gezegd dat dan het geluk eruit loopt.”
White line disease (WLD) of wittelijnziekte is een steeds vaker voorkomende ziekte van de hoefschoen bij paarden, ezels en hun kruisingen. Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoefschoen af.
Rotstraal bij paarden
Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie van het straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking, een slechte hoefverzorging of te weinig beweging. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden.