De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas. Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa. De EHIC-pas geeft u alleen recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.
Een Europese ziekteverzekeringskaart is niet verplicht. Het maakt het papierwerk tijdens jouw verblijf wel makkelijker. Je kan de kaart op verschillende manieren aanvragen.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Heb je geen zorgpas bij de hand? Dan kan je zorgverlener ook vragen om jouw rijbewijs, id-kaart of paspoort om te zien hoe je bent verzekerd. Je kunt ook zonder zorgpasje naar de huisarts of het ziekenhuis. Tip: maak een foto of screenshot van je ziektekostenpas, zodat je deze altijd bij de hand hebt.
Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met je zorgverzekeraar en zij zullen ervoor zorgen dat je binnen twee weken een nieuwe zorgpas hebt. De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening.
De zorgpas is voor u persoonlijk, gratis en geldig in alle landen binnen de EU en EER.
De EHIC is geldig in de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De EHIC is niet geldig in uw woonland.
Wat is de Europese ziekteverzekeringskaart? Een gratis kaart waarmee u gedurende een tijdelijk verblijf in de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot medisch noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel.
De Europese zorgpas EHIC is 5 jaar geldig. U kunt de pas gebruiken zolang u een zorgverzekering bij ons heeft. Bent u niet meer bij ons verzekerd en gebruikt u de EHIC? Dan betaalt u de gemaakte kosten aan ons terug.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Als u een zorgverzekering bij CZ afsluit, krijgt u automatisch een CZ Zorgpas. Deze is geldig zo lang u bij ons verzekerd bent. Bent u de pas kwijt of wilt u een Europese zorgpas (EHIC)? Vraag dan eenvoudig aan nieuwe pas aan in Mijn CZ.
Iedereen krijgt een zorgpas bij een zorgverzekering. Wanneer je het hele gezin verzekerd, krijgt elk gezinslid een eigen pas. Voorheen was de zorgpas altijd van plastic, maar tegenwoordig zijn er verzekeraars die de pas digitaal aanbieden via een telefonische app. Dan heb je altijd je zorgpas bij de hand.
Hoe verkrijgt u een EZVK? Als u uw bijdrage voor de verplichte ziekteverzekering heeft betaald, kunt u de EZVK gratis afhalen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen kunt u de kaart zelfs online bestellen. Vraag de kaart tijdig aan, zodat u ze voor uw vertrek in uw bezit heeft.
80% van de dossiers komt uit de traditionele vakantielanden: Frankrijk, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Italië, Marokko, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland. Deze landen vormen de top 10 van de vakantielanden waar Mutas bijstand verleent. De overige 20% van de dossiers zijn gespreid over de hele wereld.
Als je op vakantie ziek wordt of een ongeval hebt, worden de medische kosten in het buitenland grotendeels terugbetaald. Hierin zitten ook extra kosten voor vervoer, verblijf en communicatie. De CM-reisbijstand geldt voor: • dringende medische verzorging die je niet kunt uitstellen tot je terug in België bent.
Valt jouw reisbestemming buiten de geografische dekking van jouw mutualiteit of ben je op zoek naar extra bescherming? Dan valt een bijkomende wereldwijde reisbijstandsverzekering aan te raden. Die polis kent veelal een hoger plafond voor de vergoeding van medische kosten.
je verblijft in een land waarvoor een negatief reisadvies geldt. Uitzondering: Bij negatief reisadvies in het kader van de COVID-19-pandemie dekt Mutas je medische kosten, behalve in geval van een uitdrukkelijk en algemeen reisverbod vanuit België of een inreisverbod door het land van bestemming.
Met het CM-MediKo Plan kun je rekenen op extra tegemoetkomingen en ben je beschermd tegen hoge medische kosten buiten het ziekenhuis. De premie wordt bepaald op basis van je leeftijd. Als CM-lid kun je aansluiten bij het CM-Hospitaalplan, de kostendekkende hospitalisatieverzekering van CM.
De vuistregel is: als de basisverzekering een bepaalde behandeling dekt, heb je ook recht op vergoeding als je die behandeling in het buitenland is. Volgens de Zorgverzekeringswet kun je namelijk voor elke behandeling in alle EU-landen terecht, als je: Een verwijzing hebt van de huisarts en eventueel specialist.
Mag ik mij in een ander EU-land laten opereren? Wachtlijsten zijn niet verboden volgens de EU-wetgeving. Als u aan de voorwaarden voldoet om in het buitenland te worden behandeld, kan uw zorgverzekeraar u geen toestemming weigeren, zelfs niet als u in eigen land al op een wachtlijst staat.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Wat moet ik doen? U kunt de pas vernietigen. De verzekerde zal zelf een nieuwe zorgpas aanvragen. U hoeft de pas niet naar ons op te sturen.
Het polisnummer wordt ook wel het relatienummer genoemd.
Je kan het nummer dus op je zorgpas of zorgpolis vinden. Ook online kan je terecht. Zo kan je bij de zorgverzekeraar inloggen om daar je gegevens in te zien.