De pleister fungeert als een afleversysteem voor stamcellen dat tegelijkertijd met een bypass-operatie na een hartaanval zou worden gebruikt om de reparatie van de hartspier te stimuleren. De pleister bevat hormonen en groeifactoren en zou de groei van nieuwe bloedvaten en spiercellen stimuleren.
Om tolerantie te voorkomen heeft een pleistervrije periode van 8–12 uur per etmaal de voorkeur; dit betekent: de pleister voor het naar bed gaan verwijderen of – indien de pijn vooral 's nachts optreedt – deze alleen 's nachts gebruiken.
Plak de pleister op een gezonde, weinig behaarde, droge en schone plaats aan de linker- of rechterzijde van de borstkas. Druk de pleister met een vlakke hand goed aan (figuur 4). figuur 4 Eventueel kunnen de pleisters ook aan de binnenkant van de bovenarm of dij worden geplakt (figuur 5).
Spray 1 à 2 keer onder de tong. Zijn de klachten na 5 minuten nog niet weg, spray dan nog 1 à 2 keer onder de tong. Zijn de klachten nog niet weg, bel dan uw huisarts of de huisartsenpost. Bel in een noodgeval 112.
Bijwerkingen nitraten
De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn een kloppende, bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken. Een andere bijwerking is duizeligheid, vooral bij te snel opstaan als gevolg van een lagere bloeddruk.
Klachten en symptomen
een beklemmende, drukkende pijn op de borst. een zwaar gevoel op de borst. het gevoel dat er een knellende band om de borst zit. de pijn kan uitstralen naar de onderkaak, armen, schouders, rug of maagstreek.
Nitraten en nitrieten verslappen de spieren van de bloedvaten.Hierdoor gaan de vaten verwijden en laten ze meer bloed door.Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Vooral bij hartkramp (angina pectoris) gebruiken we nitraten om het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.
Bij hartkramp voelt u soms een drukkend, benauwd gevoel in de borst. Dit gevoel komt als u zich inspant of bij heftige emoties. De klachten zijn meestal in een paar minuten over. Gezond leven is belangrijk om uw bloedvaten goed open te houden.
Als er sprake is van angina pectoris of pijn op de borst kunt u doorverwezen worden naar de cardioloog. Hij of zij zal naar uw klachten vragen, lichamelijk onderzoek doen en, afhankelijk van de klachten en aanwezige risicofactoren, een aantal onderzoeken bij u laten verrichten.
Angina pectoris is vaak goed te behandelen met medicijnen. Als medicijnen niet voldoende helpen, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dotteren of een bypass operatie uitvoeren.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
- Plaats uitzoeken om de pleister aan te brengen (bovenarm, bovenlichaam). NIET op de extremiteiten (handen, voeten) en NIET op beschadigde of geïrriteerde huid.
Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.
Hoge doses van nitroglycerine kunnen leiden tot een versterkt optreden van systemische bijwerkingen, bijvoorbeeld een sterke bloeddrukdaling, shock, versneld hartritme, verlaagde zuurstofopname in het bloed, blauwkleuring van de huid, coma, flauwvallen of stuiptrekkingen.
Verwijder de pleister voordat u gaat slapen.
Als dit medicijn de hele dag in uw bloed zit, dan kan het effect minder worden.
De werking kan 30 minuten tot een uur aanhouden. Wanneer een tablet of de spray na 5 tot 10 minuten niet heeft geholpen, mag u nogmaals een tablet of spray nemen. Dit mag u bij aanhoudende klachten maximaal twee keer herhalen, tot u in totaal drie keer hebt gebruikt.
De meeste mensen met hartkramp leven even lang als mensen zonder hartkramp. Zij hebben geen aanvallen meer als ze gezond leven en medicijnen gebruiken. Of ze hebben af en toe klachten, maar die worden niet erger. Dit heet stabiele angina pectoris.
Angina Pectoris (hartkramp) is de pijn die u krijgt als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt dan nodig is. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
Signalen zijn: een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst;uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek;zweten en misselijkheid.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Advies. Voor het couperen van een aanval van angina pectoris kunnen isosorbidedinitraat of nitroglycerine oromucosaal worden toegediend.
Nitroglycerine heft binnen enkele minuten een aanval van hartkramp op. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.
Een steunhart wordt geplaatst: om een verzwakte hartspier een tijdje rust te geven. om de wachttijd tot aan een harttransplantatie te overbruggen. als alternatief voor een harttransplantatie.