De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Villa eigenschappen
Er is geen officiële oppervlakte voor het pand, over het algemeen zal een villa 200 vierkante meter of groter zijn. Het gaat hierbij om de woning, het omringende perceel kan aanzienlijk groter zijn.
Herenhuis. Een herenhuis is een eengezinswoning met meerdere verdiepingen. Wat een huis een herenhuis maakt is een statige en luxe uitstraling. Het zijn doorgaans grote woningen met hoge plafonds.
Een villa of landhuis is een vrijstaande woning. In de achttiende en negentiende eeuw werd meestal de naam landhuis gebruikt voor grote buitenverblijven in een landschappelijke omgeving. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam hiervoor ook de benaming villa in zwang. De naam is afgeleid van de Romeinse villa.
Hoe groot een gemiddeld vrijstaand huis is, is ook nergens vastgelegd, maar de meeste vrijstaande huizen hebben een woonoppervlak van 180 m2 of meer.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
We bieden altijd zéér scherpe tarieven en geven vooraf altijd een prijs op waar we vervolgens niet meer van afwijken. Zo kom je nooit voor onaangename verassingen te staan! Een huis laten bouwen van rond de 300.000 euro is dan ook zeker mogelijk bij Roweco!
Een villa is een royale vrijstaande eengezinswoning met twee of meer verdiepingen, omgeven door een grote vrije ruimte in de vorm van tuin of water.
Je zou het niet verwachten van het meest dichtbevolkte land van Europa. Maar Nederlanders wonen groot. Gemiddeld hebben we hier 65 vierkante meter huis per persoon. Daarmee wonen we een stuk ruimer dan Duitsers, die zo'n 46 vierkante meter per persoon hebben.
Plat dak of niet hangt af van wat er staat in de verkavelingsvoorschriften. Een huis van 1000 kuub in 357 vierkante meter als je 2m80 als plafondhoogte neemt maar dan heb je maar juist gelijkvloers met plat dak .
Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied. Voorbeeld: jouw bebouwingsgebied is 160m2. Jij mag dan 50m2 aanbouwen + 20% van (160-100=) 60m2 = 12m2. Dus 50+12= 62 m2 mag je maximaal nog bebouwen.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Sociale minima: 71,5 m² voor gezin van vier
Leefruimte: 26 m² Keuken: 6 m² Slaapkamer ouders: 11 m² Slaapkamer kind: 7 m²
De lengte en de breedte vermenigvuldigen
Dit is de standaardprocedure om rechthoeken te berekenen. Een voorbeeld: een kamer is 30 meter bij 15 meter. Je vermenigvuldigt dit met elkaar en komt uit op 450 vierkante meter.
“De rekensom is eenvoudig: een gemiddeld gezin met twee volwassenen en twee kinderen heeft recht op een leefruimte van maximaal 12 vierkante meter, inclusief vrije uitloop naar buiten.”
In ons land is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een huis mogen wonen. Wel staat veiligheid voorop dus je moet ook weer niet te bont maken want dan kom je in aanraking met de veiligheidswet.
Het dieptepunt lag in de jaren 80, toen tuinen bij nieuwbouwhuizen gemiddeld slechts 150 vierkante meter groot waren. Die trend is nu doorbroken: de laatste jaren worden tuinen juist weer groter. Een doorsneehuis dat nu wordt gebouwd heeft gemiddeld een tuin van 236 vierkante meter.
Er zijn een aantal regels opgesteld door de RDW waar rekening mee moet worden gehouden. Zo mag een tiny house een woonoppervlak van hoogstens 50 m2 hebben, maar doorgaans wordt een maximum van 28 m2 aangehouden. Een huisje op wielen mag maximaal 13,60 meter lang, 2,60 meter breed en 4 meter hoog zijn.
De breedte van doorzonwoningen is doorgaans 6 tot 6.5 meter, terwijl de diepte langzaam groeide van zo'n 7 meter rond 1910 tot zo'n 9 meter in de jaren 70. De woonkamer groeide hiermee navenant mee.
Dit is een huis gebouwd op één woonlaag of verdieping. Denk hierbij aan een woning voor senioren of een gelijkvloerse villa. Ook appartementen bestaan voor het merendeel uit een gelijkvloerse woonlaag of verdieping.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de prijzen. Voor een gewone woning kan u vanaf € 150.000 al prefab bouwen. Bij een villa moet u denken aan een vanaf prijs van € 300.000. Als u kiest voor een villa dan zit bij de prijs een aantal dingen inbegrepen.