Een aantal voorbeeld waar heerlijke zoete rode wijn van gemaakt worden: de Spätburgunder in Duitsland, de Brachetto in Italië, de Tinta Nacional en Tinta Roriz in Portugal, de Tempranillo in Spanje of de Red Muscadel uit Zuid Afrika.
Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt? Suikers in druivensap worden omgezet in alcohol waardoor er wijn ontstaat. Als alle (of bijna alle) suiker door de wijnmaker uit de wijn wordt vergist, dan wordt die wijn als droog beschouwd. Is er nog redelijk wat restsuiker over, dan is de wijn zoet.
Ben jij een beginnende rode wijndrinker? Dan is tempranillo waarschijnlijk jouw perfecte match. Deze zachte, soepele wijn is namelijk meestal niet heel uitgesproken. Tempranillo heeft redelijk weinig tannines, en wordt dan ook wel eens aangevuld met cabernet sauvignon voor wat extra pit.
Vaak geldt dat de smaak afhangt van de herkomst en vinificatie. Groeit de Merlot in een koeler klimaat, zijn de wijnen vaak wat lichter en kruidiger met tonen van frambozen en pruimen. In een warmer klimaat zijn de wijnen vaak wat zwaarder en zoeter en bevatten ze aroma's van kersen, pruimen, cacao en vanille.
Een fruitige rode wijn is een rode wijn waarvan het fruitige karakter het belangrijkste kenmerk is. Wijnwinkels en websites hanteren ieder hun eigen benamingen. Soms zie je licht, soepel of zacht staan als term. Een fruitige rode wijn is inderdaad vaak wat zachter qua karakter.
De belangrijkste reden waarom droge wijn beter is dan zoete wijn, is omdat het een lager caloriegehalte heeft en gezonder voor je is! Zoete wijnen bevatten meer calorieën door alle restsuikers die na de fermentatie achterblijven. Droge wijn heeft ook hogere niveaus van antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Je kunt ze herkennen aan deze traditionele etikettermen: VdP of IGP (Frankrijk), IGT (Italië) en IGP (Spanje). Dat deze wijnen minder voorschriften kennen, betekent niet dat de kwaliteit minder hoeft te zijn.
Wat toch wel de bekendste rode wijn is, is de Merlot wijn. Kwaliteitsvolle Merlot druiven zijn afkomstig uit Frankrijk, Italië, Verenigde Staten, Australië of Chili. De Merlot wijn is een wijn waar beginnende wijndrinkers rode wijn mee leren drinken. Dat is te danken aan haar zachte, soepele en romige smaakpalet.
De druiven bepalen ook hoe droog of zoet een rode wijn is. Bordeaux en chianti zijn erg droog, terwijl een merlot medium droog is en veel meer een toegankelijke wijn is om mee te beginnen.
De gewonnen prijs is er niet zomaar een, het is een onderscheiding van de International Wine Challenge. In totaal werden er 391 medailles uitgereikt tijdens deze 'Oscaruitreiking voor wijnen'. De Fortezza Dei Colli Chianti Classico Reserva van Lidl ontving één van de veertien gouden medailles.
Merlot. Misschien wel net zo populair is de merlot. Deze wijn heeft een zachte en toegankelijke smaak met weinig zuur en weinig tannines. Merlot wordt in wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar hoe warmer het gebied is, hoe zachter de smaak van de wijn.
Barton & Guestier – Reserve Pinot Noir. De druiven voor de Barton & Guestier wijnen kennen zijn oorsprong in Bordeaux maar inmiddels groeien deze druiven op de wijngaarden in heel Frankrijk. ...
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.