Natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, honing en kokossuiker kunnen goede alternatieven zijn.Daarnaast kunnen we ook kiezen voor suikervervangers zoals xylitol en erythritol. Door bewust te kiezen voor deze alternatieven, kunnen we genieten van een gebalanceerd dieet zonder suiker.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Suikervervangers: een goed alternatief
Kokosbloesemsuiker, Rijststroop, Agavesiroop, Palmsuiker, Honing en zoetstof uit Stevia vormen gelukkig een uitstekend alternatief voor suiker. Ze smaken vaak even zoet, maar bevatten minder of geen koolhydraten.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
De beste zoetstoffen zijn natuurlijke zoetstoffen als kokosbloesemsuiker, palmsuiker en stevia. Vooral stevia is erg populair als zoetstof. Het bevat namelijk nagenoeg geen calorieën. Andere natuurlijke zoetstoffen die je als suikervervanger kunt gebruiken, zijn onder meer honing, ahornsiroop en agavesiroop.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Zusto is een suikervervanger die 75 % minder calorieën bevat dan gewone suiker. Het bestaat uit vulstof (polydextrose), oplosbare vezels uit mais, vezels uit cichorei en de zoetstoffen isomalt, erythritol & sucralose. De suiker in recepten kun je 1 op 1 vervangen door Zusto.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Suiker vervangen door stevia kan perfect, is beter voor de tanden en de lijn, maar je moet het niet naar hartelust consumeren. Wie aan alles zoetstof toevoegt, went snel aan de zoete smaak. Het is gezonder om af te kicken van te veel zoetigheid dan de suiker te vervangen door allerlei calorie-arme zoetstoffen.
Natuurlijke suikers zijn suikers die niet geraffineerd (gezuiverd) zijn. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop.
Fabrikanten gebruiken zoetstoffen als een vervanger van suiker. Bijvoorbeeld in frisdrank, vruchtensap en zuivelproducten als yoghurt. Zoetstoffen geven net als suiker een zoete smaak, maar bevatten minder tot geen calorieën. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen.
Biologische siroop is een gezonde keuze als het gaat om siroop. Deze siroop wordt gemaakt van biologische ingrediënten en bevat geen kunstmatige toevoegingen. Het wordt vaak gezoet met natuurlijke zoetstoffen zoals agavesiroop of ahornsiroop.
Eten zonder suiker
Dat is niet goed voor je gezondheid. Deze producten kun je het beste laten staan of vervangen door gezonde alternatieven. Wil je eten zonder toegevoegde suikers? Lees de etiketten van voedingsmiddelen en controleer hoeveel suikers er aan het product zijn toegevoegd.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Stevia mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden. Het is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Het is niet omdat stevia uit planten gehaald wordt en dus 'natuurlijk' is, dat het onbeperkt kan gebruikt worden.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Voedingscoaches die een ontbijt zonder suiker aanbevelen, geven vaak de volgende voorbeelden: 'Havermoutpap met (ongezoete plantaardige) melk, boekweitpannenkoekjes met banaan of een gezonde granola met yoghurt'.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt.
Zusto | Suiker | Vervanger | 300 gr | Delhaize.
Over het algemeen zijn suikers gewonnen uit suikerbiet of suikerriet volledig vergistbaar, terwijl speciale 'brouwsuikers' (gewonnen uit gerst tarwe of mais) meestal niet volledig vergistbaar zijn. Deze 'brouwsuikers', bestaan voor ongeveer 38% uit onvergistbare suikers, die een restzoetheid aan het bier geven.
Ingrediënten. Ingrediënten: Sprankelend water; kleurstof: E150d; voedingszuur: E338; zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K; natuurlijke aroma's; aroma cafeïne; zuurteregelaar: E331.