Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep. Was daarnaast altijd je handen voor het eten en het bereiden van voedsel, na het toiletbezoek, na het aanraken van dieren en na het niezen, hoesten en snuiten van je neus.
Was je handen maar ook je duimen, vingertoppen, het gebied tussen je vingers, nagels, nagelriemen en vergeet je polsen niet! Het is beter om sieraden af te doen tijdens het handen wassen. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten. Spoel je handen altijd goed af onder stromend water.
Hygiëne is een verzamelnaam voor de dingen die we doen om onszelf en onze omgeving schoon te houden. Elke dag worden wij en de dingen om ons heen vuil. In dit vuil kunnen ook ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen. Door het vuil weg te halen, worden ook de ziekteverwekkers weggehaald.
Waarom is hygiëne zo belangrijk? Hygiëne in de zorg is erg belangrijk: ziekteverwekkers ontstaan door bacteriën en virussen. En bacteriën kun je het beste zo veel mogelijk verwijderen door goed schoon te maken. Het schoonmaken van bedden, ruimtes, handen, mensen, kleding.
2.1 Persoonlijke hygiëne van medewerkers. Medewerkers en cliënten hebben veel contact met elkaar. Hierbij kunnen ziekteverwekkers zich gemakkelijk verspreiden via de handen, kleding en gedeelde materialen. Een goede persoonlijke hygiëne verkleint het infectierisico.
Geef aan dat je het heel lastig vindt om het onderwerp aan te snijden, maar dat je het wel doet omdat je het vooral vervelend voor hem vindt. Realiseer je dat hij zich er zelf waarschijnlijk niet bewust van is. Zeg hem niet dat collega's over hem hebben geklaagd, maar spreek vanuit jezelf.
Ouderen hebben persoonlijke verzorging nodig om hun algehele gezondheid en welzijn te behouden. Het hebben van een goede persoonlijke hygiëne is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ziekten en infecties.
Vervuild drinkwater, het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne leiden tot ziektes zoals diarree, cholera, hepatitis B, difterie en tyfus. Zelfs als er wel veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn, kan onhygiënisch gedrag ertoe leiden dat mensen alsnog ziek worden.
Zorg voor goede handhygiëne en juist gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Omdat de lichamelijke weerstand afneemt naarmate je ouder wordt, zijn cliënten in verpleeghuizen meer vatbaar voor ziekmakende micro-organismen, dan anderen. Ook zijn zij vaker drager van ziekmakende micro-organismen, dan mensen thuis.
Ziekteverwekkers die zorgen voor een voedselinfectie zitten vaak in braaksel en poep van mensen of dieren. Deze ziekteverwekkers kunnen in het voedsel komen als bijvoorbeeld iemand zijn of haar handen niet heeft gewassen na WC-bezoek en eten gaat klaarmaken.
In iedere productieruimte zijn medewerkers de grootste bron van bacteriën en virussen. Zij werken met hun handen en raken de voedingsmiddelen aan, eten in de pauze een broodje of gaan naar het toilet, en thuis komen ze in contact met andere mensen. Daarom is persoonlijke hygiëne enorm belangrijk.
Aan welke hygiënecode moeten wij ons als afdeling houden? Er zijn twee hygiënecodes opgesteld voor de zorg: één voor de voedingsverzorging in zorginstellingen (en Defensie) en één voor woonvormen.
Sociale Hygiëne betekent dat je op een respectvolle manier omgaat met elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. De overheid heeft bepaald dat wanneer een bedrijf alcohol schenkt of verkoopt, een Drank- en Horecavergunning aangevraagd dient te worden bij de gemeente waar dit bedrijf gevestigd is.
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Waarmee pas je handhygiëne toe? Handhygiëne doe je met water, zeep en een papieren handdoek óf met handalcohol. Je mag handalcohol altijd gebruiken, behalve als je handen zichtbaar vuil zijn, nat zijn, plakkerig aanvoelen of nadat je zelf naar de WC bent geweest. Handalcohol werkt perfect tegen een coronavirus.
Naarmate mensen ouder worden, kan het baden moeilijk worden. Dit kan het gevolg zijn van angst om te vallen, moeite om in of uit het bad of de douche te komen, moeite om zich te wassen, of zelfs een gevolg van een cognitieve stoornis, zoals Alzheimer of dementie.
gezondheidsleer. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: hygiëne (zn) : reinheid, zindelijkheid.