Naast gewone spamfilters bestaan er ook externe spamfilters. Een externe spamfilter heeft geen softwareinstallatie nodig en werkt op DNS-niveau. Door de MX-records aan te passen wordt de e-mail eerst langs het externe spamfilter gestuurd en "schoongemaakt".
Het spamfilter voor een postvak inschakelen: Ga naar Mail > e-mailadres > tabblad Spamfilter. Selecteer het selectievakje Het detecteren van spam inschakelen voor dit e-mailadres. Geef aan wat er moet gebeuren met berichten die als spam worden herkend.
Krijgt u veel ongewenste berichten, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of u heeft uw e-mailadres zelf ergens achtergelaten of u bent slachtoffer van een datalek. Voorkomen is beter dan genezen. Dus laat nooit ergens je e-mailadres achter als dat niet hoeft, waarschuwt ethisch hacker Sijmen Ruwhof.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Spam voorkomen
Zet uw e-mailadres of telefoonnummer niet op sociale media, fora of op een andere website. Vraagt een bedrijf of organisatie om uw e-mailadres, vul dat dan alleen in als het echt nodig is. Meld u af voor ongevraagde berichten, of geef er geen toestemming voor (opt-out).
Als je een e-mail als spam markeert, blijft deze nog 30 dagen in de map Spam staan. Na 30 dagen worden e-mails definitief uit Spam verwijderd. Als je denkt dat e-mails per ongeluk naar Spam worden gestuurd, kun je lezen hoe je e-mails uit Spam kunt verwijderen.
Kort samengevat: Ga naar het bericht in de spambox, of selecteer in je inbox een e-mail die je aan de lijst 'Veilige afzenders' wil toevoegen. Klik erop met de RECHTERmuisknop of selecteer het poppetje bovenaan bij Start: Kies 'Ongewenste e-mail -> Afzender nooit blokkeren.
U kunt de spamfilters van Gmail niet uitzetten, maar u kunt wel filters maken om het volgende te doen: De spamclassificatie overslaan voor berichten die zijn ontvangen van gebruikers op een lijst met goedgekeurde afzenders die u maakt.
Het niveau van bescherming tegen ongewenste e-mail wijzigen
Hoe hoger het beschermingsniveau, des te meer kans dat gewenste berichten worden aangemerkt als ongewenst en terechtkomen in de map Ongewenste e-mail. Klik op >Groep verwijderen > opties >Ongewenste e-mail verwijderen. Kies het gewenste beschermingsniveau.
Welke spamfilter gebruikt Hotmail? Klik op het tandwielicoon en kies voor Opties, Klik onder Ongewenste e-mail voorkomen op Filters en rapporteren, Kies onder Een filter voor ongewenste e-mail kiezen het niveau van bescherming dat je wilt, en klik dan op Opslaan.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Je e-mailonderwerp bevat spamgevoelige woorden, zoals 'unieke kans', 'gratis' of 'goedkoop'. Ook als je veel hoofdletters, uitroeptekens en kleur gebruikt kan dit in je nadeel werken. Je e-mailadres. Als het e-mailadres waar je vanuit verzendt te algemeen is, kan het zijn dat de filter jouw e-mail tegenhoudt.
Bescherming tegen ongewenste mail
Bovenaan kiest u 'Mijn Producten' > 'E-mail hosting'. Kies 'Beheer' bij het domein waarvan u de anti-spam instellingen wil wijzigen. In het verticaal menu links kiest u 'Anti-spam instellingen'. Wijzig uw instellingen naar wens en bevestig met 'Instellingen opslaan'.
Wie spamt, riskeert een boete
Ongevraagde wervende e‑mails, appjes of sms'jes uitsturen is verboden.
Naast het gewoonlijke doel van spam om ongevraagd reclame te maken, heeft spam op het web vaak een extra doel: doordat de spam op veel websites gekopieerd wordt, verwijzen er veel links naar de website van de spammer, waardoor deze website in de rankings van zoekmachines stijgt, zie ook Googlebom.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Op een link geklikt? Heb je uit argeloosheid wél geklikt op een linkje maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het zijn dat er een virus of malware op je pc, tablet of telefoon is gezet. Zorg daarom altijd voor een virusscanner die up-to-date is en laat die je apparaat scannen en indien noodzakelijk opschonen.
Ziggo heeft een spamfilter die zelflerend is en bij veel verplaatste spam gaat er ook een lampje branden bij Ziggo, want dan werkt de spamfilter niet als verwacht en wordt er handmatig ingegrepen en wordt de spamfilter aangepast / scherper gezet. Sleep of verplaats je mail via de webmail of via IMAP naar de spam map.
Als je e-mails blokkeert van een contactpersoon, zal deze hiervan geen melding krijgen dat het geblokkeert is of dat het e-mailadres niet meer bestaat. De verzonden e-mails worden dan direct verwijderd in je account en je zal deze niet meer kunnen terughalen.