Siemens koelkasten, inbouw of vrijstaand, maar ook AEG koelkasten en Bosch koelkasten (vrijstaand en inbouw) staan bekend om hun goede kwaliteit: ze gaan lang mee. Een Miele koelkast is ook een prima keus. Dit merk staat bekend om zijn degelijke producten. Daarbij zijn Bosch en Siemens ook nog eens heel zuinige merken.
De Liebherr IRd 3920-60 komt uit de test als de beste Liebherr inbouwkoelkast van 2022. Deze inbouwkoelkast heeft een inhoud van 137 liter. Genoeg ruimte voor boodschappen van 3 tot 4 personen dus. De beste inbouw koelkast zonder vriesvak past in een nis van 89 cm hoog.
Beste uit de Test: Siemens KI86SHD40
De Siemens is een inbouwkoelkast met superkoel- en supervriesfunctie. De koelkast beschikt over low frost, waardoor je hem minder vaak hoeft te ontdooien. Het koelvermogen is uitstekend. Koelvermogen is de hoeveelheid tijd die het kost om een lading van 25 graden Celsius te koelen.
Als je een energiezuinige inbouw koelkast wilt kopen, neem je een zuinige inbouw koel-vriescombinatie met energieklasse D. Je bespaart gemiddeld tot € 230,- over de levensduur in vergelijking met een inbouw model met klasse F.
Zoals gezegd heeft een koelkast een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Hierbij hebben we het dan over de technische levensduur. Oftewel hoe lang een koelkast zonder mankementen zou functioneren. Voor de economische levensduur van koelkasten hanteert de Consumentenbond 8 tot 10 jaar.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat LG GBB72STCXN de beste koelkast is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de LG GBB72STCXN is de Siemens KG36EVW4A.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Nieuwe koelkasten en vriezers moesten inmiddels minstens label A+ hebben. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.
Energiezuinige Koelkasten
Vaak wel tot 15% van je energierekening. De meest energiezuinige koelkasten beschikken over het C label of D label. Maar koelkasten worden steeds energiezuiniger. In de nabije toekomst verwachten wij koelkasten met het zuinige B en zelfs A label.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Ga je een inbouw koelkast kopen, dan moet je op meer letten dan alleen de eigenschappen van de koelkast zelf. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de nismaten en het scharniersysteem. Hoe hoog is een standaard inbouw koelkast? 102 cm is een standaard maat die je vaak tegenkomt.
Het nadeel ten opzichte van het deur-op-deursysteem is dat het sleepdeursysteem minder stabiel is en bovendien minder compact. Je houdt met dit systeem dan ook minder veel ruimte over. Hier tegenover staat wel dat een sleepdeursysteem veel gemakkelijker te installeren valt dan vriezers met deur-op-deursysteem.
De beste koelvriescombinatie is de Samsung RB36T602CSA, mede door het zuinige energielabel, de inhoud van 365 liter en het prima vriesvak. Let er wel op dat je minder ruimte in het vriesvak hebt dan bij een aparte vriezer.
Een middelgroot huishouden bestaat uit 3 of 4 personen. Heb je een gezin met 1 of 2 kinderen? Kies dan voor een koelkast met een inhoud koelen van 150 - 250 liter. Deze inhoud koelen is in dit geval ideaal geschikt voor jouw huishouden.
Een vrijstaande koelkast plaats je overal in de buurt van een stekker. Een inbouw koelkast werk je weg in de nis van je keuken.
De inbouw koelkast losschroeven
De inbouw koelkast is in de hoeken bij de scharnieren op vier plekken vastgeschroefd aan de nis. Verwijder de plastic afdekkapjes, draai de vier schroeven los en verwijder alle afdekstrips. Probeer nu of je de koelkast naar voren kunt schuiven.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo'n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 110 kWh per jaar.
Hij verbruikt veel energie
Koelkasten zijn de afgelopen 15 jaar 72% energiezuiniger geworden. Je oude model vervangen door een nieuw model bespaart je al snel € 100,- per jaar.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
De energielabels E, F en G zijn 'rood', omdat die woningen enorm veel energie verspillen. Energieklasse D betekent relatief hoge kosten. U kunt vrij eenvoudig met energiebesparende maatregelen uw energierekening verlagen.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Liebherr koelkasten en vriezers. De onbetwiste specialist op het gebied van koelen en vriezer is het Duitse merk Liebherr. Een kwalitatief zeer hoogwaardig merk welke zich onderscheid op de details, het design en de breedte van het assortiment.
Koelkasten van Amica worden gekenmerkt door modern design en goede kwaliteit. Amica heeft drie verschillende koelkastcategorieën: Inbouwkoelkasten, onderbouwkoelkasten en staande koelkasten. Onderkastkoelkasten zijn vooral geschikt voor kleine huishoudens, terwijl staande koelkasten ideaal zijn voor grote keukens.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.