Maar de perfecte kaasplank is een combinatie van vijf soorten kaas: hard en zacht maar ook mild en pittig. Kies van elke soort twee verschillende kaasjes uit. Witschimmelkazen: brie en camembert. Geiten- en schapenkazen: harde manchego en zachte geitenkaas of feta.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Leg de kaasjes altijd ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat de kazen op temperatuur komen. Zo komen de smaken beter tot zijn recht. Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans.Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen.
Let op: Een kaasplateau wordt in Frankrijk voor het zoete dessert geserveerd, niet erna. Serveer altijd iets zoets bij de kazen. Druiven zijn altijd lekker erbij, maar ook een schaaltje vijgenjam of -compote, een gelei van kweepeer, honing of appelstroop doen het altijd goed op een plank.
Crackers met gedroogd fruit werken goed met cheddar, Zwitserse en manchegokaas, terwijl olijfoliecrackers heerlijk zijn met parmezaanse kaas. Blauwe kazen. De scherpe, pittige smaak van blauwe kaas wordt goed in balans gebracht door een cracker met een beetje zoetigheid - probeer crackers met honing, gedroogde vijgen of bessen.
Serveer zoete, zoute en hartige begeleiders
Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen.
Maak een selectie van lekkere vleeswaren. Bijvoorbeeld salami, chorizo, fuet, grillworst en rauwe ham. Let erop dat je de stukjes niet te groot snijdt. Bijvoorbeeld cherrytomaat, wortel, paprika en komkommer.
De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert.
De combinatie van stroop met kaas is een klassieker. De Rotterdamsche Oude stroop is heerlijk voor op brood, maar kan ook goed gebruikt worden voor extra smaakbeleving bij de borrel en als dip op de kaasplank samen met onze kazen.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Hier zijn enkele veelvoorkomende maten: Kleine planken ( 6-10 inch ): Ideaal voor intieme bijeenkomsten of een persoonlijke snack, deze maat is geschikt voor 2-4 personen. Deze planken kunnen comfortabel een paar verschillende soorten kaas en een kleine selectie vlees bevatten.
vanaf € 18,00 per persoon.
Vooral gedroogde of gerookte vleessoorten doen het goed op een borrelplank. Denk aan prosciutto di Parma, serranoham, Ardennerham of andere hamsoorten.
Leg de kazen in het midden op een grote serveerschaal. Dek af; laat ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur staan. Leg vers fruit in groepen rond de kazen. Strooi gedroogde abrikozen en kersen over de kazen en het fruit.
Aangezien de meeste kazen op onbekende boerderijen gemaakt worden, staat op iedere kaas een vlaggetje met het dier en land van oorsprong alsook een foto en een beetje uitleg over de kaas. Zo weet u wat u eet. De kaasschotels kosten gemiddeld 18 euro per persoon.
Kaas en crackers werden populairder rond de jaren 1850, toen bakkers dunnere crackers begonnen te produceren met een lichtere textuur vergeleken met hard tack. In deze periode werd de combinatie op restaurantmenu's gezet als nagerecht en werd ook geserveerd in saloons.
Multigrain crackers zijn een veelzijdige keuze, die een mix van smaken en texturen van verschillende granen en zaden bieden. Hun iets dichtere textuur en subtiele smaken vormen een gezonde aanvulling op verschillende soorten kaas en vleeswaren, waaronder Goudse kaas, scherpe cheddarkaas en rokerige plakjes ham.
De garnituren of bijgerechten
Denk daarbij aan zoet (gedroogd fruit, druiven, peren (voor bij de blauwe kazen) en rozijnen) en zout (noten, charcuterie, crackers, …). Zorg daarnaast voor wat vloeibare begeleiders zoals honing, confituren, chutneys, speciale mosterdsoorten, balsamico, enzovoort.