Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.
Sommige fabrikanten beweren dat baby's veilig kunnen slapen in een babynestje in het ouderlijk bed, in de box en soms ook op de bank. Maar let op: een babynestje is per definitie geen veilige slaapplek. De veiligheid van babynestjes is niet aangetoond.
Het nestje is handig als je je baby in de woonkamer wilt houden, maar wel je handen vrij wilt hebben. Of als je op bezoek gaat maar geen zware kinderwagen of reiswieg wilt meenemen – zo ligt je baby altijd zacht en beschermd in zijn nestje. Zodra je baby kan omrollen, is het tijd het babynestje op te bergen.
Het wordt omwille van de veiligheid aangeraden om zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot een jaar samen te slapen in dezelfde ruimte waar jij ook bent. In hetzelfde bed slapen wordt niet aangeraden in het kader van wiegendood: de zachte matras, het dekbed, je kussen en jouw lichaam vormen allemaal risico's.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon.
Het engelennest is ontworpen als een kleine slaapzak met een kap om het hoofd van het kind te beschermen. Het opent wijd met een rits om de installatie van de baby te vergemakkelijken.
Een wieg biedt meer geborgenheid
Doordat een wieg compacter is, biedt het je baby meer geborgenheid. Voor een baby die net uit een kleine en beschermde baarmoeder is geboren, voelt een klein bedje fijner aan. Het is comfortabeler en vertrouwder dan een – in verhouding – groot ledikant.
Een babynestje kost gemiddeld tussen de €30 en €120. Misschien val je voor een printje of de prijs maar houdt ook rekening met onderstaande punten: De lengte van je baby: de binnenmaat is meestal 30 x 70 cm. Maar er zijn merken die extra grote babynestjes aanbieden.
Babynestjes zijn vanaf de geboorte te gebruiken tot en met ongeveer 6 maanden. Een babynestje is gemiddeld 70 cm. Meet dus voor de zekerheid je baby'tje op om te kijken of je baby er nog wel veilig in past. Het belangrijkste is wel dat je erop let dat het nestje dat je wilt aanschaffen een afneembare hoes heeft!
Babynestjes zijn eenvoudig te wassen
De stof is meestal gemaakt van 100% katoen, het matras/vulling is meestal gemaakt van Polyester vezels & polyether matras. Het babynestje wassen op 30° C is al voldoende. Nadat je het babynestje gewassen hebt kun je het laten drogen op een wasrek.
Wassen met de hand of op 30 graden in de wasmachine. Het liefst met lage toeren centrifugeren. Het nestje is niet geschikt voor de wasdroger. Het babynestje laten drogen aan de lucht.
Het matrozenbedje is eigenlijk geen bedje maar een laken waarmee je op een speciale manier het ledikant kunt opmaken. Dit kan met een kant-en-klaar laken of een eenpersoons volwassen bovenlaken. Je bent vast bekend met het kort (of laag) opmaken van een babybed. Kort opmaken wordt geadviseerd vanwege de veiligheid.
Je baby kun je het beste vanaf de geboorte op zijn rug in bedje leggen. Dit maakt de kans op wiegendood veel kleiner omdat je baby zich vanaf zijn rug niet kan omrollen op zijn buik. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je baby spuugt: je baby zal dan automatisch zijn hoofdje omdraaien om stikken te voorkomen.
Voordelen van co-sleeping
Samen met je baby in een bed slapen heeft een aantal voordelen: De baby heeft minder moeite met het naar bed gaan omdat de ouders dicht bij hem zijn. De baby valt sneller in slaap. Doordat de baby minder stress ervaart bij het in slaap vallen, is de kwaliteit van slapen beter.
Voor een baby zijn de armen van zijn ouders een veilige omgeving waar hij snel tot rust komt. Een baby heeft een enorme nood aan huidcontact en op deze manier wordt ook daaraan voldaan.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Vandaar dat veel baby's de eerste weken nog slaperig zijn. Hoe slaperig of alert je baby is, verschilt per kind. Hoeveel slaapt een baby van 2 weken? Gemiddeld slaapt een baby nog zo'n 16 tot 18 uur per 24uur maar maak je geen zorgen als je baby daar net wat boven of onder zit.
Je kan dit doorbreken door je baby slaperig, maar wakker in zijn bed te leggen. Blijf in de buurt en reageer snel wanneer hij begint te huilen. Gebruik bijvoorbeeld lieve woordjes of aai over zijn bol om hem te troosten. Een baby jonger dan 6 maanden kan je beter niet laten huilen.
De kamer moet echt zo donker zijn, dat je zelf niks meer ziet als je in de kamer staat. Voor het inslapen werkt het omdat als het donker is, het lichaam meer melatonine aanmaakt waardoor je kindje slaperig wordt.