G4 LED lampen zijn compacte steeklampen waarvan de pinnetjes 4 mm uit elkaar staan. Deze lampen werken op 12V. Voordat de lampen aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk hebben ze dus een transformator nodig. Door de steekfitting wordt vervanging van je oude halogeenlampen zeer eenvoudig.
Laagspanningslampen met G4- en GU4-sokkel worden vaak door elkaar gehaald. Beide lampen hebben een penafstand van 4 mm. Het verschil zit 'm echter in de diameter van de pennen: de GU4-pen is met een diameter van 0,95 tot 1,05 mm iets dikker dan de G4-pen, die een diameter van 0,65 tot 0,75 mm heeft.
G4 lampjes zijn er vooral in een platte uitvoering en een langwerpige uitvoering. Het verschil tussen de G9 fitting en G4 fitting is dat de G9 fitting twee brede pinnetjes heeft. Dit zijn platte dichte pinnetjes of pinnetjes met een opening in het midden. De G4 fitting heeft twee dunne pinnetjes.
Een fitting is een koppelstuk tussen de lichtbron en de lamp zelf. Een lichtbron met een E40 fitting houdt in dat hij een dikke schroeffitting heeft met een diameter van 40mm. Houd rekening met de fitting van de lichtbron wanneer je een nieuwe lamp gaat kopen. Niet iedere fitting past in een armatuur.
De fitting G53 is een lampvoet voor 12V halogeenlampen met een reflector. Dit type lampvoet valt onder de categorie van bipin lampvoeten, waarvan vele varianten bestaan zoals de GU4, GU5. 3, GU10 en de GY6. 35 om een aantal populaire varianten te noemen.
De E14 fitting is kleiner dan de E27 fitting en wordt ook vaak een kleine fitting genoemd. De meeste kleinere gloei-, spaar-, halogeen- en LED lampen hebben een E14 fitting. De fitting heeft een schroefdraad van 14 mm waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is geschikt voor 230V.
De G4 en GU4 lampen hebben exact dezelfde fitting, toch is er een belangrijk verschil tussen deze lampen. GU4 lampen hebben een MR11 vorm. GU4 lampen zijn daarentegen capsule lampen, ontwikkeld om zelfs in de kleinste armaturen te passen. Let bij aanschaf van capsule lampen goed op de afmetingen.
Dimbare halogeenlamp vervangen
Bij het overstappen van dimbare halogeen- naar LED verlichting moet je er rekening mee houden dat niet alle LED lampen dimbaar zijn. Ten tweede moet je soms de halogeendimmer vervangen door een bijpassende LED dimmer. Dit is vooral het geval bij spotjes met een MR16 of G4 fitting.
G5 Fittingen (ze worden ook T5 fitting genoemd) zitten op dunne TL buizen. Dit zijn TL buizen van ca. 1,6 cm dik. Deze TL buizen zijn er in vermogens van 4 tot 18 Watt en worden gebruikt in platte TL armaturen, insectenlampen, valsgelddetectors etc.
Vuistregel is dat de kap ongeveer 40% van de totale lamphoogte bedraagt. Let er ook op dat de lampenkap over de 'nek' van de lampenvoet valt, zodat je de fitting niet ziet.
Op veel elektrische apparaten zie je een energielabel staan, van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Hiermee heeft de Europese Unie 20 jaar geleden consumenten willen helpen bij het maken van een bewuste keuze voor energiezuinige apparaten.
Halogeenlampen koop je online bij Blokker.
Een T8 buis heeft een diameter van 28mm en de fitting wordt ook wel een G13 fitting genoemd. Dit omdat de 2 pinnen 13mm uit elkaar staan. Een T8 buis kan zowel op een elektronisch voorschakelapparaat werken, hierbij maak je gebruik van een armatuur zonder starter.
E10 is een gangbare maat voor signaallampen en fietslampjes. Schroefdraad E5 wordt gebruikt bij sommige kerstboomlampjes en bij lampjes voor poppenhuizen en in de modelbouw. In de meeste landen met 230-240 volt wisselspanning worden E27 en E14 gebruikt. In Amerika zijn de standaardmaten E26, E17, E12 en E10.
Onder Paars richtte het beleid zich op de vier grote steden, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam (de G4).
De G9 Fitting lamp heeft een steekfitting/ steekvoet met 2 pinnen. Het gaat daardoor om de zogenoemde 2 pins lampen. Het getal 9 heeft te maken met de afstand tussen de 2 pinnen, deze is namelijk 9 mm. Deze steekvoet wordt ook wel aangeduid als Bi-Pin voet of zelfs de Mini-Bipin voet.
Kijk bij jouw autodocumentatie. Het ligt al vast voor je auto welke lamp je nodig hebt. Het staat dus gewoon in de documentatie of het instructieboekje van de auto. Je kunt natuurlijk de koplamp opzoeken en dan de lamp zelf checken maar meestal is dat een lastig klusje.
B22 fitting (bajonet fitting)
Eigenschappen B22 fitting: ronde fitting met 22 mm diameter, twee pinnen aan de zijkant en één contacten onderop de fitting.
E27 geeft wederom aan wat de verbinding tussen de fitting en het armatuur is. Het cijfer 27 is de dikte van de schroefdraad. De diameter van de grote fitting is dus 27 millimeter. De meeste LED lichtbronnen met een grote fitting hebben een wattage tussen de 2 en 10 Watt.
Een E-merk staat op de metalen rand van de lamp. Het E-merk is te herkennen aan een afgeplatte cirkel met daarin de letter E + een getal hierachter dat het land aangeeft waar het product is gekeurd. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld E4.
De twee meest voorkomende fittingen in Nederland en België zijn de E14 en E27 fitting. Deze twee fittingen zijn ook wel bekend onder de namen dunne en dikke/normale fitting. De letter 'E' is een aanduiding voor Edison-schroefdraad, genoemd naar de uitvinder Thomas Edison.