Noorwegen was volledig bedekt met ijs en gletsjers hebben rivierdalen uitgehold tot diepe U-vormige dalen. Wanneer de ijstijd ten einde kwam, smolten de gletsjers geleidelijk aan en werden deze diepe dalen, die wij nu fjorden noemen, gevormd.
Kenmerkend voor fjorden zijn heuvelachtige kusten met diepe insnijdingen en steile hellingen, die zich ook onder water voortzetten vanwege de chemische sedimentatie. De fjorden zijn vaak in U-vormige dalen, ontstaan door de uitschuring van landijs tijdens de ijstijden (trogdalen).
Fjorden zijn lang geleden ontstaan toen gletsjers diepe dalen hadden uitgeslepen. Deze dalen raakten toen het ijs steeds meer smolt door de zee gevuld. De zee beukt tegen de steile rotsen aan. En daardoor slijt het land steeds verder af.
Vanuit Nederland en België moet je hier het verste voor rijden, maar een bezoek aan de Geirangerfjord is dat meer dan waard. Het wordt gezien als het mooiste fjord van Noorwegen. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Beroemd in het fjord zijn de watervallen Syv Søstrene (Zeven Zusters).
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
In deze periode heb je een zeer koude temperatuur en soms neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Nordfjorden is 14°C in juli en de laagste is -7°C in januari. De maximale watertemperatuur is 18°C en de laagste watertemperatuur is -1°C.
Noorwegen is veilig en kent geen bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie is vergelijkbaar met Nederland. Wees in grote steden en op drukke toeristische plaatsen alert op zakkenrollen. Ook de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, is veilig en heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's.
Denk aan bijvoorbeeld soep, pasta's, broodbeleg, sappen en frisdrank. – In Noorwegen betaal je de hoofdprijs voor alcohol en sigaretten, dus dat kun je beter gewoon laten. Als je het een onmisbaar onderdeel van je vakantie vindt, dan kun je het beter meenemen van huis. Houd wel rekening met de invoerrechten!
Beste reistijd voor Noorwegen
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water. Dus voor de vissers onder ons: je hoeft niet naar de winkel voor een visje maar kunt met gemak een kabeljauw, makreel of koolvis vangen in de fjord!
Na het smelten van het ijs, zijn deze diepe dalen volgelopen met (zee)water, omdat de bodem zich soms enkele honderden meters onder de zeespiegel bevindt. Hoewel deze fjorden dus in open verbinding met de zee staan, is daar diep landinwaarts, vooral bij de Sognefjord, van eb en vloed maar weinig te merken.
Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Wat daar zeker niet mag in ontbreken zijn de fjorden, want geloof het of niet: de Noorse fjorden behoren tot de mooiste ter wereld met als absoluut hoogtepunt de Geirangerfjord waar je wordt opgegeten door de natuur als je door het fjord heen vaart.
Sognefjorden. Sognefjorden is het langste en diepste fjord van Noorwegen.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
Noorderlichtreizen in Noorwegen
Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten. De bekendste plek is Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
In Noorwegen betaal je niet met de euro, maar met de Noorse Kroon (NOK). De Noorse kroon is beschikbaar in munten van 1, 5, 10, 20 kronen, en in biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen¹.
Alhoewel 'mooist' natuurlijk heel relatief is, vermoed ik dat de meeste mensen Noorwegen landschappelijk gezien als mooier dan Zweden bestempelen. De Noorse fjorden zijn natuurlijk de belangrijkste trekpleister, gevolgd door de gletsjers en de noordelijke Lofoten en Vesterålen.
Men houdt nauwlettend in de gaten hoe de wolvenpopulatie in Noorwegen zich ontwikkeld. Bekend is dat de grootste populatie wolven in de enorme wouden nabij Trysil leven. Ze leven deels ook (net) over de grens in Zweden.
In het uitgestrekte land met veel verschillende soorten landschap vind je ook veel wilde dieren. ijsberen, wolven, bruine beren, veelvraten, orca's, bultruggen, walrussen, papagaaiduikers, arenden, lynxen, poolvossen, rendieren, elanden en nog veel meer.