Er is sprake van een eenvoudige diefstal als er enkel een eigendom is gestolen, dus bij winkeldiefstal, zakkenrollen, en dit soort vergrijpen.
Bij eenvoudige diefstal moet gedacht worden aan lichte vormen van diefstal zoals diefstal van een telefoon. Als er sprake is van een bijkomstige omstandigheid zoals diefstal met braak of diefstal door twee of meer personen wordt gesproken van een gekwalificeerde diefstal (artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht).
Diefstal kan op veel verschillende manieren, locaties en vormen plaatsvinden. Hierbij kunt u denken aan winkeldiefstal, diefstal van een fiets, zakkenrollen, diefstal met braak (bijvoorbeeld een woning) of diefstal met geweld.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
De hoogte van de straf bij diefstal
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro).
De politie ontvangt direct alle gegevens. In de winkel controleert de contactpersoon samen met de politie de aangifte en ondertekent deze digitaal. Via politie.nl ontvangt de winkelier de ondertekende aangifte en wordt geïnformeerd over de afhandeling.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Wanneer je betrapt bent op een winkeldiefstal, en hiervoor veroordeeld wordt door een rechter, krijg je een strafblad. Ook als je akkoord gaat met een schikkingsvoorstel krijg je een strafblad. Het is daarom zeer belangrijk om niet akkoord te gaan met een schikkingsvoorstel als jij geen winkeldiefstal gepleegd hebt.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
U bent verplicht de waarheid te vertellen en dus aan te geven als u een strafblad heeft. Ook kan een strafblad problemen opleveren met het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning. Of uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Verder wordt het onmogelijk om bepaalde beroepen uit te oefenen.
Zware diefstallen zonder geweld of bedreiging (door middel van braak en/of inklimming en/of gebruik valse sleutels.
Als u een winkeldief op heterdaad betrapt en aangifte doet, kunt u voor de 'gestolen' tijd € 181 schadevergoeding eisen van de dader. Ook de kosten van directe schade, bijvoorbeeld door het verwijderen van beveiligingslabels of vernielde verpakkingen, kunt u laten betalen door de winkeldief.
Het kopen (of verkopen) van gestolen goederen is namelijk strafbaar, het heet heling. De boete of straf die je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden en of je al eerder voor een misdrijf bij de rechter bent geweest. Een straf wordt in Nederland bepaald door een rechter.
Bij misdrijven waarvoor u volgens de wet minder dan 6 jaar gevangenisstraf kunt krijgen (bijvoorbeeld winkeldiefstal). 20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking. In ieder geval 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Straf voor winkeldiefstal
Een eerste veroordeling voor eenvoudige winkeldiefstal leidt vaak niet tot een gevangenisstraf. Bij recidive is de richtlijn 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf, tot 1 maand onvoorwaardelijk bij frequente recidive.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Je kunt bijvoorbeeld aangifte doen van lichte mishandeling tot zes jaar nadat de mishandeling heeft plaatsgevonden. Hiervan is vaak sprake bij huiselijk geweld. In geval van zware mishandeling geldt een termijn van 12 jaar. Meer informatie over de verjaring van misdrijven vind je hier.
"Wat wij in de volksmond een strafblad noemen, heet eigenlijk een aantekening in de justitiële documentatie. Niets meer en niets minder. Dat is een lijst waar al jouw contacten met justitie in staan: een voorwaardelijke straf maar zelfs zaken die geseponeerd zijn of als je ergens van bent vrijgesproken."
Voor winkeldiefstal worden vaak geldboetes opgelegd of een taakstraf of gevangenisstraf. Zeker bij herhaling (recidive) of het gebruiken van een geprepareerde tas, wordt een taakstraf of gevangenisstraf mogelijk opgelegd.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
Bewijs van diefstal
Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn getuigenverklaringen of camerabeelden. De werkgever doet er verstandig aan werknemer eerst zijn reactie te vragen op de geconstateerde feiten. Mogelijk is er een andere verklaring voor het meenemen van geld of goederen en geen sprake van diefstal.
Winkeldief herkennen
Onhandig gedrag. Doelloos rondlopen. Geen aandacht voor producten maar voor omgeving. Veel rondkijken.