Met droogweerafvoer bedoelen we de inhoud van een riolering bij droog weer. In tegenstelling tot RWA (regenweerafvoer) is DWA sterk geconcentreerd afvalwater.
De waterstromen die afgevoerd dienen te worden zijn: Droogweerafvoer (DWA). Afvalwater afkomstig van bedrijven, industrie en huishoudens; Hemelwaterafvoer (HWA).
Een vrijverval rioolstelsel bestemd voor de inzameling, het transport en de tijdelijke berging van afvalwater.
Er bestaan verschillende soorten rioleringssystemen [Berlamont, 1997] : gescheiden riolering, verbeterd gescheiden riolering, gedeeltelijk gescheiden riolering, gemengde riolering, ... De regenwaterafvoer (RWA) kan bovendien ofwel bovengronds via grachten en greppels ofwel ondergronds via riolen gebeuren.
Leidingen worden gescheiden tot aan de rooilijn gebracht en bevatten een duidelijke kleurcode, let wel deze kleurcode komt niet volledig overeen met de kleur van de buis: Hemelwater (grijze buis): blauwe leiding op plan. Grijs afvalwater (roodbruine buis): rode leiding op plan.
Een septische put is niet verplicht in elke gemeente. Een regenput is verplicht voor nieuwbouwwoningen of grondig renovaties.
Een septische put (beerput) was steeds verplicht voor woningen die niet op de openbare riolering zijn aangesloten. Sinds 1 januari 2016 geldt dit nu ook voor nieuwbouwwoningen die wel worden aangesloten op de openbare riolering.
Het kan worden gezien als een van de eerste moderne toiletten in Europa. De rijke Romeinen hadden vaak een privétoilet, de armere Romeinen gingen naar de openbare toiletten of deden hun behoefte in een po. Ook stonden er amforen op straat, waarin men urine 'verzamelde' voor gebruik in de volderijen en wasserijen.
De DWA of droogweerafvoer verzamelt en transporteert het afvalwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie of een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA), waar het wordt gezuiverd. Dit is afvalwater zonder niet-verontreinigd regenwater.
Wat is een standaardaansluiting riolering? De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Persriolering: bij persriolering wordt met een pomp wordt het vuilwater onder druk door de riolering gepompt. De rioolbuizen bestaat uit een soort dikke tuinslangen.
HWA is de afkorting van hemelwaterafvoer. Een regenpijp is een voorbeeld van het geheel dat hemelwater (regen, hagel, sneeuw) afvoert.
In buitengebieden komt het afvalwater via drukrioleringen in een pompput terecht. Vanuit deze put wordt het afvalwater onder druk in een volledig gevulde leiding (persleiding) gepompt. Via de persleiding gaat het afvalwater vervolgens naar het 'gewone' gemeentelijke rioolstelsel.
Het water dat afkomstig is van het toilet noemen we zwart water. Door het rottingsproces in dit water heeft het een zwarte kleur. Al het andere water wat we in huis wegspoelen noemen we grijs water. Dat is bijvoorbeeld het afvalwater uit gootstenen, douches en wasmachines.
De moderne riolering van nu
Inmiddels is het openbare rioolstelsel in Nederland 150.000 kilometer lang. Bijna 100% van de gebouwen is hierop aangesloten. Zo'n 43.000 huizen (dat is 0,5% van alle huizen) in Nederland hebben geen rioolaansluiting, omdat ze te ver van een rioolstelsel liggen.
De eerste grote stad waar dit gedaan werd, was Londen. Joseph Bazalgette was de hoofdingenieur van dit gigantische project. Het systeem met een lengte van ruim 22.000 kilometer werd vanaf 1859 aangelegd. De grootschalige aanleg van riolering is echter nog steeds een betrekkelijk nieuw verschijnsel.
Deze info kan je opvragen bij de gemeentelijke rioolbeheerder. Een overzicht van de rioolbeheerders vind je op https://www.vmm.be/contact/rioolbeheer.
Afvoer van water of vuilnis
Op grond van artikel 5:53 BW is een eigenaar verplicht er voor te zorgen dat geen water of vuilnis van zijn erf in de goot van eens anders erf komt.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
In de middeleeuwen (rond het jaar 500) ging het weer heel anders: de openbare toiletten waren in deze periode namelijk niet meer aan de orde. Men deed zijn behoefte weer gewoon op straat en de rijken loosden hun behoeften in een beerput.
Wie in de openbare latrines van het oude Rome zijn behoefte deed, gebruikte daarna een tersorium, een hulpmiddel dat bestond uit een stok met daaraan een spons die in water met azijn of zout was gedrenkt.
Een toilet dat zich in het openbaar bevindt in plaats van in een afgesloten ruimte, heet een openbaar toilet. Bij openbare en uitgebreidere toiletten is vaak ook een toiletjuffrouw aanwezig, aan wie men betaalt om van het toilet gebruik te mogen maken.
De minimum inhoud onder normale omstandigheden is 1.500 l. Daarbij wordt 300 l per IE (inwonersequivalent) gerekend. Een gezin van 6 personen zal dus een septische put van 1.800 l (6 x 300 l) moeten voorzien.
Het water dat je gebruikt om je handen te wassen, douchen of het toilet door te trekken, komt in het afvoerputje terecht. Onder je huis liggen allemaal leidingen waardoor het water van het afvoerputje naar het riool stroomt. Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt.
Het water van toiletten, lavabo's, keukens, douches en dergelijke spoelt door de afvoerbuizen in een septische put of meteen rechtstreeks in de riolering. Septische putten hebben een biologische werking en een afvoer dat het afvalwater rechtstreeks naar de riolering spoelt.