Dubbel is een type bovengistend bier, gewoonlijk met een hergisting op fles, doch niet altijd het geval. De kleur meestal is middel- tot donkerbruin. Het van oorsprong Belgische biertype werd voor het eerst gemaakt door de Trappisten van Westmalle in 1856.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage. Tripel bier vs.
Bruin bier is in het Nederlands niet echt een type bier zoals bij blond bier. Bieren die bruin in hun naam hebben zijn vaak van het type Belgische Dubbel. Daarnaast staan in deze categorie ook Engelse Brown of Dark Ales, Duitse Dunkels en zelf een sporadisch chocoladebier.
Dubbel bier
Hiervoor wordt ongeveer een dubbele storting mouten gebruikt, waaronder zowel lichte mouten voor de vergistbare suikers, als donkere mouten voor de donkere kleuren en karamel en chocolade smaken. In theorie zou zwaar blond ook onder dubbel kunnen vallen. Dan gebruikt men enkel meer lichte mouten.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid.
Het is eigenlijk heel simpel. Bier is een overkoepelende naam voor alle soorten bier. Pils is een van deze soorten bier. Pils is de meest gedronken biersoort van Nederland.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
Bier en gezondheid
Dit houdt in dat 1 of 2 glazen op een dag bijvoorbeeld de slapeloosheid kan tegen gaan. Tevens kan het de huid verbeteren, stress verminderen en de kans op een hartaanval verlagen. Ten slotte is bier een grote bron van vitamine B. Vooral donker bier is rijk aan vitamine B3, B6 en B8.
Tripel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 7% en 11%. Ook de tripel is een typisch Belgisch biertje, de Trappisten van Westmalle brouwen al sinds 1934 tripels. Vaten met tripel bier hadden in de tijd van de middeleeuwen drie kruizen staan.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Brouwen van tripel
Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier.
Doorgaans donker van kleur en relatief zoet, vaak het gevolg van het toevoegen van donkere kandijsuiker, wat ze een distinctieve rum-achtige smaak geeft, aldus Jackson. Hij vermoedde dat de meeste Trappisten hun complexe smaak te danken hebben aan de fermentatie op hoge temperatuur.
Dubbel bier is wat zoeter en combineert dus goed met chocolade truffels, maar ook geitenkaas is een lekker hapje bij dit biertje. Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Heel bekend is de 'Berliner Weisse' die in Duitsland veel verkrijgbaar is en vooral door vrouwen besteld wordt. Dit is een glas witbier waar een scheut frambozen- limonadesiroop in geschonken wordt.
De term Lager is een verzamelnaam voor ondergistende bieren. Verreweg de meest bekende Lager is Pils of Pilsener.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen.
Voor een Enkel bier wordt het minste mout gebruikt, een Dubbel krijgt iets meer mout en in de Tripel wordt weer meer gebruikt dan de Dubbel. De hoeveelheid mout is in deze volgorde bij een Quadrupel dan weer het grootst. Uiteindelijk geldt hier dus: hoe meer mout, hoe meer suiker en hoe hoger het alcoholpercentage.