Het DIP-gewricht (distale interphalangeale gewricht) is het eindgewricht van de vinger en vormt de scharnier tussen de laatste 2 vingerkootjes (phalangen). Artrose van het DIP- gewricht van de vinger is de meest voorkomende vorm van artrose in de hand.
Het gewricht tussen het midden- en eindkootje wordt het DIP-gewricht (Distale Interphalengale gewricht) genoemd. Door de aanwezigheid van een laag kraakbeen in het gewricht kunnen de botjes soepel en pijnloos langs elkaar bewegen.
Het DIP-gewricht is het gewricht tussen het laatste en middelste kootje, het PIP-gewricht zit daaronder. Artrose komt meestal doordat uw kraakbeen met de leeftijd slijt. Het kan ook ontstaan door beschadiging in het gewricht, bijvoorbeeld bij een botbreuk die tot in het gewricht doorloopt.
Wat is artrose van het DIP-gewricht? Artrose (arthrosis) is een aandoening van het kraakbeen. Het gewrichtskraakbeen is bij artrose beschadigd, hierdoor kunnen gewrichten niet soepel bewegen. Als het kraakbeen in een vingergewricht ernstig is versleten, leidt dit tot een pijnlijke vinger en verminderde beweeglijkheid.
krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering. vochtophoping (hydrops) in het gewricht.
Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.
Bij artrose heb je bijvoorbeeld last van je gewrichten nadat je een tijdje stil hebt gezeten. Een wandeling helpt om deze gewrichten 'los' te krijgen. Hoewel een mooie bos- of strandwandeling natuurlijk heerlijk is, is een ommetje naar de supermarkt vaak al voldoende.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Hoe wordt de diagnose artrose gesteld? Je arts baseert de diagnose op de klachten die je aangeeft en het lichamelijk onderzoek. Hij onderzoekt je gewrichten, om te zien of je een ontsteking hebt. Ook kijkt hij of je duidelijke kenmerken van artrose hebt, zoals botuitgroeisels of kraakgeluiden van het gewricht.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit.Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatig.Daarom wordt artrose ook wel slijtage genoemd, maar dit is niet altijd helemaal juist. Rond het artrotische gewricht vormen zich botknobbels en het gewricht(skapsel) kan ontstoken raken.
Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Artrose kan zorgen voor langdurige uitval op de werkvloer en soms zelfs voor volledige arbeidsongeschiktheid. Helaas kan je werk óók een risicofactor zijn voor het krijgen van artrose, meestal in knieën of heupen.
Gewrichtspijn kan overal in het lichaam voorkomen in de vorm van stijfheid, gevoeligheid en zwelling. Kniepijn is de meest voorkomende gewrichtspijn. Denk bijvoorbeeld aan knieverrekkingen en -verstuikingen tijdens sporten of hardlopen.
Je hebt pijn aan 1 of meer gewrichten. Die worden ook dik en vaak ook warm. Als je een lichte huid hebt, kun je ook zien dat de huid bij het gewricht of de gewrichten rood wordt. Bewegen gaat moeilijk omdat het gewricht dik, pijnlijk en stijf is.
Bel je huisarts voor een afspraak als 1 of meer gewrichten pijn doen. En je 1 van deze dingen hebt: Je gewricht of gewrichten zijn dik en rood of warm. Je hebt veel pijn aan je gewricht of gewrichten.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
Bij artrose, artritis of reumatische klachten is het raadzaam om in beweging te blijven. Maak regelmatig een ritje op een e-bike, bijvoorbeeld elke dag een half uur. Het fietsen vermindert stijfheid en helpt u ook om u energieker te voelen.
Uw behandeling bij artrose
Het is heel belangrijk om het gewricht op de juiste manier te gebruiken en om te blijven bewegen, zonder dat de gewrichten overbelast raken. Dus door middel van fysiotherapie kan artrose heel goed behandeld worden.
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Houd uw gewrichten warm: Warmte kan de klachten die kunnen optreden als gevolg van artrose verminderen. Zorg ervoor dat het in uw omgeving niet te koud is. Probeer regelmatig te gaan zwemmen in warm water. Voorkom overbelasting: Gebruik bij het lopen eventueel een wandelstok.
'Synerkine blijkt 3 heel belangrijke eigenschappen te hebben waar mensen met artrose baat bij hebben. Het kan ontstekingen remmen en kraakbeenschade en pijn verminderen. Uit het vroegere RA-onderzoek bleek de ontstekingsremmende werking al.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Hoe kan het dat veel artrosepatiënten meer last van pijn en stijfheid hebben in de winter en minder klachten zodra het zomer is? Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht.