Een menstruatiecup is een hypoallergeen bekertje dat eruitziet als een omgekeerd klokje of kelkje. Hij is gemaakt van soepel, buigzaam materiaal, zoals silicone, rubber of thermoplastisch elastomeer (TPE). Het is een product voor de vrouwelijke intieme hygiëne en wordt gebruikt om het menstruatiebloed op te vangen.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
Waarom zou je een menstruatiecup gebruiken? Een menstruatiecup is veel goedkoper dan maandverband of tampons. Als je overstapt van maandverband of tampons dan heb je een menstruatiecup in een half jaar terugverdiend en blijft goed zodat hij nog jaren meegaat. Een menstruatiecup kan je tot 12 uur achter elkaar dragen.
Breng de menstruatiecup in je vagina.
Je kunt de menstruatiecup wat verder te duwen totdat hij in zijn geheel, inclusief het steeltje, is ingebracht. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen.
Ja, je zag hem vast al aan aankomen: je kunt ook slapen met een menstruatie cup in! Je hebt waarschijnlijk al over de vele voordelen van een menstruatiecup gelezen, wist je dat een menstruatie cup één van de veiligste en meest discrete menstruatie-producten is die er bestaan?!
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
Het risico op infecties bleek bij menstruatiecups niet hoger te liggen dan bij maandverband of tampons. Ernstige nevenwerkingen, zoals felle pijn, infecties of allergieën, bleken zeldzaam. Sommige vrouwen met een spiraaltje meldden wel dat dit verplaatste door de cup.
Er zijn geen medische bezwaren waarom een meisje niet vanaf de eerst menstruatie een menstruatiecup kan gebruiken. Als een meisje begint met menstrueren is dat vaak een spannende tijd en kan dat soms ook een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Veel meiden gebruiken de eerste keren (wasbaar) maandverband.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Ongesteld zijn of maandstonden hebben tijdens je vakantie? Niet ideaal, maar jammer genoeg wel de bittere realiteit. Gelukkig zijn er naast de tampons en maandverbanden ook nog de menstruatiecups!
Een menstruatiecup is echt fijn, maar blijf goed rechtop. Ga je turnen, crossfitten of naar yoga, gooi dan een paar tampons in je sporttas want als er iets ondersteboven gepland staat is dat toch een beter plan.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
7-vouw (lijkt op Triangel-vouw)
De vouw lijkt op de Triangel-vouw, waarbij de rand helemaal naar onder wordt gevouwen. Vouw de menstruatiecup plat zodat de bovenranden elkaar aanraken. Vouw een hoek van de bovenrand naar onder, tegen de zijrand aan. Zodat de bovenrand een 7-vorm wordt.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Als je je zorgen maakt over doorlekken in bad, kun je een tampon of menstruatiecup gebruiken voor je in bad springt. Maar tampons absorberen wel water, dus verwissel ze zeker nadat je in bad bent geweest om infecties te voorkomen.
De bekertjes kunnen wel vijf tot tien jaar mee en dat scheelt een hele hoop troep. Ook scheelt het gedoe: je leegt het cupje 's ochtends en 's avonds, en bent overdag dus niet meerdere keren aan het hannesen met tampons. Hoeveel vrouwen een menstruatiecupje gebruiken in Nederland is niet bekend.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
We krijgen de laatste tijd vaak de vraag of je een menstruatiecup kunt gebruiken in combinatie met een Mirena of koper spiraal. Het antwoord hierop is: JA, dat kan!