Het Bouwbesluit geeft aan wanneer een vluchtwegaanduiding verplicht is: In ruimten die groter zijn dan 60 m2 die zijn voorzien van meer dan één deur. In ruimten die geschikt zijn voor meer dan 50 personen.
Zie 'Wat is noodverlichting en het verschil met vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting? ' voor de verschillen met noodverlichting. Voor een ruimte waardoor een verkeersroute voert en een ruimte voor meer dan 50 man, is vluchtroute aanduiding verplicht. Anti paniekverlichting is verplicht in ruimte groter dan 60m².
Het is verplicht om noodverlichting te hebben in de ruimte zelf en in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt. Maar ook bij minder dan 75 personen kan vluchtwegverlichting verplicht zijn volgens het bouwbesluit.
De eisen die worden gesteld aan vluchtwegen gaan bij invoering van het bouwbesluit 2012 op de kop. In het huidige bouwbesluit is het in principe zo dat er altijd 2 vluchtroutes noodzakelijk zijn, tenzij de situatie zo is dat met 1 vluchtroute kan worden volstaan.
De vluchtrouteaanduiding wordt geplaatst op een duidelijke en zichtbare plaats. Daarnaast moet het zodanig zichtbaar zijn dat iedereen de vluchtrouteaanduiding moet kunnen zien en herkennen. Er zijn dus eisen tussen de kijkafstand tot het vluchtwegbord en de grootte van het bord.
Vluchtroutes, uitgangen en nooduitgangen worden verder aangegeven met verlichte pictogrammen. Verlichte pictogrammen zorgen voor de beste zichtbaarheid. Zo zijn zij ook in het donker en van afstand te zien. Hierdoor weten aanwezigen goed waar zij naartoe moeten in het geval van een calamiteit.
Het is verplicht om noodverlichting te hebben in de ruimte zelf en in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt. Hier wordt ook nog gesproken over een besloten gedeelte, dit wil zeggen dat het gaat over ruimtes zonder licht van buiten af.
Zo is bijvoorbeeld een brandtrap buiten verplicht bij gebouwen hoger dan 20 meter, bij gebouwen waarin meer dan 10 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn op een verdieping hoger dan de eerste verdieping en bij gebouwen waarin de vloer van een verblijfsgebied meer dan 13 meter boven maaiveld is gelegen.
Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert.
In alle woongebouwen geldt dat bewoners tenminste één uitgang binnen 30 meter (gecorrigeerde loopafstand) moeten kunnen bereiken.
Allereerst dient de noodverlichting bij nooduitgangen en vluchtwegen minimaal 60 minuten op vloerhoogte te branden. Na het uitvallen van de elektriciteit moet de noodverlichting binnen 5 seconden branden, waarbij deze minimaal één uur moet blijven branden.
Alle werkruimten moeten in geval van nood snel kunnen worden verlaten door meerdere (nood)uitgangen. Hiertoe moeten deze ruimten zijn voorzien van minimaal twee zover mogelijk uit elkaar gelegen uitgangen. De afstand die in een ruimte moet worden afgelegd om een uitgang te bereiken, mag niet meer bedragen dan 30 meter.
Het is belangrijk dat een bouwwerk geen gevaar oplevert voor gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Besluit bouwwerken leefomgeving voorschriften vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Vluchtwegverlichting zijn noodlampen die alleen branden in geval van een stroomuitval en hebben geen pictogrammen. Het doel van vluchtwegverlichting is om de vluchtroute te verlichten en niet om de weg te wijzen.
De eisen rondom de kleuren, luminatie, verhouding tussen luminatie en verhouding tussen kleuren wordt hierin ook omschreven. Anti paniekverlichting zal minimaal 0,5 lux moeten hebben en moet ook 60 minuten kunnen branden, binnen 15 seconden nadat de stroom uitvalt.
In veel appartementencomplexen is noodverlichting verplicht. In het Bouwbesluit staat dat in gebouwen waar meer dan 75 personen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn, noodverlichting verplicht is. Tevens dient de noodverlichting goed onderhouden te worden.
Afhankelijk van de omvang en complexiteit van een gebouw, kan dit een 'gewone vluchtroute' zijn, een 'beschermde vluchtroute', een 'extra beschermde vluchtroute' of zelfs een 'veiligheidsvluchtroute'.
Een extra beschermde vluchtroute (EBV) loopt ook altijd door een verkeersruimte en moet daarnaast ook buiten een brandcompartiment liggen. Een veiligheidsvluchtroute (VR) tenslotte voert altijd eerst door een niet besloten ruimte (buitenlucht) voordat je weer in de inpandige vluchtroute komt.
Dit stelsel regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2023 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Op 1 januari 2023 is artikel 1.36, lid 2 van het Bouwbesluit 2012 al in werking getreden.
Écht veilig vluchten
Het Bouwbesluit heeft de maximale loopafstand van een vluchtroute vastgesteld op dertig meter. Deze afstand komt voort uit een rekensom dat een gezond persoon zijn of haar adem dertig seconden kan inhouden en vlucht met een gemiddelde snelheid van 1 meter per seconde.
Brandladder 2 verdiepingen
Als u op een hoogte van 2 verdiepingen naar buiten moet, is het verplicht om een ladder te hebben waarop u kan vertrouwen. Het moet uw noodevacuatie zo stressvrij mogelijk maken.
Een trap is al verplicht wanneer een hoogteverschil van 0.21 meter overbrugd moet worden.
Je bent verplicht om noodverlichting te voorzien in alle gebouwen ongeacht de grootte. Het maakt hierbij ook niet uit of het nu gaat om arbeidsplaatsen of niet. Elk gebouw is verplicht om noodverlichting te voorzien.
Voor het geval dat verlichting uitvalt moeten nooduitgangen en vluchtwegen uitgerust zijn met noodverlichting - van minimaal 1 lux, gedurende 60 minuten - op vloerhoogte. Noodverlichting moet binnen 5 seconden na uitvallen van de elektriciteit in werking treden en minstens één uur daarna blijven branden.
Vluchtwegverlichting zorgt ervoor dat de vluchtroute wordt verlicht en maakt eventuele obstakels goed zichtbaar. De lichtsterkte hier moet minimum 1 lux bedragen gedurende 60 minuten op vloerhoogte. Noodverlichting moet op 5 seconden aan 50% van haar sterkte zijn en na 60 seconden op volledige sterkte werken.