Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Cortisol wordt gebruikt om de normale werking van het lichaam te handhaven, maar speelt ook een belangrijke rol bij het waarborgen van duurzame prestaties onder stress. Het versterkt energie-mobiliserende mechanismen en remt bij acute stress de minder belangrijke orgaanfuncties.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
In vele onderzoeken is geconcludeerd dat vitamine C leidt tot afname van de stressreacties in je lichaam. Vitamine C doet namelijk de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen.
Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.
Cortisol is een katabool hormoon, dat wordt aangemaakt in de bijnierschors, uit cholesterol; het behoort daarmee tot de groep van de corticosteroïden, hormonen die het lichaam aanmaakt met cholesterol als basis.
Bij een cortisol dagritme test wordt op vier tijdstippen (9.00 uur, 17.00 uur, 22.00 uur en 24.00 uur) bloed afgenomen. Ook wordt op deze 4 tijdstippen speeksel afgenomen om het cortisolgehalte te meten. U mag voorafgaande en gedurende de test alleen uit bed om op een postoel of staande (naast het bed) te plassen.
Symptomen van stress
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Bij een hoog cortisol is gezonde voeding dus en dat je voeding voldoende omega 3 vetzuren bevat. Je kunt een visolie supplement nemen om hiervan voldoende binnen te krijgen. Zorg er in dit geval voor dat je zuivere niet geoxideerde olie neemt, zoals bijvoorbeeld de visolie van Arctic Blue.
Ongezond eten functioneert als een stressfactor voor je lichaam. Het is dus sowieso belangrijk om op je voeding te letten. Maar heb je een te hoog cortisollevel, dan zijn er een aantal voedingsstoffen die extra behulpzaam kunnen zijn. Eet dus voldoende vitamine C en B5, foliumzuur, magnesium en gezonde omega 3-vetten.
Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat we emotionele ervaringen beter onthouden. Dat wil zeggen dat als je iets meemaakt waarbij je een sterke emotie voelt, je geheugen dit extra goed opslaat.
Deze ontspanning zorgt ervoor dat de gevolgen van stress wegzakken, waardoor je een nieuwe situatie weer goed aankunt. Maar er zijn ook situaties waarin je langdurig onder stress staat, zoals bij stress door je relatie of een scheiding, trauma, verlies, een hoge werkdruk of studiestress.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Deze uitval kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een auto-immuun reactie tegen de bijnierschors. Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree.
Cortisol speelt, zoals andere hormonen, een belangrijke rol in de normale werking van het lichaam. Cortisol beïnvloedt de bloeddruk en het immuunsysteem, cortisol werkt namelijk ontstekingsremmend. Daarnaast regelt cortisol de vrijstelling van energiereserves en heeft het een invloed op de slaap-waak cyclus.
Koffie stimuleert de productie van cortisol; daarom krijg je er energie van! Maar het betekent dus ook een extra belasting voor je lichaam. Pas hiermee op, vooral als je een autoimmuunziekte hebt. Je bijnieren en cortisol hebben namelijk invloed op je immuunsysteem, dat bij een autoimmuunziekte al uit balans is.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.