Etym: Lat. codex of caudex = boomstam; vandaar: houten plankje, met was bedekt, waarop geschreven werd. Middeleeuws handgeschreven boek uit de tijd dat er nog geen boeken werden gedrukt, bedoeld om publiekelijk te functioneren.
Met codex wordt een samengebonden bundel losse vellen perkament of papier aangeduid, aan beide kanten handbeschreven met tekst, symbolen en/of illustraties, in de late oudheid en middeleeuwen.
De Vlaamse Codex bevat Vlaamse decreten, besluiten van de Vlaamse Regering (BVR), ministeriële besluiten en besluiten van leidend ambtenaren van de Vlaamse overheid. Ook federale regelgeving wordt opgenomen, maar alleen als die door Vlaamse regelgeving werd gewijzigd.
De Codex Gigas, ook wel de Bijbel van Satan of de Duivelsbijbel genoemd, is een middeleeuws manuscript dat uit omstreeks 1230 stamt. De recentste vermelding in de codex zelf verwijst naar gebeurtenissen in het jaar 1229.
Codex (meervoud codices)
Bij verwijzing naar de codex worden de boeken, titels, hoofdstukken, afdelingen en onderafdelingen geschreven met een kleine letter. Bv. boek I, titel 3, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 3 en niet Boek I, Titel 3, Hoofdstuk II, Afdeling 2, Onderafdeling 3.
Leenwoorden. Bij leenwoorden worden soms meervoudsuitgangen gebruikt uit de taal waaraan de woorden ontleend zijn, dikwijls naast Nederlandse uitgangen. In het merendeel van de gevallen gaat het om Latijnse woorden, of Griekse woorden die via het Latijn tot ons zijn gekomen.
In het christendom is Satan degene die Jezus op de proef stelde; ook is hij als personificatie van het kwaad de vijand van allen die in Hem geloven. De naam Satan is afkomstig van het Hebreeuwse woord sjaataan (= 'tegenstander', 'vijand'), van de werkwoordsvorm aatan (= 'hij vervolgde', 'hij beschuldigde').
The Satanic Bible is een boek uit 1969 waarin de Amerikaanse satanist Anton Szandor LaVey de basis en definitie neerschreef van het satanisme. Dit boek was de eerste 'bovengrondse' publicatie over de religie/filosofie van het satanisme, en volgde drie jaar na de oprichting van de Church of Satan.
In deze schilderijen gebruikt Goya weer veel dieren in zijn beeldtaal. Volgens legendes verscheen de duivel als een geit, een stier of een slang bij een heksensabbat. Daarom staat de bok centraal in het schilderij van Goya.
De Vlaamse Codex bevat geconsolideerde teksten van Vlaamse regelgeving, dus teksten waarin alle wijzigingen verwerkt werden. Voor de documenten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad tot 31 mei 2006 zijn alleen de nog geldende reglementaire bepalingen opgenomen.
Wetboeken vallen uiteen in twee hoofdcategorieën: Burgerlijk wetboeken voor burgerlijk recht (civiel recht, privaatrecht) Strafwetboeken (of wetboeken van strafrecht) voor strafrecht.
De federale overheid maakt wetten. De regionale overheden, zoals de Vlaamse overheid, vaardigen decreten uit, met uitzondering van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest dat ordonnanties en verordeningen maakt. De provinciale en lokale overheden maken reglementen.
Satan, de duivel of Lucifer, wordt door christenen gezien als een gevallen aartsengel, die door God uit de hemel werd geworpen toen deze tegen God in opstand kwam. Hij is de leider van rebellerende gevallen engelen die onder zijn aanvoering God verlaten hebben. De benaming satan komt van het Hebreeuws.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
Er waren veel demonen, zegt Waller. Sommigen woonden in een boom, een bosje, of een afvoerbuis. Ze konden de vorm aannemen van een slang, een hond, een kameel of een aap. Sommigen zagen er zelfs uit als mensen.
Door magie, offergaven of exorcisme probeert men om bijvoorbeeld ongewenste zaken zoals angst en ziekte te verdrijven, doordat zij worden voorgesteld als demonen. Tevens kunnen ze de beschermgeest (genius) zijn van een persoon. Tot slot worden de geesten van voorouders in sommige religies ook beschouwd als demonen.
Volgens joods-christelijke overleveringen zijn er zeven aartsengelen. Drie van hen worden in de katholieke Kerk vereerd: Michaël, Gabriël en Rafaël. Aartsengelen zijn geestelijke wezens die in Gods nabijheid leven. Zij zijn op bijzondere wijze betrokken bij de verlossing van de mensheid.
De Latijnse taal zal je in het dagelijks leven niet zo veel gebruiken, maar het is een goede basis om andere Romaanse talen makkelijk te leren. Talen als Spaans, Frans, Italiaans en Roemeens zijn allemaal vele malen makkelijker te leren als je de Latijnse taal begrijpt.
Grieks en Latijn geven inzicht.
Door geen andere taal dan Latijn en Grieks leer je beter te begrijpen hoe een taal in elkaar zit. De regels van die twee oude talen zijn ingewikkeld, maar duidelijk. Als je die leert en begrijpt en leert toe te passen, worden andere talen makkelijker. Verder, de klassieke teksten.
Latijn was vooral de omgangstaal in Spanje, Gallië, Italia, Britannia en Africa. Latijn was de taal van de overheid en literatuur. Het werd geleidelijk aan de voertaal in het westelijke deel van dit rijk, terwijl het Koinè-Grieks dat in het oostelijke deel was en bleef.
Documenten waarin erkende bindende gedragsregels die uitgaan van gezaghebbende autoriteiten, worden omschreven.
Wetten vormen een bron van recht, maar zijn niet de enige vorm waarin rechtsregels voorkomen. Ook internationale verdragen of besluiten van internationale organisaties (zoals de Europese Unie) kunnen algemeen verbindende voorschriften bevatten.