Met een CO2 blusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien. Eén van de grote voordelen van een dit type blusser is dat er geen nevenschade ontstaat omdat er met een gas wordt geblust.
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
De CO2 blusser, ook wel koolzuursneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (brandklasse B) en branden in onder spanning staande apparatuur. Het grote voordeel is dat de blusstof (CO2) geen reststoffen achterlaat bij gebruik.
Nadelen Co2-blusser
Snel opgebruikt; Minder geschikt tot ongeschikt voor kleinere gesloten ruimtes! Dat kan verstikkingsgevaar induceren omdat gas zwaarder is dan lucht; Extra rookvorming bij gebruik op vaste stoffen.
Met een CO2 blusser kunnen wij alleen maar een brand van klasse B bestrijden. Brandklasse B omvat alle brandbare stoffen die vloeibaar zijn of vloeibaar worden bij verhitting en brandbaar worden. Deze vloeibare stoffen zijn bijvoorbeeld: benzine.
Let op: Kooldioxideblussers hebben geen meter. De enige manier om te controleren of een kooldioxideblusser volledig is gevuld, is door de unit te wegen . Het wegen van blussers valt buiten het bereik van de normale visuele inspectie.
CO2-blussers zijn ontworpen om koolstofdioxide onder hoge druk als vloeistof op te slaan. De druk in een CO2-blusser is constant zolang er nog vloeibare CO2 over is, waardoor een meter minder nuttig is om de hoeveelheid resterende stof aan te geven .
Daarbij zijn drie factoren belangrijk: een brandbare stof, zuurstof en een bepaalde (ontbrandings)temperatuur. Alleen als deze drie allemaal aanwezig zijn ontstaat er 'brand'.
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
2kg en 5kg modellen zijn de twee meest gebruikte formaten . 2kg blussers worden voornamelijk gebruikt op kantoor omdat ze lichter zijn en daardoor beter geschikt zijn voor kleinere branden. Grotere modellen zijn beter als u zich in een industriële omgeving bevindt of te maken hebt met potentieel grotere branden.
Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf. Bak je in een gasoven, draai dan wel de gaskraan toe.
Blussen met een CO2 blusser
Leg uw ene hand bovenop de fles en trek de borgpen er met uw andere hand uit.
SAVS CO2 Brandblusser 2 kg
€62,95.
Spuit eerst een proefstoot recht voor u uit (niet omhoog of omlaag). Zo ziet u of de blusser werkt en wat de worplengte is (ca. 1,5 meter). Richt op de vlammen met het gedeelte waar de straal van de blusser eindigt.
Brandblusmiddelen kun je het beste plaatsen op plekken waar mensen er snel bij kunnen. Hang ze op een goede hoogte in het zicht en zorg dat ze niet geblokkeerd worden door andere objecten. Belangrijke plekken waar brandblusmiddelen kunnen hangen zijn een trappenhuis, receptie of centrale hal.
Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Brandklasse A: Voor branden van vaste stoffen zoals hout, papier en textiel kun je het beste een schuimblusser gebruiken. Brandklasse B: Branden van vloeistoffen zoals benzine of olie vereisen een poederblusser. Brandklasse C: Bij branden met gassen, zoals propaan, butaan of aardgas, is een CO2-blusser de juiste keuze.
Watermistblussers zijn de veiligste optie. Vanwege hun veelzijdigheid kan een watermistbrandblusser klasse A, B, C en elektrische branden aanpakken. Dit, gecombineerd met een natte chemische brandblusser, is voldoende om uw keuken of restaurant veilig te houden.
Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in je privéwoning. Ze zijn echter wel aan te raden om je optimaal te beschermen tegen brand. Brandblussers zijn steeds wettelijk verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn.
REGELMATIG SCHOONMAKEN EN AFVAL VAN HET DAK EN DE GOTEN VERWIJDEREN Afval kan vlam vatten door door de wind meegevoerde sintels. Regelmatig onderhoud verkleint de kans dat er iets vlam vat op uw huis. OMSLUIT UW FUNDERING Funderingen van huizen in brandgevoelige gebieden moeten worden omsloten.
Een blusdeken is niet geschikt voor het blussen van alle soorten branden. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. Ook zal de deken alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden.
De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.
Koolstofdioxideblussers zijn gevuld met niet-ontvlambaar koolstofdioxidegas onder extreme druk. U herkent een CO2-blusser aan de harde hoorn en het ontbreken van een drukmeter. De druk in de cilinder is zo groot dat wanneer u een van deze blussers gebruikt, er stukjes droogijs uit de hoorn kunnen schieten.
Controleer de drukmeter – Kijk waar de meternaald staat . Een naald in de groene zone is goed. Een naald in de linker rode zone betekent dat de brandblusser te weinig is opgeladen en moet worden bijgevuld, terwijl een naald in de rechter rode zone aangeeft dat er gevaar is voor overladen. 4.
Alle blussers moeten om de zes maanden worden geïnspecteerd en als ze geen drukmeter hebben, moeten ze mogelijk worden gewogen om te controleren of ze nog vol zijn . Sommige blussertypen vereisen mogelijk extra taken die jaarlijks moeten worden uitgevoerd.