Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens die het scherp zien vermindert. Als de ooglens troebel is treedt er lichtverstrooiing op in uw oog. Hierdoor lijken voorwerpen en landschappen waziger en grauwer van kleur.
Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien. Het is een veelvoorkomende oogziekte.
De enige efficiënte behandeling is een operatie, waarbij de troebele lens door een kunstlens wordt vervangen. Zolang het zicht goed genoeg is om de dagdagelijkse activiteiten probleemloos uit te voeren, is een operatie niet noodzakelijk. Pas als de staar hinderlijk wordt, kun je een ingreep overwegen.
Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden. De ooglens zit direct achter de pupil in het oog.
Neen, de cataract operatie is niet pijnlijk. We gebruiken druppelverdoving, de werking van zo'n verdovende druppel is bijzonder goed, waardoor je oog snel volledig pijnloos is. Wel kan men wat druk voelen, soms hindert het water dat gebruikt wordt tijdens de ingreep omdat het wat langs het oog naar beneden kan lopen.
Eens u cataract hebt, kan de aandoening snel toenemen over verloop van enkele maanden, of net traag evolueren over meerdere jaren. Als u cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid.
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
Sowieso zal het zicht pas echt stabiel zijn 1 maand na de cataract operatie. Dan kunnen we een nieuwe bril voorschrijven. De eerste weken kan u met momenten last hebben van een schurend gevoel. Dit valt het meest op een paar weken na de ingreep, bij de meeste patiënten is dit gevoel na 6 weken weer verdwenen.
Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Door het afknellen van de oogzenuw wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd. Bij grijze staar (cataract) is de ooglens troebel.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Na een algemene verdoving kunt u zich wat slaperig, ijl of duizelig voelen. Daarom mag u de eerste 24 uur geen voertuigen of machines besturen, alcohol gebruiken of belangrijke documenten ondertekenen. Kinderen mogen de dag na de ingreep niet fietsen, rolschaatsen of skateboarden.
Oorzaken van aangeboren staar (congenitaal cataract)
Deze oogziekte kan in 1 of in beide ogen aanwezig zijn. Aangeboren staar kan het gevolg zijn van: een genetische afwijking in het DNA (dan is het erfelijk); een infectie tijdens uw zwangerschap (bijvoorbeeld rode hond);
Cataract neemt toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar heeft al tekenen van cataract. Meestal ondervindt u dan nog geen hinder. Vanaf 75 jaar heeft ongeveer iedereen cataract.
De gemiddelde leeftijd bij een staaroperatie bedraagt 70-75 jaar (maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen). Als iemand aan één oog geopereerd is, dan is de kans redelijk groot dat het andere oog ook een keer volgt (in ongeveer 50% van de gevallen).
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent dit dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. Heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
In de standaardgevallen en afhankelijk van welk type lens is ingeplant, hebt u na de ingreep nog een bril nodig. Soms enkel een leesbril, soms enkel een bril om ver te zien, soms beide. Deze bril wordt bij de laatste controle na de operatie aangepast, als het geopereerde oog voldoende is gestabiliseerd.
De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties. Een kapselscheur kan onverwachts optreden bij een staaroperatie. Het treedt eerder op bij technisch moeilijkere operaties. Dit is vaak vóór de operatie bekend en wordt dan ook met u besproken.
De oogarts maakt een insnede van enkele millimeters in het oog. Het voorste deel van het lenskapsel wordt geopend. De kern en de cortex worden verwijderd met fijne verbrijzel- en zuiginstrumenten. Deze techniek wordt phaco-emulsificatie van de lens genoemd.
Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.