De SportvoedingWebshop Carbo Loader is het product voor optimaal glycogeen stapelen, ook wel koolhydraten stapelen genoemd. Carbo Loader gebruik je bij sporten die langer dan 2 uur duren. Door Carbo Loader te gebruiken, kan je de inspanning langer en vooral makkelijker vol houden.
Gebruik Maxim Carbo Loader drie dagen voorafgaand aan je wedstrijd of lange inspanning. Drie en twee dagen voor de inspanning voeg je 1 portie toe op je dagelijkse voedingpatroon. 1 dag voor aanvang voer je dit op naar 2 porties en op de wedstrijddag gebruik je het 2-3 uur voor aanvang van je inspanning nog 1 portie.
Onderzoek laat zien dat je de dag voor de tocht 7-12 gram koolhydraten, per kilogram lichaamsgewicht nodig hebt om optimaal te stapelen. Minder betekent dat je niet heel je glycogeenvoorraad vult en meer geeft een verhoogd risico op maag- en darmklachten. Dat komt dus al gauw neer op zo'n 500-900 gram.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
De meeste koolhydraten zitten in brood, graanproducten en aardappelen. Kies altijd voor volkoren, dat is het best voor je gezondheid. Naast koolhydraten leveren deze producten ook andere nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, B-vitamines, ijzer en jodium.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2.
Koolhydraten en afvallen: wat jij het beste kunt doen
Haal minstens 40% van je dagelijkse kcal uit koolhydraten, maar kies voor langzame koolhydraten. Kies minder snelle koolhydraten als frisdrank, gebak en ontbijtkoek.
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo'n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. De gemiddelde Nederlander houdt zich daar met 45% energie uit koolhydraten en 237 gram koolhydraten per dag, keurig aan.
' Hardlopers hoeven zich niet te beperken tot rijst. Tortilla's, havermout, brood, pannenkoeken, wafels, bagels, yoghurt en vruchtensap zijn voorbeelden van andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen. En niet te vergeten pasta.
Koolhydraatrijke ontbijtjes zijn bijvoorbeeld broodmaaltijden, ontbijtgranen, muesli, een donut of een stuk fruit. Koolhydraatarme ontbijtjes zijn bijvoorbeeld: een gebakken boerenomelet, muesli op basis van noten en zaden of yoghurt of kwark met een lepel notenpasta.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.
Kaas, room, yoghurt, kwark, alles kan. Want zuivel valt onder het label 'koolhydraatarm'. Met name om de hoeveelheid eiwitten en vetten die het levert. En het bevat, mits volledig natuurlijk en zonder toegevoegde suikers of smaakjes, geen tot zeer weinig koolhydraten.
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Conclusie koolhydraten in kaas
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Als je op de lijn wilt letten ben je al snel geneigd om alles wat enigszins vet is te laten staan. Maar je hebt ook gezonde vetten en voldoende voedingsstoffen nodig. In sommige kazen zit inderdaad een hoog gehalte aan vet, maar niet in alle kazen. Daarnaast bevat kaas ook diverse gezonde voedingsstoffen.
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.