Wanneer je woning energielabel C heeft gekregen, betekent dit dat je woning een redelijk laag energieverbruik heeft. Energielabel C is na de labels A en B het laatste 'groene' energielabel. Een woning met energielabel C is redelijk geïsoleerd.
Energielabel C: energiezuinig of niet
Een woning met energielabel C is relatief zuinig, maar heeft nog wel ruimte voor verbetering. Je energieverbruik is redelijk laag. Toch zijn de kosten voor energie nog wel hoger dan bij een woning met een groen energielabel.
Met energielabel C heeft je huis een redelijk laag energieverbruik door diverse energiebesparende maatregelen. Je huis is dan maar net iets minder energiezuinig dan huizen die energielabel B hebben gekregen.
Kantoorgebouwen groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 volgens de wet energielabel C of hoger hebben. Als het kantoorpand vanaf dat jaar energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar ervan een boete van maximaal 81.000 euro of moet je het pand sluiten.
De energieklasse geeft de zuinigheid van de auto aan in vergelijking met een standaard en vergelijkbaar model. Daarom wordt het energielabel auto ook wel het zuinigheidslabel voor de auto genoemd. Hierbij kun je ervan uitgaan dat energielabel C voor een auto, samen met energielabel D, ongeveer het gemiddelde inhoudt.
Energielabel voor auto's
Het bevat gegevens over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de nieuwe auto. Het energielabel loopt van A t/m G, waarbij het A-label staat voor het meest zuinig en het G-label voor minst zuinig.
Een huis met een slecht energielabel – zoals E, F of G – heeft in veel gevallen veel onderhoud of renovatie nodig. Ook valt de energierekening vaak hoger uit in een woning met een slecht energielabel. Dat komt doordat er bijvoorbeeld veel warmte verloren gaat door slechte isolatie.
Als je je spouwmuren, vloeren en je dak laat isoleren, schiet je energielabel omhoog. Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat er geen warme lucht meer ontsnapt. Op die manier hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je honderden euro's op je energierekening. Hier worden potentiële kopers enthousiast van!
Het is eigenlijk niet mogelijk om zelf het energielabel van je woning te berekenen. De energiedeskundige weet precies waar hij of zij op moet letten. Die gebruikt verschillende documenten, referenties en rekenmethoden, waaronder de Rekenmethodiek Definitief Energielabel.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Wat betekent het als je huis energielabel A heeft? Energielabel A is het 'groenste' label wat aan een huis toegekend kan worden. Dit houdt in dat dit het meest zuinig en dus het meest duurzame is. Voor een huis met energielabel A betekent dit dat het aan de meeste punten op het gebied van duurzaamheid voldoet.
Energielabel op 1 maart 2021 vernieuwd
Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D.
Nieuw energielabel
De energieklasse op het 'nieuwe' label is een stuk lager dan op het 'oude' label. Koelkasten die bijvoorbeeld eerst een A+++ kregen, hebben nu een B of C. Die koelkasten zijn natuurlijk niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel zijn aangepast en strenger geworden.
Zonnepanelen op je dak leggen
Daarnaast heb je ook zonnepanelen nodig om van label B naar Label A te gaan. Juist als je investeert in bijvoorbeeld een warmtepomp dan gaat je stroomverbruik omhoog. Een warmtepomp gebruikt dan wel geen gas, het verbruikt wel stroom. Meer dan jouw normale CV-ketel doet.
Energielabel D is het eerste 'niet-groene' energielabel. Wanneer je woning energielabel D heeft, betekent dit dat de energiekosten van de woning relatief hoog zijn vergeleken met een woning met het meeste zuinige label, energielabel A. In Nederland is het energielabel D gemiddeld voor woonhuizen.
Kosten energielabel zijn in 2022 met 7% gedaald
In 2021 was je rond de € 200,- tot € 400,- kwijt zijn. Dit kwam omdat het energielabel niet meer online kon worden aangevraagd, maar werd opgesteld door een erkend deskundige die je woning komt bekijken én zelf zijn of haar tarief bepaalt.
Ga naar energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode en het huisnummer in. Je krijgt het energielabel van de woning te zien.
Check energielabel bij aankoop woning
Aan het definitieve energielabel kunt u zien hoe energiezuinig deze woning is. Op het label vindt u ook informatie over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen. Controleer zelf wat het energielabel van uw woning is.
Een huis waar energielabel G aan toegekend is behoort tot de minst energiezuinige woningen van Nederland. Dit betekent dat er weinig tot geen energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het huis is waarschijnlijk slecht geïsoleerd, wat voor veel tocht kan zorgen.
Energielabel D is het gemiddelde energielabel in Nederland. Je zit precies tussen de woningen met een relatief hoog verbruik (E/F/G) en woningen met een relatief laag verbruik (A/B/C) in. De kleur van het label is geel en het heeft een energie-indexcijfer van 1,61 tot 2,00.
A label is het meest zuinig en energielabel g heeft de meeste uitstoot in gram per kilometer en is dus het minst zuinig.
Hoe kom je de Euronorm van je auto te weten? De Euronorm van je auto staat vermeld op het inschrijvingsbewijs bij de code 'V. 9' of op de Car-Pass. Bij oudere modellen van voor 2000 kan de vermelding van de Euronorm soms ontbreken.