Sondevoeding is vloeibaar eten dat via een slangetje rechtstreeks naar de maag gaat. Bij uw kind gebruiken we hier- voor een PEG-katheter of Mic-Key button. Hierbij krijgt uw kind voeding via een speciaal buisje dat door de buik in de maag uitkomt.
De button is een voedingssonde die rechtstreeks door de huid en buikwand in de maag ligt. Bij de J-button ligt het uiteinde in het jejunum (dunne darm). Deze folder geeft algemene informatie over het verwijderen van de PEG sonde en het plaatsen van de voedingsbutton.
Een button ziet eruit als een klein plat 'knoopje' op de buik. Het wordt in de maag op zijn plaats gehouden door een met water gevuld ballonnetje. Hierdoor valt de button minder op en is er minder risico op onbedoelde verwijdering. Bij een PEG-sonde is aan de buitenkant altijd een slangetje aanwezig.
− Vervang minimaal iedere drie weken deze accessoires. Lekkage van de fistel Oorzaak: − De ballon is niet voldoende gevuld. − MIC-KEY is te lang en steekt tevens naar buiten. Oplossing: Controleer de ballon en spuit er zo nodig 2 ml extra water in (zodat er 7 ml in zit).
De verzorging van de button is gelijk aan die van de MIC PEG-sonde (zoals beschreven in hoofdstuk 3 van dit PID). De button kan echter niet gedompeld worden. Dagelijks draaien is voldoende. Eenmaal per week moet een balloncontrole uitgevoerd worden.
De sonde mag niet gedraaid worden! De dunnere sonde die door de PEG- sonde heen is gevoerd kan hierdoor namelijk terug krullen naar de maag. Het uiteinde van de sonde kan dan vanuit de darm in de maag terechtkomen.
Voor en na elke gift van sondevoeding de PEG-sonde doorspuiten met 20- 50 ml lauwwarm water. Medicijnen altijd apart van de sondevoeding toedienen. Per medicijn de PEG-sonde goed voor- en naspoelen met lauwwarm water. Deze PEG-sonde heeft een ballon.
Verzorging MIC-KEY button of gastrotube
Inspecteer de huid rondom de fistel op irritatie, infectie of drukplekken. Maak de huid rondom de insteekopening goed schoon met een gaasje en lauwwarm water (zonder zeep). Daarna goed drogen (niet föhnen). Draai de MIC-KEY button of gastrotube eenmaal per dag goed rond.
Waarom een PEG J-sonde? Het is belangrijk dat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt zodat uw conditie goed blijft. Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de PEG J-sonde een goed hulpmiddel. Via de PEG J-sonde wordt voeding direct in de dunne darm gebracht.
U kunt op deze button een slang aansluiten. Hierdoor kunt u voedsel en water geven aan uw kind. Voordelen: Het belangrijkste voordeel van de Mic-Key ten opzichte van de PEG-katheter is dat er bij de Mic-Key geen slang meer aan de buik van uw kind zit. De Mic-Key zit onder de kleren en is dus niet meteen zichtbaar.
Door de PEG wordt een dunne sonde (de PEG-J) geplaatst. Doordat de PEG-J onder uw kleding zit, ziet niemand dat u een sonde draagt. PEJ staat voor Percutane Endoscopische Jejunostomie. Dit is een sonde die endoscopisch via de buikwand direct in het jejunum wordt gelegd.
De Flocare PUR–neus-maagsonde is de meest comfortabele en geschikte oplossing als u voor een korte periode sondevoeding krijgt toegediend. De sonde (dun, buigzaam slangetje) wordt door de neus, via de keel en de slokdarm, naar uw maag of darmen doorgeschoven.
De verzorging van de gastrotube is gelijk aan die van de MIC PEG-sonde (zoals beschreven staat in hoofdstuk 3 van dit PID). Wel is er één extra handeling vereist, namelijk de balloncontrole. Deze moet eenmaal per week uitgevoerd worden.
Het eerste plaatje (bumper) zit aan de binnenzijde van uw maagwand en zorgt ervoor dat de katheter er niet uit kan. Aan de buitenkant schuiven we het andere plaatje tegen uw buikwand en maken dit vast. Meestal krijgt u een PEG-katheter om voor langere tijd sondevoeding toe te dienen.
De PEG sonde kan gemiddeld 1 a 2 jaar blijven zitten. De sonde kan verwijderd worden wanneer u deze niet meer nodig heeft. Wanneer er problemen zijn met de sonde kan deze vervangen worden.
Probeer de sonde met een 5 ml spuitje met lauw kraanwater door te spuiten. Herhaal dit enkele malen. Als het niet lukt zal de sonde vervangen moeten worden. Neem contact op met de behandelend arts of de verpleegkundig consulent en overleg hoe verder te handelen.
Dompelen: schuif 2 maal per week het fixatieplaatje van de buikwand af en duwt u de sonde vijf centimeter in de maag en terug. Hierna het fixatieplaatje weer strak zetten, zodat er net een muntje tussen het plaatje en de buikhuid kan.
Door de PEG-sonde te draaien en dompelen voorkomt u dat het plaatje aan de binnenkant vastgroeit in de maagwand. Dit moet dagelijks gebeuren. Deze handelingen kunt u het beste uitvoeren tijdens of na het schoonmaken van de PEG-sonde. U neemt de sonde tussen duim en wijsvinger en draait deze 360 graden rond.
Door te dompelen en te draaien wordt voorkomen dat het interne fixatieplaatje vastgroeit in de maagwand (burried bumper syndroom). de PEG-katheter kan 360 graden om zijn as draaien, zowel links- als rechtsom.
Zo weet u of de sonde nog diep genoeg zit; Controleer hierna de pleister door te kijken of de pleister nog goed vast zit rondom de sonde; Kijk, indien mogelijk, met een spiegel in de mond en keelholte. Als u ziet dat de sonde opgekruld ligt is dit een teken dat de sonde niet meer op zijn plek ligt.
Diarree bij een patiënt die sondevoeding gebruikt kan veroorzaakt worden door: Onvoldoende hygiëne. Te hoge toedieningssnelheid. Te koude voeding.
Bij voeding in de nacht is het belangrijk dat uw hoofd hoger ligt dan de rest van uw lichaam; Let op: bij braken of diarree moet u altijd uw (huis)arts waarschuwen. Zorg wel dat u voldoende vocht binnen krijgt. Drink extra of spuit extra water in via de PEG-sonde.