Er zijn bacteriën die minder gevoelig zijn voor antibiotica. Deze bacteriën noemen we 'BRMO' dit betekent Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Het gaat hierbij om bacteriën die niet goed behandeld kunnen worden met de gebruikelijke antibiotica.
Als u een infectie heeft door een BRMO heeft u wel ziekteverschijnselen, zoals bijvoorbeeld koorts of een ontsteking. Wanneer er geen sprake is van een infectie en u alleen drager bent, is behandeling niet nodig. Een infectie met een BRMO wordt wel altijd behandeld met antibiotica.
Micro-organismen die resistent zijn tegen de eerstekeuzeantibiotica of tegen meerdere groepen antibiotica worden bijzonder resistente micro-organismen ( BRMO ) genoemd. Verspreiding van BRMO vormt een bedreiging voor zorginstellingen. Hoe complexer en intensiever de medische zorg, hoe groter de bedreiging.
De BRMO kan voorkomen in urine, ontlasting of in de keel. Wanneer de handen van een medewerker in contact komen met urine of ontlasting, dan komt de BRMO bacterie op hun handen. Via de handen kan de BRMO verspreid worden naar andere mensen.
U kunt de BRMO-bacterie spontaan kwijtraken of de bacterie verdwijnt door het gebruik van antibiotica. Bent u drager van de bacterie zonder dat u daar last van heeft, dan wordt aangenomen dat u na 1 jaar de BRMO-bacterie niet meer bij u heeft.
Ontstekingen door BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen) zijn te behandelen met speciale antibiotica.
Wanneer u drager bent van een BRMO of ESBL, wordt u daarvoor niet behandeld. U kunt deze BRMO-bacterie op den duur vanzelf weer kwijtraken.
Als u alleen drager bent van BRMO, is een behandeling niet nodig. De behandelend arts kan besluiten een infectie met een BRMO wel te behandelen met antibiotica.
BRMO is de afkorting van: Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Dit kan een virus of een parasiet zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een bacterie die niet reageert op (de meest gebruikte) antibiotica. Dit heet antibioticaresistentie. Hierdoor is een infectie moeilijker te behandelen.
Bekende BRMO zijn o.a MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus), ESBL (extended spectrum beta-lactamase), CPE (carbapenemase producerende Enterobacteriaceae) en VRE (vancomycine resistente Enterococcus faecium).
BRMO staat voor Bijzonder Resistente Micro Organismen. De bekendste vorm van BRMO is de bacterie MRSA. Deze bacteriën zijn ongevoelig (resistent) geworden voor de gangbare antibiotica. Resistente bacteriën komen helaas steeds vaker voor.
Antibiotica zijn medicijnen tegen een ontsteking door een bacterie. Door vaak dezelfde antibiotica te slikken, kan een bacterie ongevoelig worden. Dat heet resistent. De gebruikte antibiotica helpen dan niet meer tegen deze bacterie.
Besmetting met MRSA vindt vooral plaats door direct lichamelijk contact, vooral via de handen. Soms raakt men besmet via ingeademde bacteriën In Nederland komt MRSA heel weinig voor. In de meeste landen in Europa komt MRSA veel vaker voor dan in Nederland en hebben ziekenhuizen veel last van MRSA.
Zijn ESBL-bacteriën gevaarlijk? Nee. Voor gezonde mensen zijn ESBL-producerende bacteriën niet gevaarlijk. Echter, voor mensen die een infectie hebben – bijvoorbeeld een simpele urineweginfectie – en daarvoor behandeld moeten worden, kan het de behandeling bemoeilijken.
Wanneer je drager bent van een ESBL-bacterie, word je daarvoor niet behandeld. Je bent namelijk niet ziek van de bacterie. Je kunt deze bacterie vanzelf weer kwijtraken. Het is bekend dat een groot deel van de patiënten met een resistente bacterie lange tijd drager is van deze bacterie.
ESBL-besmetting gebeurt bijna altijd via speeksel, urine, ontlasting of slijm. Patiënten met een verminderde weerstand lopen een groter risico om geïnfecteerd te raken met ESBL. De besmetting uit zich in een infectie van de lucht- of urinewegen.
Als u MRSA-drager bent, verplegen wij u in strikte isolatie. Strikte isolatie betekent dat u op een eenpersoonskamer met een voorkamer (sluis) wordt verpleegd. Het ziekenhuispersoneel trekt, voordat ze uw kamer binnenkomen, in de sluis een neusmondmasker, een muts, handschoenen en een schort aan.
Om te weten te komen of u BRMO positief bent (dus drager bent), moet u op BRMO getest worden. Dit betekent dat uw huisarts of een verpleegkundige van VieCuri bij u een uitstrijkje afneemt van de anus.
BRMO staat voor 'Bijzonder Resistent Micro-Organisme'. Bij een BRMO bacterie werken sommige soorten antibiotica niet meer. En daarom willen we voorkomen dat de bacterie zich kan verspreiden in het ziekenhuis. Als vaststaat dat u besmet bent met een BRMO wordt u “in isolatie” opgenomen.
Druppel-contactisolatie wordt toegepast om de overdracht van bepaalde bacteriën of virussen naar andere patiënten, bezoekers en medewerkers te voorkomen. Deze overdracht vindt plaats via druppeltjes in de lucht, via de handen of besmette voorwerpen. U wordt daarom op een eenpersoonskamer verpleegd.
Wat de behandeling tegen MRSA in houdt, is afhankelijk van de plaats waar bij u de bacterie is gevonden. Een behandeling kan bestaan uit het gebruiken van een neuszalf en het wassen met een desinfecterende zeep. Soms krijgt u ook antibiotica.
Om na te gaan of u de MRSA bij u draagt, maken we met een wattenstokje kweekuitstrijken van uw keel, neus en rectum (gebied voor de anus). Heeft u wonden of andere huidafwijkingen (zoals psoriasis of eczeem)? Dan maken we daar ook uitstrijken van. Het afnemen van deze kweekuitstrijken is pijnloos.
Als u drager bent van een resistente bacterie dan heeft u daar meestal geen klachten van. U kunt dan afwachten. Vaak raakt u de bacterie binnen enkele maanden tot jaren vanzelf kwijt. Een behandeling is niet nodig.
Is MRSA gevaarlijk? MRSA kan infecties veroorzaken bij mensen met minder weerstand. In de thuissituatie geeft MRSA zelden problemen, maar patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn vaak gevoeliger voor infecties door bijvoorbeeld chronische ziekte, medicijngebruik, operatie of verwondingen.