Een bralette is een soort eenvoudige beha in een lichte stof die geen voorgevormde cups met beugels heeft. Bralettes kunnen de vorm hebben van een kort topje met schouderbandjes of van twee driehoeken stof, schouderbandjes en een borstband.
De betekenis en tegelijkertijd het verschil tussen een bralette en een gewone bh is in één zin uit te leggen: een bh heeft beugels en een bralette heeft dit niet. Vaak wordt er gedacht dat een bralette standaard niet voorgevormd is, maar dat is niet helemaal waar.
Eigenlijk kan je een bralette onder alles aan. Het benadrukt wel je natuurlijke vormen en heeft geen vulling dus misschien draag je hem liever niet onder een dun shirtje naar werk. Draag je bralette onder een blouse waarvan je de bovenste knoopjes open laat of onder een v-hals shirt zodat je hem een beetje ziet.
Een bralette heeft geen cupmaten maar normale maten. De maat die je nodig hebt komt overeen met de maat die je hebt van tops. De maat voor een bralette gaat tot maat L/XL, dit komt doordat grotere cup maten niet de juiste steun geven voor je borsten bij een bralette.
Een beugel-bh, een te kleine bralette of iets met een strakke band is niet geschikt om in te tukken. Als je iets draagt wat niet lekker zit, gaat dat ten koste van je nachtrust. Ga in ieder geval voor een exemplaar zónder beugel.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
Wat is normaal? Een cup AA kan voor een volwassen vrouw normaal zijn, maar kan dat ook zijn voor een pubermeisje. Misschien blijft dit meisje haar cup AA houden, maar misschien gaat ze naar cup B, C of groter. Lees meer over het kopen van je eerste bh of bekijk 10 bh's voor jonge meiden met cup AA tot cup D.
Om uw bh maat te meten meet u eerst, strak, onder de borsten, laat het meetlint op de rug op gelijke hoogte lopen (1). Dan meet u over het volste deel van uw borsten, hierbij moet het meetlint op de rug ook op gelijke hoogte lopen (2). Het verschil tussen deze twee maten geeft de cupmaat aan.
Wat is een minimizer bh? Een minimizer bh doet het tegenovergestelde van een push-up bh. Het is een bh die je borsten kleiner laat lijken zonder ze af te knellen! Omdat een minimizer bh speciaal ontworpen is voor grotere borsten geeft het de juiste support en comfort.
Een beha met beugel geeft goede steun en lifting en helpt bovendien om de buste te vormen. De beugel omsluit de borst en zorgt dat de beha voor in het midden dicht tegen het lichaam aan ligt voor een mooie scheiding van de buste en om deze op zijn plaats te houden.
Voorgevormd of padded BH
Een BH met voorgevormde cups, voorzien van een extra laagje (schuim bijvoorbeeld). Draag je onder strakke kleding. Ideaal voor borsten die ongelijk zijn. Je niet tevreden bent over de vorm of als je niet wilt dat je tepels zichtbaar zijn.
Heb je minder volume bovenaan je borst en is je borst ronder beneden? Dit type borst komt ook vaak voor na een zwangerschap of een gewichtsverandering. Jij hebt nood aan een bh die voldoende steun geeft. Die steun heb je door een bh te kiezen met een hoger middenvoorstuk, een hartvorm snit of een push-up bh.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien onlogisch, maar het rugpand van je bh geeft je borsten de meeste steun. Het vangt tot wel 80 procent van het gewicht van je borsten op. Voor vrouwen met een grotere cupmaat is het dus extra belangrijk dat het rugpand voldoende stevig is én mooi horizontaal rond je lichaam past.
Voor platte borsten zijn beha's met een cup met een ronde vorm het meest geschikt. Een minimizer beha, die een ondiepere en bredere cupvorm heeft dan een traditionele beha, is optimaal.
Zorg daarom dat je minimaal vier bh's in je kledingkast hebt liggen, adviseert ze. Zo hoef je ze maar één keer per week te wassen en heb je veel langer plezier van je favoriete bh. Twijfel je of je bh nog voldoende stevigheid biedt? Zo zie je wanneer het tijd is om 'm te vervangen.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Als je dacht dat de cupmaat het einde van het alfabet niet zou halen, think again. De Amerikaanse Norma Stitz heeft de verbazingwekkende cupmaat ZZZ en een borstomvang van 102 centimeter. En niet door middel van implantaten.
Je borstomvang dien je met een lintmeter op te meten, op het zwaarste deel van je borsten en over de tepels. Zo zal je bij een verschil van 12,5 cm tussen de borstomvang en de omvangmaat een A cup dragen. Elke 2,5 cm extra omvang maken dat je een cupmaat groter dient te dragen.
Het zweet kan irritaties op je borsten veroorzaken. Je kunt er zelfs schimmels door krijgen. Daarnaast zal een beha met ijzeren beugels snel in je lichaam porren, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook inwendige cystes kan veroorzaken.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Dertien jaar geleden had de gemiddelde vrouw zo'n 12 slipjes in haar kast liggen. Anno 2012 is dat aantal bijna verdrievoudigd. De doorsnee vrouw heeft vandaag een onderbroekencollectie met maar liefst 34 exemplaren.