De pleister wordt ook wel eilandpleister genoemd en is herkenbaar aan de kleefrand rond het gehele niet verklevende wondkussen. Deze pleister wordt gebruikt om wonden van een operatie sneller te laten genezen. Ook geschikt voor andere verwondingen met een geringe wondvocht productie.
Kliniplast Border is een kompres dat niet aan de wond kleeft en fixatiepleister in één. Geschikt voor de verzorging van post-operatieve wonden, voor droge wonden of voor wonden met een geringe vochtafgifte. Zie voor waterdichte eilandpleisters de Kliniderm Film Plus.
Een eilandpleister is een extra grote pleister en wordt ook wel een XL of XXL-pleister genoemd. Dit soort pleisters zijn lang en breed, waardoor ze ideaal zijn om een grotere huidbeschadiging af te dekken.
De Kruidvat Eilandpleisters hebben een huidvriendelijke kleefrand. Het elastische materiaal houdt de pleister netjes op zijn plaats. Hierdoor is de pleister zeer geschikt om te gebruiken op bewegende lichaamsdelen. De pleisters zijn per stuk verpakt.
Houd de wond ongeveer 5 dagen droog en schoon. Na deze 5 dagen mag u weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) in de eerste 7 dagen na de wondbehandeling wordt u afgeraden.
Zorg ervoor dat je de eilandpleister dagelijks vervangt. Zijn er ook wonden waar ik de HeltiQ Eilandpleister niet voor kan gebruiken? De HeltiQ Eilandpleister is geschikt voor grotere operatieve wonden, schaafwonden en snijwonden.
Gebruik dan ook een pleister of gaasverband. U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen. Na een aantal dagen geneest de wond en is hij droog.
Wondpleister wordt gebruikt om kleine wonden af te dekken en bestaat uit een strook kleefpleister met daarin een stukje gaas. Wondpleisters zijn niet steriel, maar kunnen zonder problemen op kleine wonden gebruikt worden. Er zijn veel verschillende soorten wondpleisters verkrijgbaar.
De Hansaplast Sensitive XL en XXL eilandpleisters zijn ook geschikt voor de gevoelige huid: deze pleisters zijn namelijk extra huidvriendelijk, van een zacht en ademend materiaal en veilig. Het niet-klevende wondkussen met antibacterieel zilver beschermt de wond.
Een fijne wondpleister blijft goed zitten, is pijnloos te verwijderen en laat geen kleefresten achter. Een panel van de Consumentenbond testte 10 pleisters op gebruiksgemak. De elastische pleister van Idyl en de classic pleister van de Jumbo scoren het beste.
Soms zitten er ook hechtpleisters (steristrips) op de wond. Deze mogen na vijf dagen verwijderd worden. Bij een orthopedische wond moeten de hechtpleisters 10 tot 12 dagen blijven zitten. Ze kunnen ook verwijderd worden bij de controleafspraak.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister. De hechtingen lossen niet vanzelf op.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf. Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Acute wonden (bijvoorbeeld: brandwonden, snijwonden, schaafwonden, enz.) genezen over het algemeen sneller (tussen 2 en 4 weken ongeveer) dan chronische wonden. Chronische wonden worden echter vaak in verband gebracht met een onderliggende lijden, zoals diabetes, veneuze of arteriële insufficiëntie.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Douchen en baden
Ga niet in bad tot de wond helemaal gesloten is en de hechtingen zijn opgelost of verwijderd. Als de wond te nat wordt, is er een grotere kans op infectie en geneest de wond minder goed. Zwemmen en het gebruik van de sauna wordt de eerste 5 weken na de operatie afgeraden.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
Het is in ieder geval belangrijk om een open blaar goed te ontsmetten en je voet te verzorgen. Zo voorkom je infecties. Als de wond schoon en droog is, kun je er een blarenpleister op plakken.
Op het moment dat u nicotinepleisters gebruikt kunt u beter niet roken. Door de pleisters wordt een continue dosis nicotine afgegeven. Als u daarnaast nog een sigaret rookt, kunt u teveel nicotine binnen krijgen. U loopt dan kans op een overdosis of nicotinevergiftiging.
Nicotinepleisters: alleen bij stoppen
Dan is er een risico op bijwerkingen zoals snelle hartslag, klam zweet, hoofdpijn en duizeligheid.