Denk aan het plaatsen van een werkschakelaar bij de airco, deze is verplicht om de installatie af te sluiten zodat het onderhoud op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Wat je niet wilt, is dat opeens de airco aanslaat als je met je handen in het apparaat zit.
Het gebruik van een werkschakelaar is namelijk wettelijk verplicht'. Wat zegt NEN 1010 over de werkschakelaar? De werkschakelaar wordt in NEN 1010 als volgt omschreven: 536.3.2 Werkschakelaars: toestellen voor uitschakeling bij niet-elektrotechnisch onderhoud.
De werkschakelaar is een schakelaar die je met de hand kan bedienen. Deze schakelaar is dicht bij een elektrische machine aangebracht zodat je deze buiten werking kan stellen. Tijdens onderhoudswerkzaamheden en reparatiewerkzaamheden kun je door middel van deze schakelaar een apparaat tijdelijk uitschakelen.
Een 2-polige werkschakelaar wordt gebruikt voor de 1 fase. Een 2-polige werkschakelaar is geschikt voor een machine met één nuldraad en één fasedraad. Een 4-polige werkschakelaar is geschikt voor machines die voorzien worden van krachtstroom. De 4-polige werkschakelaar wordt gebruikt voor de 3 fase.
Werkschakelaars verlagen de risico's van elektrische of mechanische ongelukken en zorgen voor een veilige werkomgeving. Wereldwijd zijn er eisen aan units om afschakeling of ongeoorloofd opstarten van machines te voorkomen. Met een werkschakelaar kan aan deze eisen worden voldaan.
Bij werkzaamheden aan of in machines moet je zeker weten dat de machine niet kan inschakelen. De beste keuze hiervoor is het plaatsen van werkschakelaars in het hoofdstroomcircuit, nabij de motor: overzichtelijk en makkelijk te bedienen.
Soorten Werkschakelaars
De meest voorkomende of gebruikte zijn 25A en 40A. Mocht je een 3 fase schakelaar nodig hebben, dan is de 40A veel gebruikte optie. De werkschakelaars zijn te bedienen met een hendel of een draaiknop, voor de werking van de schakelaar maakt het geen verschil.
Een nokkenschakelaar is een draaischakelaar waarmee elektromotoren en andere elektrische apparaten handmatig kunnen worden bediend.
Schakelen onderbreekt de stroom. Scheiden onderbreekt de spanning.
Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht voor installateurs om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.
Hoe ziet de hoofdschakelaar in de meterkast eruit? De hoofdschakelaar, welke we ook wel lastschakelaar noemen, is relatief eenvoudig te herkennen. In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien.
Je kan ook een lastscheider toepassen. Bij dit type schakelaar schakel je alle fasen en de nul (afhankelijk van het toegepaste stelsel). Hierbij ben je verzekerd dat er géén spanning meer aanwezig is boven de schakelaar.
De kabel van de omvormer naar de meterkast
Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.
Het is een klein kastje waarmee u op een veilige manier zonnepanelen en bijvoorbeeld een wasmachine kunt aansluiten. Een PV-verdeler is een zeer goede manier om te zorgen dat er geen bekabeling via buitenmuren gelegd hoeft te worden in situaties waarin er geen leiding is.
De werkschakelaar wordt tussen de meterkast en de omvormer geïnstalleerd om de omvormer veilig te kunnen afschakelen van het net.
Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring.
Het is belangrijk de nul niet te scheiden, maar alleen wanneer de UPS uit staat. Het vergrendelen van een 4-polige scheider in de ingeschakelde toestand kan dit voorkomen. Indien de nulleiding niet is uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld bij een motor, is uiteraard 3-polig scheiden voldoende.
Met de scheidingsschakelaar (scheider) wordt een net fysiek losgekoppeld. Omdat deze alleen onbelaste netten kan schakelen mag hij volgens NEN 1010 echter niet eens schakelaar heten… Probleem bij het schakelen is dat elektrische stroom zich 'verzet' (wet van behoud van flux) tegen onderbreking.
Nokkenschakelaars kunnen worden gebruikt voor vrijwel elke gewenste toepassing, zoals motorschakelaar, hoofdschakelaar, bedieningsschakelaar of instrumentenschakelaar. Voor montage in schakelborden, machines en apparaten. Een nokkenschakelaar wordt ook wel een pakketschakelaar genoemd.
Een foliedrukknop is dun en bestaat uit kunststoflagen met een matrix van metaallagen ertussen. Op de punten waar de toetsfunctie voorzien is, kunnen de metaallagen door samendrukken van alle lagen contact met elkaar maken.
De netbeheerders herhalen de boodschap dat als er in één keer veel (zonne-)energie op het stroomnet komt, er hoge spanningen kunnen ontstaan, waardoor omvormers van zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zo'n moment kunnen de zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren.
AC-schakelaar
Aan de AC-kant (wisselstroom kant) heeft het de voorkeur een werkschakelaar bij de omvormer te installeren als deze buiten het zicht van de meterkast is geplaatst. Indien de omvormer een stekkerverbinding heeft voldoet het ook als deze wordt losgetrokken (wel eerst de groep uitschakelen).
De aardlekschakelaar voor een PV installatie is niet verplicht, mits er aan de NEN1010 voor bijvoorbeeld de uitschakeltijden van de installatie wordt voldaan.
Schakelaars zonder opening van de fasen (halfgeleider- schakelaars, zoals tastschakelaars- en dimmers) zijn als bedieningsschakelaar toegestaan (toelichting 537.5.2). Scheiders, smeltpatronen en verbindingsstrippen mogen niet als bedieningsschakelaar zijn gebruikt (537.5.3).