Omgaan met blauw
En – ook heel belangrijk – als je het antwoord niet weet: antwoord naar waarheid. Zeg dat je het niet weet. Kom niet met iets anders aanzetten om je eruit te redden. Als de blauwe ontdekt dat je een leugentje om bestwil hebt gebruikt – en dat doet hij zeker – heb je het bij hem verbruid.
De vier dimensies zijn verdeeld in de volgende vier kleuren. Dominant is vurig rood, invloed is stralend geel, stabiel is zacht groen en consciëntieus is helder blauw. Als je helder blauw bent ben je introvert, precies, voorzichtig en gedisciplineerd. Je bent nauwkeurig bij werkzaamheden die accuratie vereisen.
Mensen met een groene gedragsstijl hebben een vriendelijke uitstraling, zijn goede luisteraars en weten als geen ander wat echte service is. Vandaar dat zij vaak hoe-vragen stellen. Ze zijn bescheiden, attent, meegaand en hoeven niet per se op de voorgrond te treden.
Een rood persoon heeft het graag over geleverde prestaties en minder graag over gemaakte fouten. Mensen die DISC rood zijn zetten alles op alles om doelen te bereiken, en hebben hierdoor niet altijd aandacht voor meningen van anderen.
Blauw – Consciëntieus temperament, de 'analyticus'
Gedrag: Betrouwbaar en zorgvuldig, gericht op kwaliteit en service, objectief, luistert kritisch, neemt beslissingen weloverwogen, formeel, is wat afstandelijk, is feitelijk, heeft oog voor detail, eerst zien dan geloven. Valkuil: Perfectionisme en te kritisch.
Betekenis Blauw – betrouwbaar & assertief
Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen. Die staan voor betrouwbaarheid, wijsheid, loyaliteit, expertise en eerlijkheid. Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.
Blauwe types (introvert & zaakgericht) zijn analytisch en consciëntieus. “Zij staan eerder op de rem. Ze zullen iets eerst grondig onderzoeken alvorens een beslissing te nemen.”
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Gele mensen
Ze hebben een onbegrensd optimisme en enthousiasme. In feite is niets een probleem, ze laten zich niet snel ontmoedigen. Ze denken ook snel en graag buiten de kaders. En ze verstaan de kunst om mensen met behulp van taal aan hun kant te krijgen – maar luisteren zelf slecht.
De betekenis van de aura kleuren
Als iemand bijvoorbeeld erg boos is, kun je veel rood zien in de aura. Is iemand ziek, dan bruin, zwart en grijs. Is iemand in balans, dan kun je veel groen zien. En stel dat iemand veel denkwerk moet verrichten, dan kun je geel zien bij het hoofd.
Kleuren om te dragen: bij mensen met een koele huidskleur staan vooral koele kleuren als fel blauw, diep blauw, diep paars of lila heel mooi, maar ook warme kleuren zoals fel roze, licht roze of rood/roze. Als je meer van de neutrale tinten bent dan kun je het beste gaan voor grijs, marineblauw of spierwit.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Geef je de tijd zodat informatie kan worden verwerkt. Ben je niet dreigend en geduldig in je communicatie. Leg je focus op harmonie en stabiliteit. Geef je de groene persoon “Hoe” reacties terwijl je rekening houdt met gezinsbehoeften.
Blauwe bazen (= introvert en zaakgericht) geven leiding door problemen te analyseren en te ontleden.
Het DISC profiel geeft je voorkeuren weer in communicatie en gedrag. Het geeft je inzicht in wat je motiveert, in welke omgeving je floreert, hoe je prettig samenwerkt met anderen en wat je mogelijke valkuilen zijn. Dit is als het ware je motor, dat wat je in je hebt en hoe je jezelf ziet (zelfperceptie).
Rood. Betekenis van de kleur rood: Rood is een belangrijke kleur in Aziatische culturen. De kleur symboliseert waarden als geluk, vreugde en voorspoed.
Roze is de kleur van liefde, humor, vriendschap en trouw.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Groen aan de blauwe kant van het spectrum ademen een rustige, serene sfeer uit. Wanneer je deze kleuren combineert heb je de perfecte inrichting voor de ontspanningsruimte op kantoor. Kleuren werken het best waar ze samenwerken.
Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel geeft focus en doelgerichtheid. Door de stimulatie van het brein staat de kleur voor kennis, wijsheid en volwassenheid, maar ook voor creativiteit en fantasie.
Blauw. Blauw straalt betrouwbaarheid, veiligheid en kracht uit. Het heeft een rustgevende invloed op de geest en wordt het meest gebruikt bij medische bedrijven, overheid, gezondheidszorg, informatie en technologie, zorgsector, B2B … Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Oral-B, de kleuren van de politie, Volvo.
Blauw is de meest populaire lievelingskleur. Als blauw je koning der kleuren is ben je kalm en kom je soms zelfs wat koel over, maar diep vanbinnen ben je gevoelig. Je bent betrouwbaar en geduldig. Je houdt ervan als dingen netjes, op orde en harmonieus zijn.