Een AV-systeem bestaat uit componenten voor het weergeven van beeld en geluid. In tegenstelling tot een hifi-installatie (alleen audio) bestaat uit 'video-installatie' altijd uit audio en video. AV bestrijkt een bijzonder groot gebied: cd-spelers, surround-processors, schermen, muziek, films, ….
Audiovisuele apparatuur, of AV-apparatuur, is de combinatie van beeld en geluid in technische systemen. Van videovergaderingen tot de borden met de aankomst- en vertrektijden, het wordt allemaal met AV-apparatuur tot leven gebracht.
AV, of audiovisueel, is de algemene term voor de technologie die wordt gebruikt om visuele gegevens te verzenden en weer te geven. AV omvat alles, van televisies en computermonitors tot thuisbioscoopsystemen en zelfs projectoren.
Wat is een AV-receiver? Een audio/video-receiver (AVR) bepaalt wat je op je tv ziet en wat je uit de luidsprekers van je thuisbioscoop hoort. Het is een hub die meerdere apparaatbronnen beheert, zoals kabel-tv, Blu-Ray- of dvd-speler, cd-speler, platenspeler, spelcomputer of streamingdiensten.
Een receiver is het middelpunt van je set, waar alles samenkomt. Dan hebben we het zowel over audio als video. De receiver ontvangt alle signalen van bijvoorbeeld je gameconsole & Apple TV en zet deze door naar je televisie en boxen. Een versterker doet in principe hetzelfde, alleen is deze puur gericht op audio.
Een AV (Audio Video) poort is een standaard audio- en videoverbinding waarmee je de dashcam via een AV-kabel kunt verbinden met bijvoorbeeld in ingebouwd LCD scherm in de auto of andere monitor met AV-ingang.
Het verschil tussen een geïntegreerde versterker en een (stereo) receiver is dat een receiver verschillende soorten signalen kan ontvangen en omzetten. Vroeger betekende dit dat er een tuner (radio) is ingebouwd, maar tegenwoordig hebben we ook streaming en bluetooth.
De twee meest gebruikte methoden waarmee televisiegeluid kan worden gehoord via de luidsprekers van een stereo-ontvanger of thuisbioscoopsysteem zijn: HDMI-verbinding met de functie Audio Return Channel (ARC)Verbinding met een digitale coaxkabel, digitale optische kabel of audiokabel.
Wat voor speakers wil je aansluiten? Vaak is het vermogen van een receiver bij het kiezen van je speaker niet heel relevant. Bij gemiddeld gebruik kunnen de meeste receivers prima overweg met elke speaker. Een krachtige versterker is alleen nodig bij grote speakers, of wanneer je het geluid heel hard wilt zetten.
Als je versterker een optische toslink aansluiting heeft of digitale RCA aansluiting (ook wel digitale coaxiale aansluiting genoemd) heeft dan is dat de beste optie. Mits je tv dezelfde aansluiting heeft dan kan je een optische toslink kabel of een digitale coax kabel gebruiken om je tv op je versterker aan te sluiten.
Audio video kabel: tulp naar tulp
Een composiet AV kabel bestaat uit een gele, rode en witte plug. De gele plug verzendt de beeldsignalen en de rode en witte plug verzenden het audiosignaal.
Een AV-kabel of ook wel een tulpstekker, RCA-stekker of cinch-stekker genoemd wordt gebruikt voor het verbinden van audio en videoapparatuur. Je gebruikt de gele kabel om beeld te krijgen en de rode en witte kabels zijn voor het geluid.
Om de tv-ontvanger van Kabelnoord aan te sluiten vanaf de router heb je een coax- en utp-kabel nodig, eventueel een combikabel. Coax is de meest geschikte kabel om beelden te transporteren, een utp-kabel is voor het computerverkeer en dus voor de interactieve opdrachten.
Een A/V Receiver zorgt voor een optimaal surround geluid, het zogenaamde bijpassende bioscoopgeluid. Bij een concert kiest u op uw AV Receiver bijvoorbeeld voor de surround mode stadium; en bij klassieke muziek voor concerthall. Met één druk op de knop dompelt u, u onder in een realistische atmosfeer.
Een kroonjuweel in de AV receiver categorie is de Arcam AVR21. De oplossing voor de Multi-media fanaat die kwaliteit boven kwantiteit verkiest. Naast enorme kracht in weergave biedt de AVR21 een zeer realistisch en transparant geluid waarmee hij zijn concurrentie in verlegenheid brengt.
Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Speakers zijn op elkaar door te lussen: Ook is het een voordeel dat je een actieve speaker door kunt lussen.
Kijk je zonder kabel tv dan pik je het signaal op uit de lucht en dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van satelliet tv, een Chromecast met Google TV, Apple TV, KPN Digitenne of tv kijken via internet.
De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Veel geluidsinstallaties beschikken nog niet over afspeelmogelijkheden voor bijvoorbeeld het luisteren naar DAB radio. De DAB tuner sluit je gemakkelijk aan op de versterker van je geluidsinstallatie of op een actieve speaker.