angstgevoel, afschrik, bangigheid, bangheid, beklemdheid, beklemming, bekommering, bekommernis, benauwdheid, benauwenis, bezorgdheid, bibberatie, nerveusheid, nervositeit, ongerustheid, ontzag, paniek, radeloosheid, schrik, spanning, verontrusting, vrees, zenuwachtigheid.
Paniek is een plotselinge hevige schrik of angst. Het kan een individu of een groot aantal mensen tegelijkertijd bevangen. Paniek bij massa's kan bijvoorbeeld voorkomen na een ramp, zoals een hevige aardbeving.
In het kort
Moeheid, spanning en angst kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld hartkloppingen, een snelle ademhaling, duizeligheid of wazig zien. Deze klachten kunnen extra angst geven. Als u het gevoel heeft dat u er geen controle meer over heeft, dan heeft u een paniekaanval.
akoniet (zn) : monnikskap.
Veel soorten monnikskappen zijn zeer giftig. De plant behoort tot één van de giftigste op aarde. Als je de monnikskap aanraakt, kan dit zorgen voor blaren. Na deze fase kun je gevoelloosheid en zelfs verlamming ervaren.
De Blauwe Monnikskap is zo giftig omdat er verschillende soorten alkaloïden in voorkomen, die ontzettend toxisch zijn. Alle plantendelen (blad, stengels, bloem, honing, wortels etc.) bevatten allemaal een andere hoeveelheid en soort gif.
Het verschil tussen angst en paniek zit in de duur en hevigheid van de aanval. Bij een angstaanval doemt er ineens een onbehaaglijk gevoel op, wat versterkt wordt door de lichamelijke verschijnselen. Echter, dit heftige gevoel zal bij een angstaanval vanzelf wegebben, mogelijk door het rationaliseren van de symptomen.
Het is een onbestemde of gerichte emotie die maakt dat je niet kan denken, voelen, handelen en reageren zoals je dat zou willen.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een paniekstoornis. Waarschijnlijk ontstaat een paniekstoornis door een combinatie van oorzaken zoals erfelijkheid, opvoeding en hormonen. Kinderen van een ouder met een paniekstoornis hebben meer kans dat ze zelf ook een paniekstoornis krijgen.
Het woord paniek is ooit begonnen als bijvoeglijk naamwoord, afgeleid van het Franse panique. Later werd het ook als zelfstandig naamwoord overgenomen, toen het Franse terreur panique (panische angst) was ingekort tot alleen panique.
1) Als in paniek 2) Angstig 3) Bezeten 4) Doodsbang 5) In grote angst 6) In paniek 7) Paniekerig 8) Redeloos angstig 9) Redeloos angstig zijn 10) Vervuld van redeloze ang...
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Denk hier aan cafeïne (koffie, cola, red bull, thee, chocolade...), maar ook aan veel toegevoegde suikers innemen (snoepen). Als je last hebt van paniekaanvallen zijn je lichaam en geest al héél alert...
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Ga eens voor jezelf na waar je angstgevoelens mee te maken hebben. Kloppen de angstige gedachten die je in je hoofd hebt echt, of kun je er ook anders tegenaan kijken? Door jezelf bewust te worden van deze gedachten, lukt het vaak al om ze (voor een deel) te relativeren. Hierdoor zal de angst afnemen.
Wanneer je angst ervaart, volgt een angstreactie. Bepaalde gebieden van je hersenen worden actief en hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hartslag omhoog. Of angst ook een directe oorzaak is van verminderd executief functioneren kunnen we nog niet zeggen. Hiervoor is vervolgonderzoek nodig.”
Je hart slaat op hol, je krijgt een droge keel, zweethanden en je voelt je misselijk en licht in het hoofd. Alles lijkt ineens heel onwerkelijk en je wordt bang. Een paniekaanval is een snel opkomende, heftige angst die je zomaar lijkt te overvallen.
Een paniekaanval is beangstigend maar niet gevaarlijk
Tijdens een paniekaanval kunnen lichamelijke sensaties verkeerd geïnterpreteerd worden. Je kan hartkloppingen verwarren met het begin van een hartaanval, of duizeligheid met het idee flauw te vallen.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.