Interpunctieteken. Komma. Schriftteken. Teken ter vergemakkelijking van het lezen.
Leestekens zijn tekens in de tekst die gebruikt worden om de tekst leesbaarder te maken. In sommige zinnen worden leestekens gebruikt om aanwijzingen te geven over de betekenis en uitspraak van de zin. Het gebruik van leestekens in een tekst wordt interpunctie genoemd.
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen. Een synoniem noemen we ook wel evenwoord.
voor (vw) : aleer, alvorens, vooraleer, voordat. voor (vw) : om, omwille van.
teken (zn) : aanduiding, aanwijzing, blijk, indicatie, kenmerk, kenteken, symptoom, uiting. teken (zn) : gebaar, sein, seintje, signaal, vingerwijzing, wenk.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Het is-niet-gelijk-aan-teken of ongelijkheidsteken is het wiskundige symbool ≠ voor de ongelijkheidsrelatie, dat aangeeft dat de twee operanden aan weerszijden van het symbool niet gelijk zijn aan elkaar.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen, hetzelfde zijn') zijn juist. Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen/zijn') zijn allebei juist. Het lijkt erop dat synoniem zijn met iets gebruikelijker is. De nadruk ligt iets meer op het feit dat de overeenkomst honderd procent is.
Homonieme woorden worden als afzonderlijke woorden in de woordenboeken opgenomen. Een woord is polyseem als het meer dan één betekenis heeft, maar de verschillende betekenissen wel met elkaar verband houden.
Homoniemen zijn woorden die er hetzelfde uitzien en hetzelfde klinken, maar een verschillende betekenis hebben. Bijvoorbeeld bank (om op te zitten) en bank (als geldinstelling).
Hetzelfde is een bijwoord met de betekenis 'gelijk, ongewijzigd'. Hetzelfde is het gebruikelijkst in de voorbeeldzin. Dezelfde en hetzelfde zijn aanwijzende voornaamwoorden als ze naar een zelfstandig naamwoord verwijzen; dezelfde verwijst naar de-woorden en meervouden, en hetzelfde naar het-woorden.
Je voegt leestekens toe aan je tekst om de leesbaarheid van de tekst te verhogen. Leestekens kunnen bijvoorbeeld de uitspraak van een woord verduidelijken, de nadruk op een specifiek woord of specifieke woordgroep leggen, een citaat markeren of de intonatie van een zin bepalen.
Cijfers en leestekens op Android-smartphone
en zit onder de Shift-toets. Onder de cijfers verschijnen toetsen met leestekens. Linksonder staat de toets '1/2'. Tik hierop om meer leestekens in beeld te krijgen.
Homoniemen. Homoniemen zijn woorden met identieke spelling én uitspraak, maar ongelijke betekenis. Bijvoorbeeld: een bank is om op te zitten én het is een geldinstelling; een zebra is een dier én een oversteekplaats voor voetgangers.
Homofoon is de benaming voor twee of meer woorden, zinsdelen of hele zinnen in een taal die zijn opgebouwd uit dezelfde klanken, maar verschillende betekenissen hebben.
Verschillende voorbeelden van verwijswoorden
Ik, jij, u, hij, zij, het, wij, jullie, zij, me, mij, jou, hem, haar, ons, hen, hun, mijn, jouw, uw, zijn, haar, ons. deze, die, dit, dat, wie, wat.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
beschonken, dronken, in de lorum, in de olie, keil, ladderzat, lam, laveloos, lazarus, sikker, straalbezopen, teut, toeter, zat. bezopen (bn) : aangeschoten, beneveld, beschonken, dronken, kachel, keil, ladderzat, laveloos, lazarus, teut, toeter, zat.
kunnen, gelukken, geraken, lukken, mogelijk zijn, passen, willen.
Het &-teken wordt in het Nederlands ook wel de ampersand genoemd. De benaming 'ampersand' komt uit het Engels, en is waarschijnlijk een samentrekking van and per se 'and'. Dit betekent: 'het teken '&', wat symbool staat voor het woord 'en''. Het &-teken zelf komt uit het Latijn.
Het &-teken is een ampersand. Dit spreek je uit als 'ampursant', met de klemtoon op de eerste óf laatste lettergreep. Ook de termen et-teken en en-teken komen voor. Het teken & is een gestileerde weergave van het Latijnse woord voor 'en': et.