Een ABC blusser kan worden gebruikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen.Maar ook voor elektrische branden.
Een poederblusser is geschikt voor A, B en C branden, oftewel vaste stoffen, vloeistof en gas. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen. Het blusmiddel is bovendien voordelig in de aanschaf.
Een ABC-poederbrandblusser is aangewezen bij volgende. Brandklasse A: vaste organische stoffen zoals papier, hout, kunststoffen, kolen, stro... Brandklasse B: vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen... Brandklasse C: gassen zoals propaan, butaan, aardgas...
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c.
De brandklassen even voorstellen
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel. Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
zonder noemenswaardige extra brandbare materialen worden schuimbrandblussers (brandklassen A en B) of poederbrandblussers (brandklassen A, B en C) gebruikt. Voor technische ruimtes, ruimtes met waardevolle (elektronische) items en professionele keukens worden CO2-brandblussers (brandklasse B en voorheen E) gebruikt.
Brandklasse B
Dit is een brand van vloeibare stoffen zoals: benzine, dieselolie, aceton, was. Geschikte blusmiddel: sproeischuimblussers, CO2 blussers of poederblussers.
Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Een CO2 blusser herken je aan de zwarte expansiekoker en het zwarte handvat tussen de expansiekoker en de slang. Het blusgas is bij het blussen -80°C en daarom moet je nooit de koker vasthouden, maar alleen het handvat! Een CO2 blusser is verkrijgbaar in 2KG en 5KG.
Een poederblusser blust onder grote druk en laat een grote stofwolk van poeder achter. De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk.
Een klasse c brand is een brand van gassen, u kunt hierbij denken aan aardgas, propaan, of lpg (autogas). Voor een klasse c brand kunnen eigenlijk alleen poederblussers gebruikt worden. Deze poederblusser is ook bruikbaar voor een brand van klasse a en b.
Brandklasse d staat voor branden van metalen (magnesium, aluminium) en dit zijn geen ongevaarlijke branden. Branden van metalen worden namelijk bijzonder heet en daarom kun je dit niet met de gewone ABC-blusser blussen. Nee, voor brandklasse d zijn speciale 'klasse d blussers' ontwikkeld.
Zo staat 'brandklasse a' voor een brand van vaste stoffen (meubilair, hout, papier), 'brandklasse b' voor vloeibare stoffen, en dit gaat door tot en met brandklasse f. Brandklasse f staat voor branden van olie en vet. Denk hierbij aan frituurvet, bak- of braadolie, etc.
Een vetbrand blussen kan alleen met een speciale brandblusser. Vroeger was het advies om bij frituurbranden kleiner dan 5 liter het vuur doven met een blusdeken. Dit is echter niet meer toegestaan en ook niet veilig. Een vetbrandblusser de enige oplossing.
(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
De zeven Euro-brandklassen
Er zijn zeven Euro-brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. Waarbij klasse A1 de beste prestaties kent, namelijk onbrandbaar. Het klassensysteem loopt tot E. Waarbij klasse E zeer brandbaar is.
De Nederlandse brandklassen lopen op van een zeer zwakke bijdrage aan brandvoortplanting (klasse 1) tot een zeer sterke bijdrage aan brandvoortplanting (klasse 4). De indeling van de Europese classificatie kan variëren van A1 (onbrandbaar) tot E (normaal brandbaar) of F (niet getest).
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
PIR isolatie en brandveiligheid
PIR isolatieplaten zullen niet branden maar verkolen, als ze aan een erg hoge temperatuur zoals bij vuur het geval is blootgesteld worden. PIR isolatie ontbrandt bij een lagere temperatuur dan glaswol of steenwol en valt daarom in Brandklasse B.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.