Een warme, vriendelijke stem wijst er op dat iemand controle heeft over wat hij zegt. Het impliceert dat die persoon weet wat hij vertelt, of in ieder geval zo klinkt." "Je stemkleur bepaalt ook de indruk die mensen van je hebben.
Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Bij elk woord krijgen we een bepaald gevoel of kunnen we ons een stem voor de geest halen. Een volle, warme stem wekt de indruk van gevoeligheid en empathie. Een hoge, geknepen stem, met af en toe een 'kraakje' komt misschien lief, jong en onwetend over.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Goede spreekgewoontes ontwikkelen. Praat luid en duidelijk. Het is belangrijk dat de mensen je kunnen horen als je praat, dus praat niet te zachtjes! Als je de neiging hebt om te fluisteren, te mompelen of naar de grond te kijken terwijl je praat, is de kans veel groter dan anderen over je heen lopen of je negeren.
Door een bepaald trillingsniveau van de stembanden wordt er lucht in beweging gebracht, en het geluid dat dan ontstaat is je stem. De trilling van de stembanden bepaalt de hoogte en het volume van je stem, zoals die in de basis is. Bij mannen zal die lager en luider zijn dan bij vrouwen.
Erfelijke aanleg
Stemmen horen zit vaak in de familie. Soms horen mensen van verschillende generaties stemmen, soms meerdere mensen van één generatie. Deze familiepatronen wijzen erop dat er waarschijnlijk erfelijke aanleg voor stemmen horen bestaat.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Naast je natuurlijke stemgeluid, kun je om verschillende redenen harder gaan praten. Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft. Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken.
Een zwarte stem is warm, levendig en swingend. Klinkt vloeiend met tussenklanken. Ze klinken meestal krachtig, met gemak gezongen. Je zult heel zelden een iele,schrille stem horen zoals bij blanken wel het geval kan zijn.
Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt ' anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Ontstoken stembanden zijn dikker
Hoe sneller ze bewegen, hoe hoger het geluid. Mannen hebben over het algemeen grotere stembanden dan vrouwen. En grote plooien trillen langzamer dan kleine. Daarom hebben ze meestal lagere stemmen.
Bij fluisteren komen de stembanden dichter naar elkaar toe maar ze raken elkaar niet. Dit is een onnatuurlijke manier van stemgeven. Vooral door luid en gespannen fluisteren raken de stembanden geïrriteerd, waardoor ze kunnen opzwellen en de stemkwaliteit vermindert.
Hoewel het niet mogelijk is om je stem volledig te veranderen van hoog naar laag en vice versa, zijn er technieken die je kunt proberen om lichte veranderingen aan te brengen in de toonhoogte en het volume van je stem, en het beste uit je natuurlijke stem te halen.
Is het mogelijk je stem te veranderen? Patrick Muñoz, stem- en spraakcoach: 'Ja, je kunt je stem veranderen door je hoge en lage noten te zoeken en ze vervolgens te combineren. De meeste mensen gebruiken niet het volledige bereik van hun stem, maar slechts 2, 3 of 4 noten en spreken vanuit hun keel.
Razendsnel praten is een veel voorkomend teken van stress. Tot op zekere hoogte kan het de mensen om je heen veel energie geven als je het tempo er goed inhoudt. Op het moment echter dat je voor langere tijd in sneltreinvaart praat, ben je je publiek snel kwijt.
Op een bandopname van je stem hoor je alleen dat eerste deel: de geluidstrilling die via de lucht komt. De bas geeft warmte aan je stem. Dat vinden mensen plezierig klinken. Zonder die bas vinden we onze stem minder fraai.
Kijk naar jezelf in de spiegel.
Praat in de spiegel terwijl je naar de bewegingen van je mond, kaak, tong en lippen kijkt. Maak deze bewegingen zo groot en zichtbaar mogelijk. Dit zal je articulatie verbeteren en je helpen ontdekken met welke klanken je moeite hebt.
Honing is prima voor je stem.
In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
Drink water
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.