Als je beddengoed wilt kopen dat duurzaam is om bij te dragen aan een beter milieu dan kun je dat op twee manieren doen: Kies voor specifieke materialen als Tencel, biologisch katoen, linnen en bamboe. Controleer of het beddengoed het GOTS keurmerk heeft, of één van de andere 7 keurmerken die je vindt op keurwijzer.nl.
Zelfs het opruwen tot flanel gebeurt op een zorgvuldige manier waarbij de vezels heel en sterk blijven. Kortom een zacht, sterk en duurzaam textiel.
Scale-ups van Nederland: het textiel van Yumeko is écht duurzaam, van katoen tot verf. Maar liefst 25 procent van alle insecticiden die wereldwijd worden gebruikt is bestemd voor katoenproductie. Voor bed- en badgoedwinkel Yumeko is dat een reden om te kiezen voor biologisch katoen.
Crisp sheets, je weet wel..
Als we het vertalen, krijg je een uitkomst als 'knisperende lakens'. En dat is het eigenlijk ook. Crisp sheets zijn – in de meeste gevallen – gemaakt van katoen dat 'knispert' als het beweegt. De crisp sheets voelen daarom extra luxe aan.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is.
Bamboe groeit zonder chemische bestrijdingsmiddelen!. Bamboe groeit verder na het kappen, het wortelgestel blijft in de bodem en beschermt deze tegen erosie. Bamboe absorbeert meer CO2 dan bomen en produceert meer zuurstof dan bomen.
"Als stof heeft bamboe eveneens veel voordelen ten opzichte van katoen. Het is sterker, zachter en neemt beter vocht op. Door de structuur van de vezel ventileert het heel goed. Daarnaast heeft bamboe een anti-allergene werking.
Het materiaal is erg duurzaam omdat tijdens het gehele proces het milieu voorop staat. Zowel bij het transport als de productie worden hier hoge eisen aan gesteld. Bamboe is een snelgroeiende plant, die na het kappen snel weer aangroeit.
Lief voor je lijf en het milieu
“Bamboe absorbeert vocht drie keer beter dan katoen. Er zitten ook kleine gaatjes in de microvezels, waardoor de stof beter ademt en de temperatuur beter reguleert. Hierdoor voelt je intieme zone frisser aan in de zomer en warmer bij koud weer.
Wij vergelijken bamboe graag voor u met onder andere een katoenen dekbed. Bamboe wint op bijna alle fronten van katoen. Bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan katoen. Bovendien droogt bamboe ook veel sneller dan dat katoen dit doet.
De structuur van bamboe vezels zorgt ervoor dat de stof meer 'ademt' en warmte beter kan reguleren dan katoen, hennep, wol of synthetische stoffen.
Het verwerken van de materialen in de fabriek is ook vervuilend, want verven gebeurt met schadelijke verfstoffen en het water wordt nog al te vaak ongefilterd terug in een rivier gegooid. Daarbij komt dan nog het vervoeren van de materialen én van het eindproduct, over de hele wereld.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Maakt het merk gebruik van duurzame materialen? Dit kun je gemakkelijk checken! Bekijk het label aan de binnenkant van een kledingstuk, of check de materiaalcompositie op de online productpagina. Vermijd over het algemeen altijd synthetische materialen en kies zo vaak mogelijk voor natuurlijk.
Als alleen de stichtingskosten (de grond- en bouwkosten) worden bekeken, lijkt het of duurzaam bouwen duurder is. Maar vaak zijn de kosten voor het onderhoud van een duurzaam gebouw een stuk lager. Ook worden de energie- en waterbesparende maatregelen tijdens het gebruik van de woning terugverdiend.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Een laken van 100% katoen is altijd een goede keuze: het is zacht én betaalbaar. Wil je in wat meer luxe investeren, bijvoorbeeld Egyptisch katoen? Dan lig je op een hoeslaken van de bovenste plank: lakens van Egyptisch katoen zijn extra sterk, nog zachter en gaan langer mee.
Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Het beste 4 seizoenen dekbed is zonder twijfel het Select synthetisch 4-seizoenen dekbed, wederom weer van Beter Bed Select. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken om de ideale temperatuur in bed te krijgen dankzij twee dekbedden die je aan elkaar kunt klikken.
Allemansvriend katoen
Katoen ademt en ventileert. Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad van je vagina minder snel verstoord raakt dan bij het dragen van de meeste andere stoffen. Bovendien is katoen goedkoop, je bent dus geen fortuin kwijt als je een hele rits nieuw ondergoed aanschaft.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
Thermo comfort: Bamboetextiel zit warm, maar is daarnaast ook ademend. De open structuur van de bamboevezels zorgt hiervoor. Fris: De bamboevezels zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen.