De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart.
Grotere formaten witte truffels zijn zeldzaam en nog veel duurder, zegt hij. De prijzen van witte truffels liggen nu rond de 4.500 dollar per kilo. Vorig jaar lag dat bedrag nog rond de 2.500 dollar per kilo.
De Zwarte truffel (Tuber melanosporum) is 'de Koning' onder de zwarte truffels. Ook wel Périgordtruffel, Tricastintruffel, Rabasse, en in Italië Spoleto- of Norcia truffel genoemd. Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
In New York is de zwaarste witte truffel die ooit is gevonden geveild. De paddenstoel van 1,89 kilo bracht omgerekend 50.000 euro op, meldt veilinghuis Sotheby's. De koper is een liefhebber uit Taiwan. Witte truffels behoren tot de zeldzaamste en duurste delicatessen ter wereld.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
Kobe vlees – tot $1000 per kilo
Het duurste vlees is Kobe vlees uit Japan. Echt kobevlees is afkomstig van de Tajima-ushi, een bepaald type Wagyū koe. Ze worden volgens eeuwen oude Japanse tradities opgegroeid.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
Zwarte truffel (T. melanosporum Vitt.): 40-50 gram voor 2-4 personen. Witte Truffel (T. Magnatum Pico):30 gram voor 2-4 personen.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
Gebruik 5 tot 9 gram voor een milde tot standaard dosis. Neem 10 tot 15 gram voor een sterke dosis. Neem tot 25 gram voor een zeer sterke dosis.
(vanaf 50 gram, €0,50 per gram)
Deze truffel groeit van mei tot en met augustus. En natuurlijk de koningin onder de truffels: de witte truffel. Dit is de meest kostbare en zeldzame truffel. Deze truffel wordt gevonden in Piëmonte en ten Noord-Oosten van Rome en heeft een sterke knoflookachtige geur.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
Zwarte truffels groeien over de hele wereld, maar de meest gewilde is toch de Franse Périgord. De zwarte truffel herken je aan de aardse smaak en geur, welke nog beter tot uiting om komt bij verhitting. De geur doet denken aan muskus of jeneverbes.
Van paddo's en truffels kun je erg misselijk worden. De volgende klachten komen vaak voor: duizeligheid, buikpijn/buikkrampen, overgeven, rillingen, desoriëntatie en zweten. Deze 'bodyload' kan heel heftig zijn. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn, is dat vaak een reden om geen tripmiddelen (meer) te gebruiken.
Psychedelische truffels hebben voornamelijk geestelijke effecten en hebben een bewustzijnverruimende werking. Het zorgt ervoor dat in je hersenen zintuigelijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Deze ervaringen en waarnemingen kunnen mooi zijn en helpen met het veranderen van je eigen perspectief.
Ongeveer 30 tot 60 minuten na de inname begint de werking en na 4 tot 6 uur zijn de paddenstoelen uitgewerkt. Een paddo/truffeltrip heeft een golfachtig karakter. De meest intense ervaringen zijn in de eerste 2 uur.
Diamanten worden steeds meer waard
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!