De grootste prijsstijgingen vind je in het pasta-, brood- en zuivelschap. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen worden nauwelijks tot niet duurder. Dat we nu meer betalen voor onze boodschappen, komt volgens de onderzoeker mede door de oorlog in Oekraïne. Ook graan- en arbeidstekorten spelen een rol.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden. Dat heeft een domino-effect op de voedselprijzen." Prijsstijgingen komen onder andere doordat de kosten fors zijn gestegen. Ook boodschappenbezorger Picnic zegt dat de prijzen enorm fluctueren.
Zo zijn pasta, keukenpapier en brood veel meer in prijs gestegen dan gemiddeld. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen zijn dan weer niet of nauwelijks in prijs gestegen. Voor een gezin met vier personen kan een bezoekje aan de supermarkt nu heel snel in de papieren lopen.
Sinds september vorig jaar lopen de prijzen van voeding iedere maand sneller op. Vooral zuivel en vlees werd duurder, maar ook brood, oliën en vetten, groente, vis en fruit steeg verder in prijs. De inflatie in het algemeen nam in juni iets af, van 8,8 naar 8,6 procent. Dat is nog altijd een uitzonderlijk hoog niveau.
Goedkoopste supermarkt 2022
Dat was volgens onderzoek van het televisieprogramma Kassa jarenlang het geval. In 2022 is er een andere winnaar. Jumbo blijkt dit jaar de goedkoopste supermarkt te zijn. Op de tweede plek is Plus geëindigd.
Wat betreft de dagelijkse voedingsproducten zijn onder meer vlees en groente duurder geworden, volgens het CBS. Dat komt omdat kassen vaak worden verwarmd met gas, en omdat boeren te maken hebben met hoge kosten voor kunstmest of grondstoffen voor veevoer. Beide zijn een gevolg van de oorlog in Oekraïne.
Inflatie nu breed zichtbaar
Dat nu levensmiddelen zo veel duurder worden, komt door twee zaken, aldus Notten. Ten eerste wordt energie gebruikt bij de productie van levensmiddelen, denk aan aardgas voor kassen. Daarnaast is bij het transport van levensmiddelen energie nodig, zoals diesel en benzine.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
Vooral luxe producten in de bonus
Albert Heijn is met de (sinds begin dit jaar helaas in de ban gedane) Hamsterweken een soort pionier geweest met grote kortingen. Helaas zijn het vaak wel luxe producten waarop deze grote kortingen worden gegeven. Veel mensen zullen ook zeggen onnodige en ongezonde producten.
Agro-grondstoffen, energie en transport waren fors in prijs gestegen. Die kosteninflatie kregen ze op dat moment slechts beperkt doorgerekend aan afnemers zoals supermarkten. En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Alles heeft te maken met de wet van vraag en aanbod. “Er wordt minder melk geproduceerd. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van Europa en andere delen van de wereld”, zegt Debergh. “Voor boeren is het heel duur om extra veevoeder te kopen.
Het feit dat kaas redelijk duur is, heeft onder andere te maken met de duur van het productieproces en de kostprijs van melk. Om een kilo kaas te maken is namelijk tien liter melk nodig. Kaas maken is een intensief proces en kost tijd, gemiddeld tussen de vier weken en twaalf maanden.
Bij het inkopen doen zullen consumenten vooral merken dat de prijzen van vlees, melk, kaas en eieren met ruim 15 procent zijn gestegen. Dit komt onder andere doordat de veevoederprijzen omhoogschieten sinds de oorlog in Oekraïne, waar normaal veel maïs vandaan komt. Die prijsstijging is nu ook in de supermarkt te zien.
Inflatie in Nederland
De inflatie is opnieuw hoger dan vorige maand. In augustus stegen de prijzen met 12 procent ten opzichte van augustus 2021. Dit is voor het eerst sinds september 1975 dat de consumentenprijsindex hoger is dan 10 procent. Vorige maand was de inflatie nog 10,3 procent.
De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop. Aldi wordt ook nipt ingehaald door Dirk en Vomar en zakt naar plek vier. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Spar is de duurste supermarkt. Daar zijn A-merken 12% duurder. Aldi en Lidl staan door het geringe aanbod van A-merken niet in de ranglijst. Maar in een vergelijking van 22 dezelfde A-merken bij beide supermarkten is Aldi ruim 5% duurder dan Lidl.
Er wordt onder meer kerosine, benzine en producten voor de chemische industrie mee gemaakt. Hoewel het voor Europa mogelijk is om ruwe olie uit andere landen te halen, zal ook de olieprijs verder stijgen als de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Ondanks de gestegen energie-, kunstmest- en voerkosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zou de marge op de inkoopwaarde van melk harder stijgen. Royal FrieslandCampina, de Nederlandse marktleider, betaalt melkveehouders op dit moment een garantieprijs van €60 per 100 kilo.
Als je een mix van huismerken en nationale merken koopt, zijn Colruyt en Albert Heijn de goedkoopste supermarkten om je boodschappen te doen. Geef je de voorkeur aan huismerken, dan zijn Lidl en Aldi over het algemeen de goedkoopste supermarkten, gevolgd door Colruyt met hun merk Boni.
Papier, beddengoed en gordijnen goedkoper
Bij 26 categorieën zijn de producten echter goedkoper geworden. Dat is om te beginnen het geval bij producten van papier. Die zijn ten opzicht van maart 2021 5,1 procent goedkoper geworden. Ook beddengoed en gordijnen zijn respectievelijk 1,3 en 1,1 procent goedkoper geworden.
Koop je bij Albert Heijn echt alleen maar de budgetmerken, dan ben je daar net zo duur uit als bij Lidl en Aldi. Je hoeft voortaan dus helemaal niet met een grote boog om Albert Heijn heen te lopen. De Euroshopper merken zijn namelijk prima en dus helemaal niet zo duur.