Zaken als openbaar vervoer, telefoon en internet zijn 25% duurder dan het gemiddelde in de EU. Ook de aanschaf van auto's (22%), alcohol en tabak (15%), horeca, kleding en voedsel zijn allemaal ruim duurder dan in een gemiddeld ander EU-land.
Nederland staat op de wereldranglijst van dure landen op de zestiende plaats als gekeken wordt naar de kosten van levensonderhoud. Wie eraan denkt om veel goedkoper te gaan wonen, dient zuid- of oostwaarts te trekken en Europa vaarwel te zeggen.
Vis en vlees zijn 7 en 13 procent goedkoper. Ook melk, kaas en eieren zijn fors goedkoper bij onze noorderburen. Enkel voor groenten, fruit en aardappelen loont het niet de moeite de grens over te steken.
Gestegen kosten en lonen
Het algehele prijspeil ligt domweg een paar treden hoger. De inflatie is ingebakken in de producten en diensten door de gestegen kosten en lonen. De afgelopen 20 tot 30 jaar is de inflatie gedrukt door de globalisering van de economie. Made in China was goedkoper dan made in Holland.
Naast energie werd ook voeding duurder, vooral vlees, groenten en fruit. Ook onder meer kleding en schoenen stegen in prijs. Volgende week geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij.
Er wordt onder meer kerosine, benzine en producten voor de chemische industrie mee gemaakt. Hoewel het voor Europa mogelijk is om ruwe olie uit andere landen te halen, zal ook de olieprijs verder stijgen als de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Water, thee en koffie zijn goedkoper dan bijvoorbeeld frisdranken, yoghurt en alcohol. Een andere tip is om vooral huismerken te kopen. Deze zijn een stuk goedkoper dan de A merken. Volgens onderzoek van De Consumentenbond wordt het prijsverschil steeds groter.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Prijsverschillen ten opzichte van Nederland
Duitsland is in velerlei opzicht goedkoper dan Nederland. Zo is wonen over het algemeen een stuk goedkoper, betaald u in de horeca beduidend minder en liggen de prijzen in veel winkels lager dan in Nederland.
De grote merken Albert Heijn en Jumbo vormen de middenmoot. De huismerken van Jumbo zitten precies op de gemiddelde prijs, bij AH is de klant 1 procent meer kwijt. Dat is evenveel als bij onlinesupermarkt Picnic en bij Plus. Spar en Poiesz zijn de uitschieters naar boven.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Lidl en Aldi hebben al jaren het imago dat ze de allergoedkoopste supermarkten van Nederland zijn. Toch blijkt uit dit onderzoek dat dat helemaal niet zo is. Sterke nog. Koop je bij Albert Heijn echt alleen maar de budgetmerken, dan ben je daar net zo duur uit als bij Lidl en Aldi.
Hoe kun je rondkomen van 2000 euro per maand? Elke situatie verschilt. De een kan gemakkelijk rondkomen van 2000 euro per maand terwijl het voor een ander een stuk lastiger is. Dit kan bijvoorbeeld afhangen of je alleenstaand bent of met een heel gezin moet rondkomen.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
DEN HAAG - Nederlanders ontdekken steeds vaker dat boodschappen doen over de grens loont. Zelfs binnen dezelfde formule kan het verschillen. Zo ligt het prijspeil van de Lidl in Duitsland een stuk lager dan dat van Lidl Nederland.
Duitsland: sigarettenautomaten op straat
Voor een klein pakje Marlboro betaal je 7,20 euro in Duitsland." Iets goedkoper dan in Nederland dus. Iets lagere prijs, iets hoger percentage rokers.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
Albert Heijn geeft met 37% de meeste korting, maar de standaard prijzen liggen ook 2% hoger dan gemiddeld. Deze supermarkt heeft ook veruit de meeste producten in de aanbieding. Wekelijks rond de 1500. Daarna volgt Plus met 650 wekelijkse aanbiedingen.
1 - Nivea Q10 oog contour: €830,00
Voor het duurste product dat wij in onze supermarkt konden vinden, komen we weer terug bij Nivea en de strijd tegen ouderdom. Voor het enorme bedrag van 830 euro per kilo, verkoopt onze supermarkt Nivea Q10 oog contour.
En dan begint de oorlog en zie je dat heel veel grondstoffen zoals graan, maïs, maar ook kunstmest en zonnebloemolie nog duurder worden.
Zo blijkt dat zwangerschapstests, condooms en 'andere mechanische voorbehoedsmiddelen' (zoals spiraaltjes) gemiddeld 3,2 procent goedkoper werden. Maar ook het beddengoed werd gemiddeld een klein beetje minder duur: 1,3 procent. Producten van papier werden 5,1 procent goedkoper ten opzichte van maart 2021.