Double cream is een dikkere soort room met een vetpercentage rond de 48%. Dankzij dit hoge vetpercentage is de room van zichzelf al erg stevig. De room wordt vaak als topping gebruikt of geserveerd met vers fruit.
Double cream
Het is een ontzettend vette slagroom die zich onwijs goed laat stijfkloppen. Het heeft een vetpercentage van zo'n 48% en daardoor een stuk vetter dan de Nederlandse slagroom.
Het grote verschil is dat koksroom bindmiddelen bevat waardoor het juist wél ideaal is om mee te koken. Let wel op: single cream en koksroom kun je niet zo luchtig kloppen als slagroom. Zoals de naam al doet vermoeden bevat double cream meer vet, maar liefst 48%!
Kookroom is een light-versie van slagroom. Het is hetzelfde product, maar dan met slechts 20 procent vet. In tegenstelling tot volle room kun je kookroom niet stijfkloppen. Vaak wordt deze room gebruikt om soepen en sauzen een romige smaak of meer structuur te geven.
Verschil tussen zure room en crème fraîche
Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv.
Vraagt een recept specifiek om double cream? Maak in dat geval een combinatie van slagroom en mascarpone. Klop 1 deel mascarpone luchtig en voeg hier al mixende 2 delen slagroom (en de benodigde hoeveelheid suiker) aan toe. Zo ontstaat er een lekker volle room die het dichtst bij double cream in de buurt komt.
Je kunt double cream goed vervangen door een mengsel van slagroom en mascarpone. Je hebt hiervoor twee delen slagroom nodig en één deel mascarpone. Klop de slagroom eerst lobbig en doe daarna de mascarpone erbij en klop het mengsel vervolgens stijf. Tevens zou je de double cream ook kunnen vervangen door crème fraîche.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Als je thuis geen kookroom hebt, kun je ook melk gebruiken in plaats van kookroom. Het enige verschil is dat melk vetarm is in vergelijking met kookroom. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten ietwat ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen.
Op zoek naar een crème fraîche vervanger die én minder vet is én niet kan schiften? Dan is kookroom de ideale vervanger. Deze variant is in de winkel ook te vinden onder de namen 'koksroom' en 'room culinair' en bevat bindmiddel. Hierdoor is dit roomproduct heel geschikt voor gebruik in warme gerechten.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Crème fraîche
Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
In Nederland wordt slagroom veel gebruikt. Het is een vloeibare, dunne room die na opkloppen stijf wordt. Hoe lager het vetgehalte van de slagroom, hoe eerder het waterig zal worden na het opkloppen.
Crème fraiche heeft minder vet dan mascarpone; dus hoewel het dezelfde romigheid van mascarpone deelt, is het niet zo dik. Het is ook iets pittiger. Zelfs met deze kleine verschillenCrème fraiche is een heerlijke vervanger van mascarpone in zowel hartige als zoete recepten.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Campina Slagroom Verse 40% 1 l Pak met punt | Makro Nederland.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Heavy cream
Hoe vetter een room, hoe beter je deze kunt stijfkloppen en hoe consistenter de room blijft. Heavy cream is een room met een vetpercentage van minsten 36% -vaak zit het tussen de 36% en 40%. Een Nederlandse slagroom heeft vaak een vetpercentage dat onder de 36% zit.
Gebruik ongezoete slagroom in plaats van kookroom
Het is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%. Door het hoge vetgehalte is slagroom gemakkelijk te kloppen.
Zure room invriezen is mogelijk, maar je moet bij het ontdooien wel opletten dat je de room in de koelkast ontdooit, en wel even door moet roeren zodra het ontdooit is. Anders kan de textuur van de zure room veranderen en is het niet meer prettig om te eten.
Slagroom, zure room en andere roomproducten blijven na het openen gemiddeld nog zo'n drie dagen goed in de koelkast. Voor slagroom geldt dat deze dan nog niet opgeklopt is. Slagroom is na het kloppen nog zo'n twee dagen houdbaar in de koelkast, maar kan wel sneller al zijn stijfheid verliezen.
Ook na de THT-datum kan de crème fraîche vaak nog goed zijn. Om te controleren of het nog goed is, adviseren wij om goed te kijken, ruiken en een beetje te proeven. Als alles goed lijkt dan is dat vaak ook zo. Bederf bij crème fraîche herken je doordat het er uitgedroogd uit ziet, zuur ruikt en/of brokken heeft.