Dresszand verbetert de kwaliteit van uw gazon door verschraling van de toplaag en het bedekken van kale plekken. Tevens voorkomt dit zand mosvorming in het gras. Daarnaast vult dresszand ruimtes op, die zijn ontstaan in de grasmat na het verticuteren.
Dressgrond bestaat uit een speciaal samengesteld humusrijke fijne grond met de juiste granulaire en fysische samenstelling voor uw gazon. Dressgrond bevat alles in zich om te voldoen aan de groeivoorwaarde; doorlaatbare grond. Daarnaast vult dressgrond ruimtes op, die zijn ontstaan in de grasmat na het verticuteren.
De zogenaamde topdressing is een mengsel van kwartszand, graszaden en organisch materiaal zoals compost of turf en gazonmeststoffen. Topdressing wordt vooral toegepast op golfbanen.
In een moeite door gaat u bezanden, gebruik hiervoor scherp zand. Scherp zand zorgt ervoor dat er weer lucht in de bodem kan komen. Ook het water kan door het scherpe zand weer worden afgevoerd naar de ondergrond. Door het scherpe zand op de graszoden te strooien werkt u kleine oneffenheden in de bodem weg.
Bezanden van een gazon doe je met scherp zand. Scherp zand is hetzelfde als rivierzand oftewel grover zand met grotere hoekige korrels, andere benamingen voor scherp zand zijn Brekerzand, Metselzand.
Veel gebruikte soorten voor gemeenten zijn het low-Maintenance mengsel en het B3/Bar roadside mengsel, deze 2 soorten zijn sterk en vergen weinig onderhoud. Ook zaaien wij verschillende soorten bloemenmengsels. Afhankelijk van de locatie en het doeleind ervan, adviseren wij het juiste graszaad.
Leg de compost in kleine hoopjes op het gazon of strooi voorzichtig uit met de hand. Met een hark kan je vervolgens de compost over het gazon uitspreiden. Een dun laagje van 0,5 cm is voldoende. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper.
Luchtiger maken van potgrond
Voor het stekken of inzaaien in potgrond, moet de potgrond eerst luchtiger en waterdoorlatender gemaakt worden. Hiervoor wordt scherp zand gebruikt. Dit is namelijk vaak goedkoper dan kant-en-klare inzaai- of stekgrond.
In de kuilen kan een mengsel van zand en fijne compost aangebracht worden. Verder wordt het gazon bemest met een gazonmeststof, en worden in april de kale plekken de plekken waar grond aangevuld is bijgezaaid met graszaad. Bij voorkeur wordt daarbij hetzelfde mengsel gebruikt dat ook bij de aanleg is toegepast.
Baseer u op de adviezen uit de bodemanalyse of gebruik 35l gft-compost of 45l groencompost per vierkante meter. Frees deze grote hoeveelheid compost wel voldoende diep in (min. 20cm). De tuingrond onder een bestaand gazon kan u verbeteren door een compostgift van 5 liter per vierkante meter in het najaar.
Het product tuinaarde (of bemeste tuinaarde) is een uitstekend product om te gebruiken als bodemverbetering voor je gras. Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen.
Gazon inzaaien.
Voor het beste resultaat mengt u het graszaad met scherpe zand, ook bekend als rivierzand het grovere zand. Met spurriezaad is nog beter. Spurrie is een eenjarige plant (Spergula arvensis) die sneller kiemt dan het graszaad en zodoende het graszaad beschermt.
Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk. Ook wel scherpzand genoemd.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Potgrond met scherpzand = zaaigrond
Zaaigrond kun je kopen bij een tuincentrum (of online*), maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Verdun hiervoor (turfvrije) potgrond met scherpzand. Op die manier verdun je de meststoffen. Ook zorgt scherpzand ervoor dat de structuur wat losser en minder 'plakkerig' is.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
Barenbrug Water Saver is een uniek grasmengsel voor het aanleggen van een ecologisch gazon. Dit graszaad heeft als resultaat een diepwortelend gazon die zeer goed tegen langdurige droogte kan. Zo kan je heel wat euro's besparen op bewatering!
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft. Dit komt door het hoekige structuur van het zand en de kleine steentjes.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.